Michelle Obama, sementara tidak lagi di Rumah Putih, tidak meninggalkan mata orang ramai. Dia bercakap tentang dasar Trump untuk memisahkan kanak-kanak dari ibu bapa mereka di sempadan, tentang penat untuk melihat lelaki “gagal,” dan tentang bagaimana dia benar-benar tidak pasti untuk menjadi presiden pada tahun 2020. Dalam ceramah baru-baru ini di Perpustakaan Amerika Persidangan tahunan Persatuan di New Orleans, beliau membuka harapan tentang kepelbagaian yang dikelilingnya dan Barack Obama, presiden hitam pertama negara, semasa dua terma di White House.

“Barack dan saya tahu sangat awal bahawa kita akan diukur dengan ukuran yang berbeza,” kata Obama. “Kesilapan bukan pilihan untuk kami. Bukannya kita tidak membuat kesilapan, tetapi kita perlu menjadi baik-tidak, kita terpaksa menjadi cemerlang-pada semua yang kita lakukan … Apabila anda yang pertama, anda adalah orang yang meletakkan permaidani merah untuk orang lain ikut.”

Dia juga bercakap tentang bagaimana sesetengah orang masih enggan melihat apa-apa selain warna kulitnya.

“Ia hanya memalukan bahawa kadang-kadang orang akan melihat saya, dan mereka hanya akan melihat warna saya, dan kemudian mereka akan membuat penilaian tertentu mengenai perkara itu,” katanya. “Itu berbahaya, bagi kita untuk menghindari satu sama lain dengan cara itu. adalah semua orang sahaja. “

Cerita Terkait

Semua 5 Wanita Pertama yang Hidup Telah Dikemukakan Mengenai Pengasingan Keluarga Imigran Trump di Sempadan

Michelle Obama Perkenalkan Foto Melontar Dari Perkahwinan ke Barack: ‘Kami Masih Mempunyai Keseronokan’

Michelle Obama Adakah Bosan Melihat Gagal Lelaki ‘