Tidak ada apa-apa, nampaknya lebih sukar untuk diperbaiki daripada masalah perkauman dan bias yang tersirat di negara ini, tetapi minggu ini, kedai kopi di Starbucks cuba sekurang-kurangnya memulakan perbualan apabila mereka menutup lebih daripada 8,000 kedai mereka untuk satu hari Latihan bias perkauman berikutan penangkapan April dua lelaki kulit hitam di lokasi Philadelphia, menghantar internet ke dalam kepupusan pemikiran dan petikan pakar yang orang bertanya-tanya: Bolehkah hari latihan syarikat benar-benar membetulkan masalah skop ini?

Sekiranya video latihan menunjukkan Starbucks adalah sebarang petunjuk, mereka sekurang-kurangnya menggunakan konteks sejarah untuk menangani pengecualian. Pelupusan Akta Hak Sivil 1964 mungkin telah mengharamkan diskriminasi berdasarkan bangsa, warna, jantina, agama atau asal kebangsaan, tetapi dalam video yang dikeluarkan kepada orang awam Selasa-undang-undang mercu tanda berfungsi sebagai rangka untuk memahami betapa sukarnya adalah untuk mengubah hati dan minda, terutamanya apabila datang kepada bias yang tersirat yang kita pegang.

Dalam filem itu, yang dicipta oleh dokumentari yang memenangi anugerah Stanley Nelson dan ditanggung oleh Starbucks, seorang narator menerangkan bagaimana akses kepada ruang awam telah dikawal selia di negara ini dan bagaimana kawasan tersebut telah dibuat sebahagian besarnya tidak dapat dicapai oleh orang kulit hitam. Apabila orang kulit hitam – yang difitnah oleh stereotaip yang telah dipergiat oleh bau hara sejarah yang memasuki perhambaan-memasuki ruang awam, ia merupakan kesalahan yang boleh dihukum. Itu tidak lebih jelas daripada pada bulan April apabila dua lelaki kulit hitam-Rashon Nelson dan Donte Robinson-melawat Philadelphia Starbucks untuk menghadiri mesyuarat perniagaan. Semasa mereka menunggu kawan mereka tiba, dan selepas mereka meminta menggunakan tandas, seorang pekerja Starbucks memanggil polis, memberitahu penyampai 911 bahawa lelaki itu enggan membeli barang atau pergi. Panggilan itu menimbulkan penangkapan kerana disyaki menceroboh-walaupun tiada tuduhan yang difailkan-dan insiden berprofil tinggi memunculkan protes dan panggilan untuk Starbucks untuk menangani apa yang dipercayai sebagai perkauman perkauman.

“Sudah tiba masanya kita bercakap mengenai apa yang dimaksudkan untuk tidak dialu-alukan sebagai warganegara Amerika,” Sherrilyn Ifill, presiden dan pengarah nasihat Dana Pertahanan Undang-Undang NAACP dan perunding kanan kepada latihan kecenderungan perkauman Starbucks berkata dalam kamera. Dan itu percakapan Starbucks komited untuk memiliki, menurut Rosalind ‘Roz’ Brewer, COO wanita pertama Starbucks ‘.

“Kami selalu mengatakan bahawa latihan ini merupakan langkah pertama dalam perjalanan jangka panjang – kita tidak boleh mengubah tingkah laku berakar dan bias yang tersirat dalam masa empat jam,” katanya kepada Glamour.com, sambil menambah bahawa syarikat itu akan menghantar wakil untuk mengadakan perbincangan ini. musim panas yang dihoskan oleh Persidangan Kepimpinan mengenai Hak Sivil dan Hak Asasi Manusia dan akan mengambil langkah-langkah ke arah memahami bagaimana mereka dapat menangani bentuk-bentuk berat sebelah yang lain.

Selain itu, katanya, 100,000 pekerja syarikat setiap tahun akan menerima latihan berat sebelah perkauman apabila menjadi rakan kongsi Starbucks-sesuatu pakar berfikir adalah tidak dapat dinikmati untuk rantaian.

“Ini bukan hanya satu perkara yang baik untuk dilakukan,” kata Heather McGhee, presiden organisasi dasar awam hak sama Demos dan penasihat luar latihan. “Para eksekutif perlu percaya dan berkomunikasi bahawa mereka tidak dapat berjaya sebagai perniagaan tanpa menangani isu ini, “kata McGhee. “Dan saya fikir mereka sebenarnya melakukannya.”

Mengutuk kritikan bahawa latihan itu lebih simbolik daripada yang berkesan, McGhee mengulangi apa yang dikatakan syarikat itu sejak bengkel bias diumumkan-ini bukan sekadar satu hari memperbaiki.

“Saya fikir kebanyakan ulasan itu benar-benar tertumpu kepada ‘satu hari’ kerana itu adalah maklumat yang kebanyakannya di luar sana, tetapi syarikat itu telah cuba mendapatkan mesej bahawa mereka tahu bahawa satu hari baru bermula,” katanya. Glamour.com. “Mereka sedang mencari latihan yang berterusan, lebih mendalam serta mengkaji semula sistem dan amalan dan prosedur mereka supaya mesej terus diperkukuhkan.”

Sekiranya Starbucks, yang, menurut TIME.com, berdiri untuk kehilangan sehingga $ 12 juta pada penutupan petang Selasa, melaburkan masa dan wang, dan membuka diri untuk pemeriksaan awam, dalam mencadangkan latihan bias perkauman, diharapkan syarikat itu akan menjadi tumpuan yang berterusan, kata Tamisha J. Ponder , pengarah intercultural engagement di Kolej Komuniti County Baltimore.

“Kami tahu bahawa jenis latihan perlu diperkukuhkan,” katanya. “Saya tidak mahu mendustakan percubaan ini kerana ia bercakap jumlah. Ia berfaedah kerana ia adalah perbincangan pertama mereka tentang kecenderungan perkauman. “Apabila syarikat dan institusi melaksanakan latihan bias perkauman dengan profil yang tinggi ini, adalah selamat untuk mengandaikan ia bukan hanya untuk sehari, kata Ponder. Dan menarik kembali lapisan bias yang tersirat dan konteks sejarah, seperti yang ditunjukkan oleh video Starbucks, adalah kunci.

“Sebelum kita membincangkan kecenderungan, kita membincangkan pembinaan sosial bangsa,” kata Ponder, menerangkan pendekatan universiti untuk latihan bias. “Dengan membincangkan bangsa sebagai pembinaan sosial, ia memperlihatkan sejarah Amerika perkauman yang sah dan sistemik dan akses kepada keistimewaan. Ia membentangkan rangka kerja untuk membincangkan kecenderungan dan bagaimana negara kita menyokong secara bias untuk memahami bagaimana anda, diri sendiri, boleh menjadi berat sebelah. “

Untuk mengukur kejayaan latihan ini, Starbucks kemungkinan akan melakukan audit tempat kedai mereka, melaksanakan amalan pengekalan dan penyewaan untuk mempromosikan kepelbagaian, dan mengukur penglibatan dan minat dalam latihan dari pekerja mereka.

Sudah tentu, ada penyelidikan yang menunjukkan latihan kepekaan kaum tidak selalu berkesan. Tetapi dengan mengambil kira dasar Tempat Ketiga korporat Starbucks-yang bertujuan untuk “mewujudkan budaya kehangatan dan kepunyaan orang di mana semua orang dialu-alukan” menurut arahan baru-baru ini oleh pengerusi laman web pengarah Howard Schultz bahawa pekerja harus membiarkan sesiapa (bukan hanya pelanggan) menggunakan tandas, rancangan syarikat untuk menjadikan semua bahan latihan bias dapat diakses dengan mudah kepada pekerja, McGhee berharap.

“Saya fikir ia perlu menjadi usaha kebangsaan … ada banyak salah faham tentang cara perlumbaan dan kerja bias dalam minda manusia,” kata McGhee. “Sekiranya kita akan menjadi demokrasi yang pelbagai, kita perlu semua-sebagai orang di negara ini-mempunyai kemahiran yang lebih baik dalam berinteraksi merentasi garis perlumbaan.”