Pada hari Rabu (4 Julai) di Kejohanan Grand Slam Wimbledon, ikon tenis Serena Williams menambah kemenangan lagi untuk senarai panjang kemenangannya dalam perlawanan perseorangan kedua ke atas Viktoriya Tomova. Walaupun dunia melihat kemenangan itu sebagai “Serena Williams,” All England Club, yang menjadi tuan rumah kepada Wimbledon, merujuk kepada atlet dengan cara lain: “Puan Williams.”

Williams berkahwin dengan pengasas Reddit Alexis Ohanian pada November 2017, tetapi tidak mengambil nama terakhirnya (oleh itu mengapa dia tidak dipanggil “Puan Ohanian”). Walau bagaimanapun, Wimbledon mengikuti tradisi “ihsan”, menurut The New York Times, yang menentukan pemenang wanita di kejohanan itu mesti disenaraikan di papan juara tempat-dan sepanjang kejohanan itu-dengan cara yang mencerminkan status perkahwinan mereka. Ini pada dasarnya membolehkan pasangan pesaing wanita mengambil sedikit kredit untuk kebaikan atlet wanita mereka, sebagai inisial pertama mereka dan nama terakhir yang diberikan pada papan pendahulu. Tambahan pula, pada akhir setiap perlawanan, pemenang diumumkan oleh gelaran perkawinannya dalam panggilan “Game, set, match” oleh pengadil presiden.

Walaupun “Cik” dan “Puan” mendahului setiap nama atlet perempuan, pesaing laki-laki di Wimbledon hanya diumumkan oleh nama pertama dan terakhir mereka. Ini bukan satu-satunya contoh ketidaksamaan di Wimbledon: Kejohanan ini merupakan acara terakhir Grand Slam untuk menawarkan hadiah hadiah sama kepada pesaing lelaki dan perempuan..

The New York Times melaporkan bahawa Williams tidak memutuskan apa sebenarnya yang dia mahu dipanggil-atau sama ada Wimbledon akan menerima keputusannya. “Ia masih tidak mendaftar bahawa saya sebenarnya berkahwin,” kata Williams mengenai tajuknya, menurut Masa. “Begitu banyak yang berlaku dalam tempoh 12 bulan yang lalu.” Namun, cara Williams dan atlet wanita lain-disebutkan di seluruh Wimbledon menarik perhatian perkahwinan mereka bukannya persembahan dan merit sebagai atlet elit.

Gelaran Wimbledon yang dipanggil hak milik adalah salah satu daripada banyak bidang di mana dunia tenis jatuh di dalam merawat atlet lelaki dan wanita sama-sama atas nama tradisi. Sebagai Glamour dilaporkan awal tahun ini, kembali Williams ke pertandingan tenis Grand Slam datang pada pangkat yang lebih rendah kerana kelahiran putrinya dianggap sebagai kecederaan. Dan walaupun kehebatan Williams di gelanggang tenis, dia tidak berada di kalangan 100 atlet tertinggi di dunia dan tidak juga seorang wanita tunggal, untuk perkara itu.

Jelas sekali, tenis mempunyai cara yang jauh untuk pergi sehingga pesaing wanita diperlakukan sama rata. Di sini berharap dunia sukan memberi perhatian.

Tiada 100 atlet tertinggi di dunia adalah seorang wanita

Serena Williams Akan Kembali ke Grand Slam Tenis di Peringkat yang Lebih Rendah Kerana Sukan Masih Merawat Kelahiran Seperti Kecelakaan