Sejak membuat daratan pada hari Jumaat, Hurricane Harvey telah diturunkan kepada Tropical Storm Harvey, tetapi ia telah mewujudkan banjir di Texas bahawa Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan telah menggambarkan sebagai “belum pernah terjadi sebelumnya” yang memberi kesan besar ke negeri ini-dari Galveston dan Corpus Christi ke Houston dan San Antonio. Ribut bencana telah mengakibatkan kematian sekurang-kurangnya sepuluh orang dan meninggalkan ribuan orang tanpa kuasa.

Rekod hujan A.S. secara rasmi pecah di bahagian Houston, di mana beberapa kawasan dilaporkan menerima lebih daripada dua kaki hujan dalam hanya 24 jam semasa sebahagian daripada ribut. Bencana itu telah meletakkan beban yang sangat besar terhadap sumber bantuan, terutamanya di dalam dan di sekitar Houston, dan badai itu belum lagi. Harvey telah pergi ke pantai Gulf-termasuk Texas dan Louisiana.

Bagi mereka yang menonton kesan buruk badai terungkap pada berita dan media sosial dan mencari cara untuk membantu, perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan adalah mendermakan kepada pelbagai organisasi yang mempunyai but di tanah sekarang. Ingat, ribut dan banjir hanya permulaan: penduduk yang tersesat oleh badai memerlukan bantuan untuk beberapa waktu akan datang. Tetap semak ruang ini untuk lebih banyak organisasi yang memerlukan sokongan anda apabila krisis itu berlaku.

Pasukan Bantuan Hurricane Harvey dibentuk oleh Datuk Bandar Houston Sylvester Turner selepas dia dibanjiri permintaan dari rakyat dan syarikat. Dana ini ditadbirkan oleh Yayasan Komuniti Greater Houston.

Palang Merah menerima sumbangan secara dalam talian, atau anda boleh teks HARVEY ke 90999 untuk membuat sumbangan $ 10. Lyft juga menawarkan pelumba keupayaan untuk mengumpul tambang pada perjalanan mereka antara sekarang dan 30 September dan mendermakan perbezaan kepada Palang Merah.

Bank-bank makanan tempatan akan didorong untuk membekalkan bekalan yang sangat diperlukan kepada penduduk di kawasan yang terjejas semasa bencana. Bank Makanan Galveston, Corpus Christi Food Bank, dan Houston Food Bank adalah tempat yang baik untuk memulakan, dan anda juga boleh mencari senarai bank makanan di sini.

Portlight adalah organisasi akar umbi tempatan yang menyediakan bantuan bencana kepada orang kurang upaya. Kumpulan ini juga telah menyediakan hotline untuk menerima “permintaan mendesak untuk bantuan untuk orang kurang upaya atau orang dewasa yang lebih tua” di 800-626-4959.

Bank Diaper Texas menyediakan bantuan yang sangat diperlukan untuk keluarga dengan anak-anak dalam bentuk lampin dan keperluan bayi (kebanyakannya sering tidak ditampung di tempat perlindungan kecemasan).

Save The Children berada di tanah membantu keluarga dengan anak-anak di Texas.

Gabungan untuk Orang Tanpa Batas bekerja untuk membantu beberapa penduduk yang paling lemah di Texas-tempat perlindungan yang tidak bermata dan bekerja dengan organisasi tempatan. Ini benar-benar berlaku di Houston, di mana banyak daripada tunawisma di bandar dilaporkan tidak mencari perlindungan daripada ribut terlebih dahulu.

Global Giving telah menubuhkan dana bantuan yang akan menyediakan bekalan kecemasan serta “bantuan pemulihan jangka panjang” apabila penduduk mula kembali ke rumah mereka dan membina semula.

SPCA Texas amat prihatin dengan menyelamatkan dan mencari rumah bagi mana-mana haiwan yang terjejas oleh ribut.

Send Relief dan Southern Baptist Disaster Relief (SBDR) berada di lapangan di Texas kini bekerja untuk membantu mangsa-mangsa Harvey, dan mereka juga akan berusaha untuk melegakan bencana di komuniti terjejas selepas ribut.

GoFundMe telah membuat laman hab untuk semua usaha penjanaan dana yang berkaitan dengan Harvey.

Americares bekerja untuk menyediakan ubat dan bekalan kecemasan kepada mangsa Harvey.

Airbnb membantu mangsa-mangsa Harvey yang terpaksa meninggalkan rumah mereka mencari perlindungan sementara dengan memasangkan mangsa dengan penduduk yang sanggup menjadi tuan rumah mereka secara percuma.

Peta bantuan ini merupakan sumber yang sangat baik untuk orang-orang di Texas kerana sukarela dan membantu dengan bekalan.