Pejabat Nikki Haley di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York City dihiasi dengan peta dunia, gambar keluarga, dan papan kayu dengan motto peribadinya: “Tidak boleh bukan pilihan.” Duduk di sofa kuning, Haley, 45, adalah gambaran tenang, seolah-olah tidak terjejas oleh kekacauan yang menimbulkan bosnya yang kontroversial, Presiden Donald J. Trump, hampir setiap hari.

Ah, menjadi seorang diplomat Amerika di zaman Trump. Atau lebih tepatnya, menjadi Nikki Haley, duta besar A.S. ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Pada masa di mana ramai di seluruh dunia mengecam Presiden Trump, Duta Besar Haley mempunyai tugas mencabar untuk mewakili AS-dan, pada masa-masa, menerjemahkan dasar dan tweet Presiden-di pentas global, belum lagi membantu menyelesaikan apa yang dirasai krisis banjir antarabangsa yang berterusan (Korea Utara, siapa?).

Haley, seorang rakyat India Amerika yang berkarisma dan Republikan yang bertambah hebat, bukan pilihan yang jelas untuk menyertai pentadbiran Trump pada awalnya. Sebagai gabenor di Carolina Selatan, beliau telah mengesahkan saingannya dalam primata dan kekal kritikal semasa pilihan raya 2016. (Trump pernah menulis, “Orang-orang South Carolina malu-malu oleh Nikki Haley!” Yang mana dia melepaskan diri, “Bless your heart,” dengan kelebihan Southern yang bersahaja.) Walaupun kini, Haley mengetuai pertuduhan pada 2015 untuk membuang bendera Konfederat dari alasan negeri South Carolina selepas penangkapan motif perkauman di gereja hitam tertua di Charleston, Emanuel AME – sementara tujuh bulan ke dalam pentadbirannya, Presiden Trump gagal segera mengutuk keganasan yang memanah putih pada perhimpunan menyokong monumen Konfederasi di Charlottesville, Virginia.

PHOTO: Winnie Au

Duta Besar Haley di Bilik Sidang Umum U.N di New York CityTeri Jon berpakaian

Tetapi sejauh ini, Haley telah menemui cara untuk membuat pekerjaan itu sendiri: Diluluskan oleh Senat untuk kedudukan U.N dengan sokongan dua parti yang luas, dia adalah satu-satunya wanita dalam Majlis Keselamatan U.N. 15 anggota. Dan dia berjaya mengangkat kedua-dua dirinya dan Bangsa-Bangsa Bersatu dengan bercakap dengan kebebasan dan memaksa pelbagai masalah, dari mengutuk Rusia untuk mempertahankan Presiden Syria Bashar al-Assad untuk mengisytiharkan bahawa Korea Utara “mengemis untuk perang.” Persembahannya telah mendorong berbisik bahawa dia mungkin akan datang sebagai Setiausaha Negara.

Sepanjang dua wawancara pada bulan Ogos, saya mendapat tahu wanita paling berkuasa di Kabinet Trump, ketika kami membahas segala-galanya dari pendidikannya di satu-satunya keluarga India di Bamberg, Carolina Selatan, atas alasan dia mengambil pekerjaannya sekarang. Berikut adalah sorotan.


GLAMOR: Saya tahu anda adalah seorang Methodist yang sedang berlatih sekarang, tetapi apakah ia seperti membesar Sikh di South Carolina?

NIKKI HALEY: Kami adalah satu-satunya keluarga India di bandar Selatan kecil kami. Ayah saya memakai serban. Ibu saya memakai sari. [Orang-orang Bamberg] tidak tahu siapa kami, apa yang kami, atau mengapa kami berada di sana tetapi belajar mencintai kami. Ibu saya selalu berkata, “Bukan tugas anda untuk membicarakan bagaimana anda berbeza. Tugas anda untuk bercakap tentang bagaimana anda serupa. “Saya fikir bahawa pelajaran telah membawa saya melalui kehidupan: Anda mesti datang dari elemen” Apa yang anda ada bersama? “Pertama. Ia menjadikannya lebih mudah untuk bekerja melalui perbezaan anda.

GLAMOR: Dan anda menyimpan buku-buku di kedai pakaian ibu anda.

NH: Saya mula melakukannya pada 13. Ibu bapa saya tidak mahu kita di jalanan atau dalam masalah, jadi mereka fikir perkara terbaik adalah untuk kita bekerja. Saya melihat bagaimana kita terpaksa, semasa masa lapang, meregangkan dolar. Dan semasa masa yang baik, kami tidak dapat membelanjakannya, kerana anda tidak tahu bila masa-masa yang buruk akan berlaku lagi. Ia memberi saya penghormatan yang sangat besar tentang betapa sukarnya untuk menghasilkan wang.

GLAMOR: Apa yang mendorong anda memasuki politik pada usia 32 tahun, apabila anda berlari untuk kerusi di Dewan Perwakilan South Carolina?

NH: Saya tidak pernah kanak-kanak yang mahu berada dalam politik. Apa yang berlaku ialah, saya lulus dengan ijazah dalam bidang perakaunan. Saya pulang ke perniagaan keluarga. Saya melihat betapa sukarnya untuk membuat satu dolar, dan betapa mudahnya bagi kerajaan untuk mengambilnya. Dan ibu saya berkata, “Berhenti mengeluh mengenainya. Lakukan sesuatu mengenainya. “

GLAMOR: Melompat ke hadapan: Apabila Presiden Trump mengetuk anda menjadi duta U.N, anda adalah gabenor South Carolina yang dikasihi, dengan nombor kelulusan seringkali melebihi 50 peratus. Anda akan mempengerusikan tempoh pertumbuhan ekonomi. Anda sering terapung sebagai wakil presiden wakil, bahkan berakhir pada senarai singkat Mitt Romney. Kenapa di bumi anda mahu meninggalkan semua itu untuk mengambil kerja ini?

NH: Saya tidak, pada mulanya. Apabila ini diingati, saya tidak tahu banyak tentang U.N. Saya pasti telah menyukai menjadi gabenor negeri yang saya mahu berkhidmat. Tetapi apabila anda ditawarkan pekerjaan untuk melayani negara anda, anda melangkah mundur [dan menilai]. Dan apabila saya bercakap dengan [Presiden Trump] dan memberitahunya apa yang saya fikir saya perlu berjaya – yang menjadi ahli Kabinet; untuk berada di Majlis Keselamatan Negara, di mana saya boleh menjadi sebahagian daripada keputusan dasar; dan dapat mengatakan apa yang saya ingin katakan-bagaimana anda tidak melakukan pekerjaan itu? Dia sangat menyokong. Dia terus menjadi. Saya suka cabaran yang baik, dan ini sudah pasti.

GLAMOR: Sesetengah wanita kecewa melihat seorang ahli politik wanita muda memutuskan untuk berkhidmat kepada seorang presiden yang membanggakan mengenai wanita yang meraba-raba. Kenapa anda memilih untuk mengambil kerja [walaupun itu]?

NH: Saya suka negara ini. Dan apabila anda diberi peluang untuk membantu negara anda, dalam masa yang paling tidak menentu yang telah kita lihat dalam masa yang lama, tidak mungkin saya tidak akan melakukan apa yang saya boleh dan menjadikan kita kuat.

“Kami adalah satu-satunya keluarga India di bandar Selatan kecil kami, ayah saya memakai serban, ibu saya memakai sari. [Orang-orang Bamberg] tidak tahu siapa kami, apa kami, atau mengapa kami berada di sana tetapi belajar untuk mencintai kita. “

GLAMOR: Walaupun pengalaman politik anda di South Carolina, anda dianggap sebagai orang baru dalam urusan antarabangsa apabila anda disahkan untuk peranan ini. Adakah ia dibaptis oleh api?

NH: Dasar luar negara adalah lengkung pembelajaran. Tetapi taktik rundingan, keupayaan untuk berkomunikasi, mengesyorkan tujuan akhir-mereka [kemahiran] adalah sama. Pembelajaran dasar asing adalah bahagian baru. Peta itu ada di sana [gerak isyarat ke dindingkerana saya suka, “Di manakah pulau kecil itu?” Saya tidak tahu bahawa saya akan berhenti belajar. Tetapi itulah yang saya sayangi.

GLAMOR: Mari kita masuk ke dalam dasar: Selepas serangan senjata kimia di Syria pada bulan April, anda adalah pegawai pentadbiran senior yang pertama untuk memberi amaran bahawa A.S. boleh mengambil tindakan unilateral terhadap Presiden Syria Bashar al-Assad. Anda pergi ke Majlis U.N. Keamanan untuk mengkritik Rusia, memegang gambar orang Syria yang mati dan bertanya, “Berapa banyak lagi kanak-kanak perlu mati sebelum Rusia peduli?” [Rusia membantu menyekat langkah yang disokong oleh A.S. yang akan mengadakan Syria bertanggungjawab untuk menggerakkan senjata kimia.] Bagaimana kita memaksa Rusia menukar tingkah lakunya?

NH: Saya perlukan Rusia dan rakan-rakan saya yang lain untuk melihat anak-anak itu. Saya memerlukan mereka untuk melihat imej-imej yang menghantui saya, dan saya memerlukan mereka untuk menghantui mereka. Dan [saya perlu] biarkan mereka tahu bahawa kami tidak akan membiarkan ini pergi. Saya fikir untuk kali pertama kita melihat China berpisah dari Rusia pada Majlis Keselamatan, dan Rusia ditinggalkan di sebuah pulau dalam mempertahankan Assad dan mempertahankan rejim Syria. Kita perlu memastikan bahawa mereka melihat: Ini bukan sekadar korban. Ini adalah ibu seseorang; ini adalah anak perempuan seseorang.

GLAMOR: Anda sangat sukar di Rusia. Anda telah memanggil Rusia, seperti yang kita telah dibincangkan, mengenai Syria. Anda juga telah berkata, “Semua orang tahu bahawa Rusia campur tangan dalam pemilihan kami.” Anda telah menekan untuk mengekalkan sekatan, kerana serangan Rusia ke Crimea. Kenapa anda percaya Rusia adalah satu-satunya ancaman geopolitik?

NH: Saya fikir Rusia mempunyai keputusan untuk membuat. Sekarang mereka fikir mereka boleh memimpin dengan menyebabkan kekacauan. Amerika Syarikat tidak akan bersabar dengannya. Apa yang saya lakukan adalah suara yang dengan cara yang kuat. Kami tidak bersetuju dengan cara mereka menyokong Assad. Kami tidak bersetuju dengan hakikat bahawa mereka campur tangan dalam pilihan raya kami. Kita tidak boleh membenarkan mana-mana negara untuk berfikir perkara-perkara itu OK.

GLAMOR: Namun, Presiden sendiri telah berulang kali menolak untuk menerima kesimpulan agensi risikan sendiri bahawa Rusia campur tangan dalam pilihan raya kami. Adakah anda pernah berharap Presiden akan mendengar anda lebih sedikit di Rusia?

JORDAN-SYRIA-CONFLICT-UN-REFUGEES
PHOTO: RAAD ADAYLEH

Duta Besar Haley bertemu dengan pelarian Syria di kem Zaatari di sempadan Jordan pada bulan Mei.

NH: Saya tidak merasakan dia tidak mendengar saya di Rusia. Sebabnya ialah: Dia tidak pernah memanggil saya dan meminta saya berhenti; dia tidak pernah menggalakkan saya untuk mengatakan apa-apa seperti yang saya katakan. Dia sedang agresif terhadap Rusia, dalam keputusan yang dia buat mengenai ketergantungan minyak dan sekatan dengan Ukraine. Jika dia mempunyai masalah dengan apa yang saya katakan, dia akan mengatakan sesuatu. Dan dia tidak.

GLAMOR: Presiden seolah-olah menjadi OK dengan anda sebagai seorang pendukung yang berani untuk hak asasi manusia dan sangat kuat terhadap dasar luar negeri-kadang-kadang lebih lantang daripada dia. Bagaimanakah kerja yang dinamik itu?

NH: Kami saling mengenali sebelum pilihan raya presiden. Dan, secara semulajadi, apabila dia menawarkan saya kedudukan itu, dia tahu bahawa saya adalah seorang yang bercakap fikiran saya. Dia tahu bahawa saya adalah seseorang yang mempunyai keyakinan dan pendapat yang kuat dan menyuarakannya. Dan dia berkata bahawa itu salah satu sebab dia mahu saya melakukan kerja ini. Jadi saya tidak perlu mendapatkan kebenaran untuk mengatakan apa-apa perkara itu.

GLAMOR: Pada bulan Mei, anda memulakan lawatan antarabangsa pertama anda. Anda melawat kem pelarian Syria di Jordan dan Turki. Anda adalah pegawai tertinggi A.S. yang paling dekat dengan sempadan Syria dalam beberapa tahun. Kenapa anda memilih ini sebagai perjalanan pertama anda, dan apa yang anda lihat di lapangan?

NH: Penghijrahan adalah isu yang serius yang saya tidak fikir dikatakan cukup. Satu juta orang Syria telah melarikan diri ke Jordan; 3 juta telah melarikan diri ke Turki. Saya mahu memastikan bahawa pelarian itu mendapat apa yang mereka perlukan. Dan satu-satunya cara yang saya boleh lakukan adalah untuk melihatnya sendiri. Apa yang menarik ialah bercakap dengan pelarian ini: Sentimen yang melampau, tanpa mengira negara, atau sama ada mereka berada di kem atau tidak, mereka hanya mahu pulang. Walaupun mereka tahu tidak banyak pulang ke rumah, mereka sudah bersedia untuk membina semula.

GLAMOR: Bagaimanakah A.S. dapat membantu Syria yang tidak bersalah, terutama wanita dan kanak-kanak? Pentadbiran ini [memperkenalkan] larangan perjalanan, yang selama-lamanya mengharamkan pelarian Syria dari A.S., dan telah mencadangkan pemotongan kepada bantuan asing dan pelarian di luar negeri. Bagaimana anda membezakan perbezaan tersebut?

NH: Kami membantu mereka dengan pergi. Dengan bercakap dengan mereka dan melihat apa yang mereka perlukan. Pentadbiran ini [adalah] peduli terhadap pelarian Syria. Itulah sebabnya saya pergi. Tidak seorang daripada [pelarian] berkata, “Saya mahu pergi ke Amerika Syarikat.” Mereka semua berkata mereka mahu pergi rumah. Jadi jika itu berlaku, kita perlu membantu mereka.

GLAMOR: Pada bulan Ogos anda dan U.N. Majlis Keselamatan meluluskan sekatan terhadap Korea Utara. [Sanksi itu termasuk menyekat perdagangan antarabangsa Korea Utara dalam usaha untuk menghalang program senjata nuklearnya. Pakar menganggarkan sanksi itu boleh menyebabkan Korea Utara $ 1 bilion setahun.] Itulah kemenangan. Apa yang akan menunjukkan kepada kita bahawa sekatan-sekatan itu berfungsi?

NH: Saya fikir matlamat dengan sekatan ini adalah untuk membiarkan Korea Utara mengetahui bahawa komuniti antarabangsa tidak akan lagi bersabar dengan tingkah laku melulu mereka. Sekatan-sekatan itu [tentu] adalah yang paling kuat dari apa-apa yang berlaku di Korea Utara. Oleh itu, saya fikir ia benar-benar satu pukulan berat, dan satu tanda bahawa mereka perlu mula memberi perhatian dan mula mencari jalan untuk menjadi lebih bertanggungjawab.

GLAMOR: Di samping mengatakan bahawa “semua pilihan ada di atas meja,” Presiden juga berjanji “kebakaran dan kemarahan” sebagai tindak balas [untuk ancaman lanjut terhadap A.S. oleh Korea Utara]. Apa maksudnya?

NH: Jangan menguji kami, apa yang dia katakan. Kerana kita akan menggunakan segala yang dapat dibayangkan untuk menghancurkan rejim itu jika mereka melakukannya. Kami tidak mahu sebarang operasi ketenteraan. Itulah yang terakhir dalam senarai sentiasa. Jika mereka mencetuskan kita, kita akan bertindak balas, dan itulah yang kita cuba untuk memberitahu mereka. Jangan turun jalan itu, kerana anda tidak akan menang.

GLAMOR: Sesetengah warga Korea Selatan menyatakan banyak penggera mengenai perilaku Trump terhadap Korea Utara kerana mereka mempunyai Korea Utara sendiri. Media negara China mengkritik pembongkaran emosi Presiden di Twitter. Bagaimanakah reputasi bercampur Presiden di luar negara dan tweetnya mempengaruhi keupayaan anda untuk melakukan tugas anda?

NH: Itulah soalan yang dimuatkan. Saya fikir negara-negara itu jelas akan pergi ke tweetnya untuk melihat apa yang difikirkan oleh A.S. dan apa yang difikirkan oleh Presiden dalam masa nyata. Dan jadi mereka banyak memberi perhatian kepada itu. [Tetapi] ia tidak memberi kesan kepada tugas saya [kerana] Saya tahu di mana pentadbiran ini sedang berlaku. Jadi saya tidak merasakan apa-apa tekanan [walaupun] sekarang negara akan merujuk kepada tweetnya apabila mereka bertanya kepada saya soalan.

Saya tidak berasa seperti Presiden Trump tidak mendengar saya di Rusia. Jika dia mempunyai masalah dengan apa yang saya katakan, dia akan mengatakan sesuatu. Dan dia tidak.

GLAMOR: Tetapi adakah anda pernah merasakan bahawa anda menyusun sesuatu yang lebih baik, menerangkan [dasar yang sama] dengan suara yang berbeza atau cara yang berbeza?

NH: Kadang-kadang kita perlu menjelaskan. Oleh itu saya fikir bahawa pada masa-masa kita perlu memperjelaskan perkara-atau menunjukkan apa yang kita maksudkan. Kerana dalam sebilangan watak, ia membawa kepada soalan lain.

GLAMOR: Serangan di Charlottesville juga berlaku pada bulan Ogos. Sebagai seorang wanita yang berwarna dan pemimpin moral, adakah anda bersetuju dengan Presiden Trump ketika dia mengatakan bahawa terdapat “banyak pihak” yang dipersalahkan atas keganasan yang didorong oleh putih-supremasi?

NH: Saya fikir saya membuat pandangan saya dengan jelas, sama ada yang saya katakan dalam temuduga atau apa yang saya katakan kepada Presiden secara peribadi. [Haley memberitahu CNN dia mempunyai “perbualan peribadi dengan Presiden mengenai Charlottesville” dan bahawa dia percaya “kita perlu mengasingkan pembenci” dan “memastikan bahawa mereka tahu tidak ada tempat untuk mereka.”] Jadi saya fikir saya perlu meninggalkannya pada masa itu.

GLAMOR: OK, [tetapi] sebagai gabenor South Carolina, anda memainkan peranan penting dalam menurunkan bendera Konfederat dari alasan negeri; pada masa anda tidak menekan untuk memindahkan monumen Konfederasi. Di belakang Charlottesville, adakah anda masih menganggap tiada monumen yang harus diturunkan?

NH: Saya fikir mereka perlu menjadi keputusan masyarakat dan negeri, kerana saya fikir ia akan menjadi paling dekat dengan rakyat. Carolina Selatan ditutup dengan universiti, monumen, tanda jalan-tidak ada akhir untuk perkara yang merujuk kepada sejarah, positif atau negatif. Daripada pergi laluan yang akan membahagikan orang, kami menambah sejarah. Jadi, kami mula bekerja di sebuah muzium Afrika Amerika yang sedang dibina di Charleston dan pada monumen untuk menghormati Emanuel Nine yang kehilangan nyawa mereka.

GLAMOR: Sebuah badan pakar di U.N. [Jawatankuasa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Penghapusan Diskriminasi Racun] mengecam “kegagalan di peringkat politik tertinggi Amerika Syarikat untuk menolak dan mengutuk peristiwa ganas yang rasis” di Charlottesville. Apakah tanggapan anda terhadap kenyataan itu, dan bagaimanakah sambutan Presiden Charlottesville memberi kesan kepada kerja anda di U.N.?

NH: Saya tidak mempunyai respon terhadapnya, kerana itu tidak berlaku di New York. Ia bukan duta; ia bukan sesiapa yang kami bekerjasama. Ada banyak kali orang di sini di tempat yang berbeza U.N. akan melakukan perkara-perkara sendiri dengan tangen tanpa benar-benar bekerja dengan duta-duta, dan ini adalah salah satu daripada mereka. Jadi saya melihatnya di dalam akhbar, dan tidak memikirkan apa-apa lagi.

GLAMOR: Adakah Presiden peduli terhadap tindakan diplomasi harian? Saya tahu beberapa bukaan diplomatik [di Jabatan Negara] masih belum dipenuhi.

NH: Saya merasakannya kerana bagaimana dia terlibat. Saya fikir dia meletakkan banyak berat pada diplomasi. Dia menghormati apa yang saya lakukan, apa yang dilakukan oleh Setiausaha [Negeri Rex] Tillerson, apa jenderanya lakukan. Dia meminta pendapat kami. Dan dia berubah, berdasarkan maklumat yang kami berikan. Dan membuat keputusan berdasarkan segala-galanya.

Presiden Trump Attends Women's Empowerment Panel At The White House
PHOTO: Mark Wilson

Duta Besar Haley bersama Presiden Trump di White House pada bulan Mac.

GLAMOR: Adakah terdapat contoh di mana anda telah mengemukakan beberapa maklumat dan melihatnya mengubah fikirannya mengenai sesuatu isu?

NH: Ya. Ia telah berlaku, tetapi ia tidak bertanggungjawab bagi saya untuk memberitahu isu-isu tersebut. Tetapi ya, itu telah berlaku.

GLAMOR: Anda kini disebut sebagai Setiausaha Negara yang mungkin, jika dan ketika Setiausaha Tillerson pergi. Adakah itu menarik? Surreal?

NH: Saya tidak menganggapnya serius. Setiausaha Tillerson tidak pergi ke mana-mana sahaja. Saya boleh memberi jaminan untuk itu. Di situlah dia, dia terus menjadi kuat dalam bagaimana dia mengendalikan dasar luar negeri, dan saya terus bekerja dengan baik dengannya.

GLAMOR: Anda adalah satu-satunya wanita dalam Majlis Keamanan U.N. 15 ahli. Apa itu?

NH: Saya tidak fikir. Semua [lelaki] sangat menghormati saya. Dan itulah yang saya mahu. Mereka tidak perlu menyukai anda. Tetapi selagi mereka menghormati anda, itu sangat penting. Apabila saya bercakap, saya dengar. Dan apabila saya cuba memindahkan bola, saya lakukan.

GLAMOR: Anda juga merupakan salah satu dari 39 duta wanita ke U.N. daripada 193. Bagaimana anda cuba untuk menyokong diplomat wanita yang lain?

NH: Walaupun ia adalah kumpulan kecil, ia adalah kumpulan yang kuat. Saya akan menjadi tuan rumah acara di kediaman: Kami akan mempunyai kumpulan gadis-kuasa. Apabila kita bercakap tentang pengalaman atau cabaran kita di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kita boleh bekerja dengan baik bersama-sama. Anda melihat lelaki melakukan itu sepanjang masa.

GLAMOR: Nasihat apa yang anda ada untuk wanita yang berminat dengan kerjaya dalam urusan kerajaan atau dunia?

NH: Dua perkara: Lakukan perkara yang tidak selesa untuk dilakukan. Saya mengatakan bahawa kerana wanita cenderung untuk melangkah semula dari perkara-perkara yang mereka tidak tahu. Dan yang kedua, yang paling penting, adalah, meneruskan ketakutan.

“Setiausaha Tillerson tidak pergi ke mana-mana sahaja. Saya boleh menjaminnya. “

GLAMOR: Anda mencabut nyawa anda untuk mengambil kerja ini, memindahkan keluarga anda-termasuk suami anda, Michael, yang berkhidmat di Pengawal Kebangsaan South Carolina, dan anak anda, Nalin, yang berusia 16 tahun dari South Carolina ke New York. [Anak perempuannya, Rena, 19, sedang dalam kolej.] Saya mendengar Nalin suka di sini.

NH: Anak saya telah berubah menjadi anak bandar, kerana dia suka kepelbagaian.

GLAMOR: Ibu bapa anda berpindah ke New York bersama anda, juga.

NH: Saya mula menjaga ibu bapa saya di South Carolina, kerana mereka lebih tua dan mempunyai beberapa masalah kesihatan. Dan sekarang saya melakukan perkara yang sama. Saya perlu memastikan bahawa saya menjaga mereka, bahawa mereka akan melantik doktor mereka dan semua perkara itu. Dan untuk memindahkan ibu bapa anda, dalam lapan puluhan mereka, dari South Carolina ke New York City, adalah langkah besar. Tetapi mereka begitu menyokongnya.

GLAMOR: Apakah perkara paling sukar yang anda lupakan kerana kerja?

NH: Saya cuba untuk tidak terlepas apa-apa kerana kerja. Dan saya tidak mahu mengatakannya, kerana itu tidak terdengar realistik. Tetapi ia adalah. Keluarga perlu datang dahulu. Ia perlu. Terutama untuk ibu. Kerana jika keluarga anda senang, anda boleh melakukan pekerjaan anda. Sekiranya ada sesuatu yang tidak betul dalam keluarga anda, ia tetap bersama dengan anda sepanjang hari.

GLAMOR: Dan anda tidak setahun dalam kerja ini lagi.

NH: [Ketawa.] Enam bulan! Terasa seperti enam tahun, walaupun.

GLAMOR: Di mana anda berharap anda akan berada di penghujung duta besar ini?

NH: Ibu bapa saya selalu mengingatkan saya, saudara-saudara saya, dan saudaraku betapa diberkati kita untuk hidup di sini, jadi berkhidmat di negara kita mungkin adalah perkara paling keren yang pernah saya lakukan. Saya akan buat kerja ini; Saya akan melakukannya dengan baik. Apabila sudah tiba masanya, saya akan teruskan. Saya selesa berjalan kaki.

GLAMOR: Dan akhirnya, di mana anda berharap wanita di sini dan di luar negara akan berada di penghujung jawatan pertama Presiden Trump?

NH: Saya berharap wanita terus mencari kekuatan suara mereka. Kerana saya fikir jika wanita berlari di dunia, kita akan mempunyai kedamaian dan keamanan sejati.

Ashley Parker (@AshleyRParker) adalah a Glamour penyumbang dan wartawan White House untuk The Washington Post.