Perkara-perkara yang menjadi canggung sebaik sahaja kami menamatkan latte kami. Rakan saya melihat kedua-dua cawan kosong kami dan bertanya sama ada saya ingin merebut makanan sebenar. Ia bukan persoalannya yang membuatkan saya rasa jengkel, tetapi respon saya yang menyerupai diri saya sendiri. “Saya tidak boleh,” kataku sambil memandangnya dengan muka palsu. Dia mencabar pout gadis saya dengan ungkapan yang berkata, * Pergi ke … *. Saya menjelaskan bahawa teman lelaki saya keluar dari bandar untuk hari itu, yang bermakna saya mempunyai beberapa jam gemilang di apartmen sahaja. “Saya tahu ia terdengar lumpuh,” kata saya, memandang jauh ke dalam jiwa serbet saya. Saya tidak mempunyai mana-mana sahaja tetapi sofa saya-dan saya mengakuinya. “Bukannya saya tidak mahu bergaul,” saya meneruskan, secara rasmi tidak sesuai dengan tarikh kawan. Saya akan menjadi backpedal apabila dia menggelengkan kepala dan ketawa. “Oh Tuhan, saya betul-betul mendapatkannya,” katanya. “Bukankah itu kadang-kadang hanya yang terbaik?”

wanita sitting in chair

Sebenarnya, kita semua boleh menaruh beberapa “masa saya” -dan kita tidak sepatutnya berasa tidak selesa. Serangkaian kajian British baru-baru ini mendapati bahawa masa yang berkualiti tinggi sahaja penting untuk mempunyai keseimbangan kerja-hidup yang lebih sihat, hubungan yang lebih kuat, dan merasa lebih puas di tempat kerja. Tetapi bukan hanya bersendirian sahaja yang membantu-inilah yang kita lakukan pada masa itu. Membersihkan pangsapuri anda atau menjalankan tugas mungkin menjadi aktiviti solo, tetapi mereka tidak akan mengisi ulang bateri anda dengan cara yang sama yang melakukan sesuatu yang anda benar-benar suka atau yang melegakan anda akan. “Keseluruhan kajian kami menunjukkan jika orang mengambil masa untuk mengecas semula bateri mereka dan mengalami masa yang diambil sebagai kualiti yang tinggi, ini mendapat faedah untuk kesejahteraan psikologi mereka sendiri,” kata Almuth McDowall, Ph.D., pensyarah psikologi organisasi di Birkbeck University di London dan penulis utama kajian. Dan rasa apa. Anda boleh menjemput rakan dan masih menuai faedah yang sama. “Kami mendapati bahawa ‘saya masa’ tidak perlu bersendirian dan lebih bermanfaat sekiranya ia melibatkan aktiviti yang dipilih secara bebas,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan.

Milenium mungkin sangat sensitif untuk mendapatkan masa yang cukup untuk melakukan perkara kita sendiri-apa sahaja yang mungkin. Satu kajian MTV mendapati bahawa 70 peratus pekerja Gen-Y mengatakan mereka memerlukan “saya masa” di pejabat, berbanding dengan hanya 39 peratus daripada boomer bayi. Meminta bos anda untuk lebih banyak ruang mungkin bukan idea terbaik-tetapi ia mengatakan sesuatu yang pekerja di usia dua puluhan dan awal tiga puluhan mengidam masa untuk diri mereka, walaupun dalam persekitaran kolaboratif.

Saya pasti tidak terkecuali-tugas saya sebagai penulis adalah aktiviti yang paling bersifat tunggal. Tetapi kerja masih berfungsi, dan “saya masa” sebenar, sekurang-kurangnya jika kita bercakap tentang kualiti, pelbagai pengecasan, bukan hanya soal bersendirian. Fikirkanlah: Berapa kerap anda rasa 100 peratus memberi tumpuan anda? Tindakan mudah memeriksa telefon anda cukup untuk mengganggu pemulihan mental. Millennials menghabiskan kira-kira 18 jam sehari memakan pelbagai jenis media, menurut laporan oleh Crowdtap, platform pemasaran pengaruh sosial. Apabila kita bersendirian-di gim, menjalankan tugas-kita masih disambungkan kepada semua orang dalam telefon kita, semua orang “menyukai” gambar Instagram kita, setiap orang menghantar emojis penari flamenco dan tangan yang dibangkitkan di udara.

Sains dan telefon pintar mengetepikan, sebab sebenar kita memerlukan masa yang baik ‘lama saya’ supaya kita dapat melakukan semua perkara yang tidak kita lakukan-saya ulangi, tidak mahu penonton. Senarai ini berbeza untuk semua orang, tetapi saya hanya akan keluar pada badan dan mencadangkan beberapa aktiviti solo yang sesuai dengan penerangan ini. OK, siap? Mari lakukan ini.

Semasa “saya masa,” saya berhak untuk:

Menonton episod DVR’ed Penyenaraian Juta Dolar dan The Real Housewives of New York City tanpa penghakiman, walaupun dari diri saya sendiri. Ehhh, penghakiman kecil untuk Ibu rumah tangga. Itu adil.

Amalan uji bakat saya untuk Suara, yang semestinya akan mendapat pemulihan empat kerusi dan mengakibatkan persahabatan seumur hidup dengan Pharrell.

Bersihkan almari saya dan meyakinkan saya sekarang saya perlu pergi membeli-belah.

Lemparkan pancake dari lancar, walaupun saya boleh membuatnya sendiri-tetapi, hidangan.

Mencuba headstand yoga, dan kemudian jatuh pada pantat saya tanpa bertanya-tanya siapa yang mendengar bunyi yang melanda.

Ambil mandi panas dengan gelembung yang enak.

Cat kuku saya luntur musim luruh terang, kemudian keluarkan semua cat dan letakkan pada kot yang jelas.

Bakar cookies yang saya hanya mempunyai dua pertiga daripada ramuan.

Baca buku nyata sebenar yang tidak berseri di wajah saya.

Meditate, juga dikenali sebagai “masa yang digunakan untuk merenungkan jika mana-mana peserta bertanding Telanjang dan takut pernah akan menyambung, dan betapa canggungnya untuk kru kamera. “

Kini giliran anda: Apa aktiviti yang anda simpan untuk “saya masa” yang bodoh (atau tidak begitu bodoh)? Dan bagaimanakah anda mengukir masa itu untuk bermula dengan? Kongsi dalam komen!