Muzoon Almellehan adalah satu dalam satu juta atau, lebih khusus, satu di hampir 5.3 juta pelarian yang terpaksa melarikan diri dari Syria akibat perang saudara di sana. Apabila keluarganya meninggalkan rumah besar dan selesa yang dikelilingi oleh jiran-jiran dan memulakan perjalanan panjang ke kem pelarian berhampiran sempadan Jordan, dia hanya 14 dan boleh mengambil hanya apa yang dia boleh bawa dalam beg kecil. Pakaian? Solek? Muzik? Tiada yang demikian. Apa yang dia bawa ialah buku pelajarannya, yakin bahawa dia adalah masa depannya. Sekarang 19, Almellehan, yang dipanggil Malala Syria, adalah duta muhibah UNICEF yang termuda yang pernah (dan yang pertama adalah pelarian), dan telah menekan pemimpin dunia untuk membiayai pendidikan untuk kanak-kanak pelarian, hampir separuh daripada mereka tidak mendaftar di sekolah rendah. “Walaupun zaman kanak-kanaknya telah hancur akibat peperangan,” kata Kathy Calvin, presiden dan CEO Yayasan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, “Muzoon enggan dimeteraikan.” Almellehan disanjung oleh perbandingan Malala. Tetapi ceritanya adalah miliknya sendiri, dan ia tidak dapat dilupakan.


Muzoon Almellehan speaks onstage during Global Citizen: Movement Makers in New York City on September 19, 2017.
PHOTO: Theo Wargo / Getty Images for Global Citizen

Muzoon Almellehan bercakap di atas pentas semasa Warganegara Global: Pembuat Gerakan di New York City pada 19 September 2017.

Tiada siapa yang mahu melarikan diri ke rumah tempat mereka dilahirkan. Tetapi pada tahun 2013, ketika saya berusia 14 tahun, perang telah berlaku di negara saya selama dua tahun. Kami fikir pada bila-bila masa kita mungkin mati dari salah satu pengeboman. Perkara-perkara yang membahayakan bahawa ayah, seorang guru, tidak dapat bekerja lagi, dan sukar untuk mendapatkan makanan. Jadi bersama-sama, ibu bapa saya, tiga adik beradik, dan saya bersedia untuk meninggalkan rumah kami di bandar Daraa. Ayah saya berkata, “Hanya bawa apa yang paling anda perlukan.” Kami akan mengembara dengan kereta dan kemudian menunggu sehingga gelap dan berjalan menyeberangi sempadan Jordan untuk sampai ke Za’atari, sebuah kem pelarian. Semasa perjalanan, saya terasa begitu hilang, dan saya berjuang untuk membawa beg saya. Ayah saya berkata, “Muzoon, apa yang awak bawa? Ia sangat berat. “Saya memberitahunya bahawa saya telah mengemas buku sekolah saya-saya mempunyai lebih daripada 10 daripadanya. Tiada lagi. “Kamu gila,” katanya. Tetapi saya bimbang jika saya kehilangan pelajaran saya, saya akan kehilangan segala-galanya. Sekurang-kurangnya jika tidak ada sekolah di Jordan, saya boleh belajar dengan buku-buku itu.

Bergerak ke Za’atari sangat susah untuk saya. Kami telah dewasa belajar dan bermain dan bermimpi tentang masa depan kami-saya mahu menjadi wartawan dan menemui dunia; abang saya mahu menjadi anggota polis. Tetapi kami meninggalkan semua itu. Sekarang kita perlu bermula dari sifar. Kami tinggal di khemah-khemah. Kami tidak mempunyai elektrik, tiada Internet. Kami terpaksa mendapatkan air kita sendiri dari tangki pusat. Ia benar-benar sedih. Perkara-perkara yang kelihatan apabila saya mendapati terdapat sebuah sekolah. Tetapi ketika saya pergi ke kelas pertama saya, saya melihat bahawa begitu banyak anak yang saya lihat di khemah-khemah tidak ada di sana. Saya dengan cepat mengetahui bahawa sesetengah kanak-kanak perempuan, bahkan mereka yang berumur 13 tahun, telah berkahwin dengan lelaki di kem dan tidak datang ke sekolah-keluarga mereka menyangka perkahwinan akan melindungi mereka. Saya juga mendapati ada sikap umum di sekitar kem ini: “Kami telah kehilangan rumah dan pelarian. Bukan hak kita untuk dididik. “Itu membuatkan saya ghairah. Saya tidak dapat menerima perang itu boleh mengambil segala-galanya. Tiada apa-apa yang boleh mengambil pengetahuan anda. Dan sebagai pelarian kita memerlukan pendidikan lebih dari sebelumnya untuk menghadapi cabaran dan penderitaan dalam kehidupan kita.

Ini adalah ketika saya memulakan misi saya.

Malala Yousafzai (left) and Muzoon Almellehan
PHOTO: JUSTIN TALLIS / AFP / Getty Images

Malala Yousafzai (kiri) dan Muzoon Almellehan

Selepas saya selesai dengan kelas setiap hari, saya pergi dari khemah ke khemah untuk bercakap dengan ibu bapa tentang menghantar anak-anak mereka ke sekolah dan untuk menggalakkan gadis-gadis itu pergi. Saya memberitahu keluarga tidak ada perlindungan yang lebih baik daripada pendidikan. Saya juga memberitahu mereka bahawa kita memerlukan generasi baru jurutera dan doktor dan guru untuk kembali ke Syria suatu hari dan membina semula negara kita.

Saya masih ingat seorang gadis berumur 17 tahun yang memberitahu saya, “Keluarga saya mahu menikah saya kepada lelaki yang umur seperti ayah saya.” Saya berkata kepadanya, “Terserah kepada anda, tetapi anda mempunyai hak untuk mendapatkan terdidik dahulu. Perkahwinan kepada seseorang yang jauh lebih tua akan membawa kepada banyak cabaran-jadi membatalkannya dan pergi ke sekolah. “Dia mengambil nasihat saya. Saya telah bercakap dengan banyak gadis seperti itu dan meyakinkan mereka untuk tinggal di kelas. Mereka memahami, dan bersyukur.

Sebaik sahaja saya mula menggunakan suara saya, saya dapati ia adalah kuat. Kempen saya menarik perhatian dari organisasi seperti UNICEF. Mereka mula membantu saya mencapai lebih ramai orang. Pada bulan April saya pergi ke Chad, di mana banyak gadis yang kehilangan pendidikan [kerana konflik dengan kumpulan pengganas Boko Haram]. Sejak itu, saya telah bercakap di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Sidang Kemuncak G20 untuk membawa mesej kanak-kanak itu kepada para pemimpin dunia dan para changemakers.

Selepas hampir tiga tahun di kem pelarian, keluarga saya berpindah semula di Newcastle, England, di mana saya dapat meneruskan pendidikan saya. Saya memohon ke universiti untuk tahun pelajaran 2018 dan berharap dapat mengkaji sains politik dan hubungan antarabangsa. Apabila orang mula memanggil saya Malala Syria, saya sangat bangga! Dan kemudian apabila saya benar-benar bertemu dengannya? Dia luar biasa. Kami berkongsi kisah kami, jiwa kita, dan matlamat kami sebagai penyokong pendidikan, dan kami menjadi sahabat baik. Ia hebat untuk menggunakan suara saya dengan Malala untuk berjuang untuk perempuan. Dengan semua suara kami, kami boleh membuat perbezaan. Bukan sekadar yang kecil-kita boleh membuat perbezaan yang besar. Kita boleh mengubah dunia.

Sertai Almellehan dalam membantu setiap gadis mendapat pendidikan dengan memberi sumbangan Glamour’s The Girl Project di thegirlproject.com.


Maggie Mertens adalah seorang penulis di Seattle.

Imej Lede: Hormat dari UNICEF / VLAD SOKHIN

Lihat semua 2017 Glamour Wanita Terbaik.