Di Guatemala hari ini, seperti separuh penduduknya adalah orang asli Maya, tetapi orang-orang itu ada di pinggiran masyarakat, dipotong dari negara mereka oleh perkauman dan, selalunya, halangan bahasa-bahasa rasmi negara itu adalah bahasa Sepanyol, dan banyak orang Maya bercakap salah satu bahasa ibunda mereka. Wanita Maya menghadapi diskriminasi ganda: Pertama untuk budaya mereka, dan kemudian untuk jantina mereka.

Yang menjadikan filem memukul terbaru dari Guatemala begitu hebat.

Filem, Ixcanul, adalah cerita yang akan datang tentang Maria, seorang gadis Mayan yang berusia 17 tahun yang tinggal bersama ibu bapanya di sebuah ladang kopi di kaki gunung berapi aktif di Guatemala. Ia bintang María Mercedes Coroy, yang merupakan seorang wanita Mayan muda-kebanyakan pelakon, sebenarnya, adalah orang Maya yang dibuang keluar dari komuniti tempatan mereka dan kemudian dilatih sebagai pelakon. Filem ini di Kaqchikel, sebuah bahasa yang dituturkan oleh beberapa kaum Maya asli, termasuk Coroy. Pengarahnya, Jayro Bustamante yang berusia 38 tahun, dibesarkan di bahagian Guatemala dan belajar Kaqchikel dari pengasuhnya-walaupun dia mengatakan dia telah diperingatkan untuk tidak menggunakannya di khalayak ramai, kerana takut akan dibuli.

Tetapi walaupun semua prejudis terhadap orang asli di Guatemala, filem itu telah melanda yang luar biasa di kedua-dua negara dan di litar perayaan filem luar negara. Dan ia tidak sukar untuk melihat mengapa: Filem ini cerah dan cantik, penuh dengan ketegangan yang tenang.

Filem ini telah menjadikan Coroy sebagai bintang di negaranya-sebuah karya besar untuk seorang wanita asli di sana. Musim bunga ini, dia juga menjadi wanita Maya pertama yang mengagumkan penutup majalah fesyen Guatemala. Dan Ixcanul adalah filem Guatemala pertama yang pernah dicalonkan untuk Anugerah Akademi, dalam kategori filem asing.

Ini mungkin hanya filem langka yang bukan hanya menceritakan kisah yang memberi kuasa pada skrin, tetapi sebenarnya boleh membantu mengubah sikap terhadap orang asli-terutama wanita Maya di Guatemala. Itu cukup untuk menjadikannya mesti dilihat. Dan bertuah kami, ia dibuka di Amerika Syarikat pada musim gugur ini. Semak pemeriksaan tempatan di sini.