Lima tahun yang lalu, Dr. Susan Robinson sedang memasak sarapan di rumah ketika telefon berdering. Mentor, kawan, dan rakannya Dr George Tiller telah ditembak mati di gereja. “Dia bukan doktor pengguguran pertama untuk ditembak,” kata Dr. Robinson. “Kami sentiasa tahu, kita sentiasa tahu, ini adalah kemungkinan. “

robinson

Dr. Susan Robinson

Seperti Dr. Tiller sebelum dia, Dr. Robinson adalah salah satu daripada hanya segelintir pakar perubatan di A.S. yang masih secara terbuka melakukan pengguguran tiga bulan kontroversial. (Prosedur jarang berlaku: Hanya 1.2 peratus daripada pengguguran dilakukan selepas 21 minggu kehamilan, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.) Setiap hari, Albuquerque, New Mexico, klinik di mana dia amalan dikelilingi oleh penunjuk perasaan. Wajahnya-bersama-sama dengan penyedia penyedia pengguguran jangka panjang, Dr Shelley Sella dan Dr. Carmen Landau-diletakkan pada poskad yang dihantar kepada penduduk setempat dengan perkataan “Killers Among Us” yang dicetak pada mereka. Seorang ejen khas untuk keganasan domestik di FBI dan marshal persekutuan telah berkonsultasi dengan Dr. Robinson mengenai langkah keselamatan, dan jabatan sheriffnya berada pada kelajuan cepat. “Mungkin salah seorang pelampau akan menembak saya,” katanya. “Tetapi saya tidak akan terlepas daripada melakukan apa yang saya fikir betul.”

Betul, sudah tentu, subjektif. Kebanyakan orang Amerika tidak bersetuju dengan prosedur Dr. Robinson. Jajak pendapat Gallup baru-baru ini menunjukkan 80 peratus rakyat Amerika percaya pengguguran trimester ketiga harus dilarang. Sebagai Anggota Republik Senat membuat pengguguran jangka panjang sebahagian besar mesej mereka menjadi pilihan raya pada bulan November, Dr. Robinson berharap untuk memberi penjelasan mengenai sisi kecil hujah-salah seorang wanita dan doktor mereka-yang baru memenangi anugerah dokumentari, Selepas Tiller, perdana Isnin, 1 September, pada 10 P.M. pada PBS. Tonton treler di bawah:

* Dia bercakap dengan Glamour mengenai apa yang mendorong pesakitnya dan mengapa dia merancang hidupnya untuk mereka setiap hari. *MEMUTUSKAN TEMPAT DENGAN PROSEDUR KONSERVASI

Dr Robinson dan rakan-rakannya melihat lima pesakit seminggu, yang kadang-kadang bergerak dari negara yang berbeza-malah negara lain-untuk membuatnya melakukan pengguguran trimester ketiga. Wanita-wanita ini adalah hitam dan putih, berbahasa Inggeris dan bukan berbahasa Inggeris, ada yang kaya, ada yang sangat miskin mereka tidak mampu untuk tinggal di tempat mereka berada di bandar. Pesakit terkandung beliau berusia 11 tahun; pesakitnya yang tertua berada dalam usia empat puluhan. “Wajah wanita seperti wajah wanita sebelah,” kata Dr Robinson. “Semua orang, ibu kamu, dan saudara perempuan kamu, anak saudara kamu.”

KEPUTUSAN YANG TINGGI

Walaupun stereotaip umum wanita yang menjalani pengguguran jangka hayat ialah mereka secara tidak sengaja membiarkan masa berlalu sambil merenungkan sama ada untuk meneruskan kehamilan, Dr. Robinson mengatakan sangat sedikit tapak wanita “masalah memutuskan” sebagai sebab mereka menunggu begitu lama. “Orang yang mencari pengguguran dalam trimester ketiga mereka terdesak-jika tidak, mereka akan mempunyai bayi,” katanya..

Menurut Dr. Robinson, lebih daripada separuh daripada pesakit yang dia lihat sebenarnya tidak tahu bahawa mereka mengandung hingga ke trimester kedua. Sebab-sebab lain wanita telah menunggu: menemui lewat kehamilan bahawa janin mempunyai anomali yang mengerikan, tidak dapat menimbulkan modal cukup untuk pengguguran sehingga lewat kehamilan (kehilangan tempat tinggal atau pengangguran adalah senario yang biasa), mempunyai pasangan yang kasar yang membuatnya sukar untuk meninggalkan rumah, atau menjadi takut atau malu untuk melaporkan kehamilan selepas rogol.

“Ini bukan seorang gadis yang tidak dapat membuat keputusan,” kata Dr Robinson. “Ini adalah seorang lelaki berusia 15 tahun yang diperkosa oleh sepupunya, tidak tahu bahawa dia hamil kerana dia tidak faham bahawa rogol boleh mengakibatkan kehamilan. Dia takut memberitahu ibunya kerana dia sangat terkejut dan malu , jadi ibunya tidak tahu sehingga dia berusia 29 minggu bersama-sama. Itu pesakit sebenar-saya tidak perlu membuat perkara ini. “

PERCEPTIONS SHIFTING

“Kami sering mendapat kad ucapan terima kasih dari bekas pesakit, dan bahan itu pada asasnya: ‘Anda memberikan saya peluang kedua dalam kehidupan,'” kata Dr Robinson. “Saya percaya secara mutlak, bahawa otonomi wanita, lebih penting daripada janin. Akhir cerita.”

Dr Robinson berharap penyertaannya dalam Selepas Tiller membantu mempromosikan simpati, empati, dan belas kasihan, bukannya penghakiman. “Setiap wanita adalah ahli dunia dalam kehidupannya sendiri-dan apa yang patut baginya-dan anda tidak boleh membuat penilaian etika bagi orang lain. Saya suka filem ini kerana orang ramai keluar dari bilik dengan mengatakan: ‘Saya selalu menganggap bahawa pengguguran lewat adalah Perkara yang dahsyat, tapi wow, itu lebih rumit daripada yang saya fikir. ‘ Saya tidak boleh meminta apa-apa lagi. “

Selepas Tiller, pilihan rasmi Festival Filem Sundance 2013, perdana Isnin, 1 September, 10 P.M. di PBS (periksa senarai tempatan).