Oleh itu bos anda meminta anda untuk menjadi platonic plus pada satu acara selepas kerja-atau mungkin hip-up anda telah menjemput anda untuk memukul kelas barre dengannya. Bersosial dengan bos di luar dinding pejabat anda boleh merasa ketakutan-dan biarkan anda tertanya-tanya bagaimana untuk mengatasinya.

“Anda mungkin berfikir cara untuk mendapatkan promosi adalah untuk bekerja keras dan mendapatkan hasil yang hebat, tetapi itu hanya akan memberi anda separuh jalan,” memberi amaran kepada Jill Jacinto, ahli kerjaya milenium dan pengarah komunikasi bersekutu untuk KARYA. “Cara terbaik untuk meningkatkan kedudukan adalah dengan mewujudkan hubungan yang tulus dengan bos anda.”

Tetapi menjadi buddy-buddy dengan bos anda boleh mempunyai kelemahan, juga, salah satu yang menavigasi garis sangat tipis antara pengurus dan rakan. Di luar kerja, “bos anda boleh mengesyorkan maklumat peribadi kepada anda atau meminta nasihat anda tentang sesuatu,” kata Stacia Pierce, seorang jurulatih kehidupan pemenang anugerah. “Dan anda sebagai pekerja mesti menyedari bahawa anda tidak mempunyai pemerintahan bebas untuk bercakap fikiran anda tentang segala-perkara-terutamanya topik berkaitan kerja.”

Ikuti peraturan ini, dan dengan cepat anda akan belajar untuk berjalan seperti lawan.

Kaedah 1: Jangan mabuk. Anda mungkin berfikir bahawa kerana bos anda menjemput anda untuk mencuba wain tanpa had yang ini adalah peluang anda untuk mendapatkan tipis pada kad syarikat. Tidak begitu pantas. Jacinto mengesyorkan menetapkan maksimum dua-minum atau kurang, bagi mereka yang mempunyai toleransi alkohol yang rendah-ketika datang ke pertemuan-pertemuan yang berkaitan dengan pekerjaan. “Bersenang-senang,” katanya, “tetapi menonton pengambilan makanan anda dan sentiasa makan sebelum acara kerja.

Kaedah 2: Ketahuilah bahawa bos anda adalah anda bos. Anda berkelakuan berbeza-kami bayangkan-sekitar ibu anda daripada anda melakukan sahabat baik anda. Prinsip yang sama berlaku apabila ia datang untuk menggantung selepas waktu dengan bos anda. “Apabila anda menyimpan kesedaran tentang siapa yang anda ada, anda mungkin kurang menyerang dalam perbualan atau tingkah laku anda,” kata Pierce. “Ingatlah untuk bersahabat tetapi jangan merawatnya seperti BFF anda.”

Peraturan 3: Sentiasa bertindak seolah-olah anda berada pada jam. Pasti, anda telah menumbuk jam masa pepatah anda. Tetapi jika anda menghadiri majlis kerja atau makan malam peribadi di rumah anda yang lebih tinggi-anda tidak benar-benar melakukan kerja, kata Jacinto. “Ingatlah bahawa walaupun anda tidak berada di pejabat anda masih dalam jam,” katanya. “Bertindak profesional.”

Kaedah 4: Tunjukkan keperibadian dan minat anda. Apabila ia datang kepada apa yang anda boleh bercakap tentang, anda tidak perlu berpegang pada kemajuan yang anda buat pada laporan terkini anda. “Buka perbualan anda di luar tempat kerja,” Pierce menasihati. “Tinggalkan kerja di tempat kerja-ini adalah masa anda untuk menunjukkan bahawa anda mempunyai kehidupan menarik yang menarik di luar pejabat.” Dua topik yang mesti dielakkan adalah agama dan politik. “Walaupun puncak ini timbul, terus mengelak dan tidak terlibat secara emosional,” kata Pierce. “Perbualan ‘gembira’ sebaliknya.”

Peraturan 5: Jangan bicara dengan rakan sekerja anda dengan bos anda. Mengutamakan kebiasaan tabiat cubemate anda untuk makan ikan tuna di meja dia boleh mengikat anda dan BFF bos baru anda-atau ia boleh menghantar mesej yang kuat bahawa anda bukan pemain pasukan. “Kesetiaan dan kepercayaan adalah bos yang dicari,” kata Jacinto. “Selain itu, anda tidak pernah tahu apa hubungan mereka dengan orang-orang ini.”

Kaedah 6: Bersihkan etika meja anda. Anda tidak boleh meletakkan siku pada meja makan malam yang mewah. Tetapi adakah anda yakin di mana garpu untuk mengambil pertama? Apabila ia berkaitan dengan peristiwa penting yang berkaitan dengan kerja, ia bijak untuk menyerlah di meja makan anda-supaya anda tidak memalukan bos anda, kata Pierce. “Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan, beri perhatian kepada orang lain di sekeliling anda tentang cara bertindak di meja makan,” katanya.

Peraturan 7: Jangan keterlaluan. Walaupun anda berkongsi kepentingan bersama dalam membuat pizza gourmet dari awal goreng dan obsesi yang sihat dengan Ryan Reynolds, bos anda tidak boleh menjadi sahabat terbaik anda. “Orang ini tidak boleh menjadi BFF anda,” kata Jacinto. “Mereka yang pertama dan paling utama bos anda. Simpan sempadan.”