Berikutan pembunuhan beramai-ramai Marjory Stoneman Douglas High School yang menewaskan 17 orang, pentadbiran Trump mengumumkan penciptaan sebuah suruhanjaya persekutuan untuk mencari “saranan yang bermakna dan boleh diambil bagi memastikan pelajar selamat di sekolah.”

Bagaimanapun, semasa memberi keterangan di hadapan sebuah jawatankuasa kecil Senat pada Selasa, Setiausaha Pendidikan Betsy DeVos berkata walaupun suruhanjaya itu memberi keutamaan kepada keselamatan pelajar di seluruh negara, ia tidak akan memfokuskan kepada peranan senjata api dalam keganasan sekolah.

Dalam pertukaran yang membingungkan, Senator Patrick J. Leahy, Demokrat Vermont, bertanya sama ada suruhanjaya akan melihat peranan senjata api dalam keganasan di sekolah. “Itu bukan sebahagian daripada pertuduhan komisen,” kata DeVos The New York Times. Leahy menjawab, “Jadi kita akan melihat keganasan senjata di sekolah, tetapi tidak melihat senjata api? Satu konsep yang menarik. “

Mengekalkan peranan senjata api dari agenda komisen amat mengelirukan apabila perbualan memaparkan tentang bagaimana penembakan sekolah memberi impak kepada pelajar. Mengikut analisis setahun yang dijalankan oleh The Washington Post pada bulan Mac, lebih daripada 187,000 pelajar yang menghadiri sekurang-kurangnya 193 sekolah rendah atau menengah telah mengalami penembakan di kampus semasa waktu sekolah sejak penembakan sekolah Columbine pada tahun 1999. Analisis yang sama juga mendapati bahawa sejak Columbine, terdapat purata 10 penembakan sekolah setiap tahun, dengan rendahnya lima tahun pada tahun 2002 dan tinggi 15 pada tahun 2014.

Tahun ini sangat merunsingkan: Terdapat 11 penembakan kurang daripada tiga bulan ke 2018, menjadikannya tahun paling buruk dalam rekod. (Laporan serupa yang dikeluarkan oleh CNN pada bulan Mei mengambil jumlah penembakan sekolah pada 2018 hingga 23.) Ramai pelajar, terutamanya dari Marjory Stoneman Douglas High dan Santa Fe High School, telah memanggil ahli-ahli politik untuk mengelakkan subjek kawalan senjata. Tetapi komen-komen DeVos merasa tidak sehebat dengan perbualan nasional yang terselamat dari penembakan sekolah telah memicu dengan menuntut perubahan dan menganjurkan sepanjang Mac untuk Pergerakan Kehidupan Kita.

DeVos juga seolah-olah bertentangan dengan pengumuman awal White House mengenai komisen, yang menyenaraikan beberapa bidang yang akan diperiksa oleh kumpulan, termasuk sekatan umur pembelian senjata api tertentu.

Maka apakah komisen akan melihat jika senjata api bukanlah caj di sini? Menurut The New York Times, “antara lain, komisen dijangka memeriksa sistem penarafan untuk permainan video, penggunaan ‘hiburan ganas’ dan kesan liputan media massa penembakan massa.Kumpulan itu juga didakwa dengan mempertimbangkan sama ada untuk memansuhkan pakej Obama- dasar sekolah era yang disasarkan untuk menangani dasar-dasar tatatertib yang tidak menjejaskan pelajar minoriti. Suruhanjaya itu juga ingin membiayai dan meningkatkan kesihatan mental dan sumber infrastruktur sekolah. “

Walaupun penggunaan hiburan ganas dan permainan video dikaitkan dengan keganasan sekolah, Psikologi Hari ini menunjukkan bahawa analisis kejadian menembak sekolah-dari Perkhidmatan Rahsia AS dan Pusat Kebangsaan FBI untuk Analisis Jenayah Kekerasan-tidak menyokong hubungan antara permainan-permainan ganas dan serangan dunia sebenar.

Semasa pendengaran hari Selasa, Leahy juga sepatutnya mengambil isu fokus komisen terhadap perkara-perkara seperti permainan video dan bukan senjata api: “Nah, anda sedang mengkaji perkara seperti berapa banyak masa yang mereka belanjakan pada permainan video dan semua itu, tetapi anda boleh pergi ke banyak negara lain di mana mereka menghabiskan banyak masa tetapi hanya mempunyai sebahagian kecil daripada penembakan yang kami lakukan, “katanya.

Elizabeth Hill, jurucakap Jabatan Pelajaran, muncul beberapa ulasan DeVos setelah mendengarnya The Washington Post, “Setiausaha dan komisi terus memandang semua masalah Presiden meminta jawatankuasa itu untuk belajar dan berfokus pada membuat cadangan yang dapat dilaksanakan oleh agensi, negara, dan masyarakat setempat. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa suruhanjaya itu tidak boleh membuat atau meminda undang-undang senjata semasa – iaitu tugas Kongres. “

Dia tidak menjawab apabila ditanya mengapa kenyataan DeVos pada pendengaran itu berbeza.

Suruhanjaya, termasuk Peguam Negara Jeff Sesi, Setiausaha Perkhidmatan Kesihatan dan Manusia Alex M. Azar II, dan Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri, Kirstjen Nielsen, mengadakan forum umum mereka pada hari Rabu untuk mendapatkan maklum balas dan penyelesaian untuk keselamatan sekolah. Ramai peserta mengkritik kumpulan kerana tidak mempertimbangkan peranan senjata api dalam keganasan senjata, menurut CNN.

“Kami, para pelajar, mengalami sistem sekolah Amerika setiap hari,” kata Alessia Modjarrad, seorang senior sekolah dari Montgomery County, Maryland. “Kami pernah duduk di bilik kelas menunggu sesuatu yang perlu dilakukan, saya tidak mahu takut, saya tidak mahu berfikir bahawa, pada bila-bila masa, seseorang yang mempunyai pistol boleh masuk dan menyakiti kita semua.”