Selama hampir dua dekad, wanita telah tampil ke hadapan untuk menuduh R. Kelly melakukan serangan seksual dan salah laku. Tuntutan mereka tidak hanya tertutup di dalam akhbar tetapi diperiksa dengan tuntutan undang-undang yang berlaku sejak 20 tahun lalu. Tetapi minggu ini suara baru menyertai paduan suara: Time’s Up mengumumkan bahawa ia akan memberi sokongan kepada protes #MuteRKelly yang dipimpin oleh aktivis, yang, sejak hashtag dilancarkan pada musim panas lalu, mempunyai 10 konsert pemuzik dibatalkan. (Ditubuhkan pada permulaan tahun 2018, kolektif Masa ditubuhkan untuk memerangi gangguan seksual di dalam dan di luar perniagaan filem.) Dalam satu kenyataan daripada jawatankuasa wanita Wanita Warna dan ditujukan kepada wanita warna, Time’s Up menulis:

“Keputusan mahkamah baru-baru ini terhadap Bill Cosby adalah satu langkah ke arah menangani masalah-masalah ini, tetapi ia hanya permulaan. Kami menyeru orang di mana-mana untuk menyertai kami untuk mendesak dunia di mana wanita dari semua jenis dapat mengejar mimpi mereka bebas daripada seksual serangan, penyalahgunaan, dan tingkah laku pemangsa. Untuk tujuan ini, hari ini kami menyertai kempen dalam talian yang sedia ada yang disebut #MuteRKelly. “

Oronike Odeleye adalah pengasas bersama #MuteRKelly. Di sini dia memberitahu Glamour.com bagaimana pergerakan itu berlaku, dan apa yang dimaksudkan untuk mempunyai Time’s Up dan Tarana Burke di belakangnya.


Saya pernah mendengar tuduhan terhadap R. Kelly sejak saya masih kecil. Sekiranya kita jujur, kita semua ada. Tetapi kita teringat dalam kehidupan kita sendiri, kita teruskan. Dan saya juga. Tidak sampai musim panas 2017 saya mula mendengar tentangnya lagi, apabila laporan baru keluar mengenai apa yang dipanggil media “kultus seks” yang dikatakannya. Apabila saya membaca artikel itu, ia menyerang saya. Ia begitu dekat dengan rumah. Saya tinggal di Atlanta. Saya dari Atlanta. Ia membangkitkan saya kepada realiti ini yang kita tidak mahu melihat. Bagi saya, untuk mendengar bahawa dia telah memindahkan “operasi” dilaporkan di sini adalah tamparan sebenar di muka.

Saya tahu saya perlu melakukan sesuatu, tetapi saya tidak tahu apa itu. Saya bukan seorang aktivis. Saya bukan ahli politik. Saya bukan seorang peguam. Tetapi saya rasa saya perlu mengambil tindakan. Saya memulakan petisyen yang rendah hati untuk meminta radio tempatan di sini di Atlanta untuk berhenti memainkan muziknya. Saya berasa seperti kita semua tahu cukup untuk melakukan itu, sama ada dia telah disabitkan atau tidak. Kepada saya ia seperti, “Bagaimana kita semua membuat keputusan bahawa lelaki ini tidak mendapat wang kita, saya tidak akan memberikannya kepadanya.” Ia bermula di sana, dan kemudian saya menyedari bahawa dia mempunyai konsert dalam beberapa minggu di Atlanta, dan itu adalah dolar cukai kami di tempat-tempat ini. Kami memutuskan untuk memperluaskan petisyen untuk menutupnya, untuk meminta supaya konsert itu dibatalkan. Itu tidak berfungsi, tetapi mendapat perhatian, dan kami memutuskan untuk pergi selepas lebih banyak konsert. Ia hanya tumbuh dari situ.

Pada ketika itu saya telah bertemu dengan [ahli politik dan pelobi politik] Kenyette Barnes kerana dia bertanggungjawab terhadap protes di Atlanta, dan kami membentuk kempen ini. Setakat ini, kami ada 10 [R. Konsert Kelly] dibatalkan. Kami hanya membawanya keluar dari konsert di Chicago, yang merupakan masalah besar kerana ia adalah kampung halamannya, dan dia mempunyai pangkalan penggemar yang besar di sana. Yang seterusnya kita mahu ialah konsertnya di Greensboro, North Carolina. Ia sepatutnya pada 11 Mei.

Saya mendengar banyak daripada orang, “Saya tidak suka dia sebagai seorang lelaki, dan mungkin dia harus pergi ke penjara, tetapi saya suka muziknya. Dia membuat muzik yang hebat, dan kita harus memisahkan artis dari lelaki itu. “Saya faham. Masalahnya, bagaimanapun, adalah bahawa semuanya terhubung. Ia adalah hakikat bahawa kita mendengarnya di radio yang mendapatnya royalti, yang membuatnya ditempah di pertunjukan, yang menjadikannya dalam kesedaran kolektif kita, yang telah membantu dia mengumpulkan kekayaan yang telah melindunginya dari akibat kejahatannya. Kita perlu memotong sumber dana itu. Ini bermakna kita terpaksa berhenti mendengarnya; kita perlu meminta supaya DJ tidak memberikannya satu platform; kita perlu pastikan sekolah tidak mempunyai muzik semasa tamat pengajian. Kita perlu membawanya keluar dari kesedaran kolektif kita.

Apabila #MeToo pecah, saya tahu ia adalah perbualan yang penting. Ini merupakan satu langkah penting yang dibebankan oleh wanita. Mereka bercakap tentang pengalaman sebenar mereka, dan ia menggembirakan kita semua-jika mereka boleh melakukannya, saya juga boleh bercakap. Tetapi hakikat bahawa ia kurang mewakili wanita warna pada mulanya kecewa saya, kerana sering wanita warna yang mengalami perkara semacam ini dan tidak merasa seperti ada tempat untuk keluar dan bercakap tentang apa yang berlaku kepada mereka. Permulaan pergerakan itu diperkuat; Seperti, kita peduli tentang penderaan seksual ketika wanita kaya, putih yang telah keluar. Tetapi apabila wanita-wanita hitam keluar, tiada siapa yang mendengarkan. Jadi sangat bagus bahawa [#MeToo Founder] Tarana Burke dapat merebut semula momen itu dan meningkatkan suara wanita warna.

Minggu lalu Time Up menjangkau kami untuk memberitahu kami bahawa wanita warna dalam organisasi mereka mahu mengambil [#MuteRKelly] dan menolaknya ke hadapan. Kami sangat gembira. Itulah titik semua ini, bahawa ia adalah untuk kita semua. Bagi wanita-wanita ini untuk menggunakan platform mereka dan hubungan mereka dan sumber mereka untuk tujuan ini-ia luar biasa.

Apa yang saya pelajari adalah perubahan mengambil benih. Bahawa lelaki dan wanita dengan platform besar seperti itu telah melangkah di belakangnya-itu bermakna segala-galanya kepada kami. Tetapi apa yang penting kepada saya lebih daripada itu jika pengikutnya memandangnya dan pengikut mereka mengambilnya dan bergerak ke hadapan. Kerana itulah pergerakan sejati tumbuh dan menyebar.

Harapan saya untuk pergerakan ini adalah bahawa kita boleh menutup R. Kelly. Sekiranya saya membuatnya kentang panas yang tiada artis mahu bekerja dengannya, bahawa tiada syarikat rekrut yang ingin memilikinya, maka kami telah melakukan kerja kami. Saya ingin melihatnya dibawa ke muka pengadilan, tetapi dalam masa yang sama, saya mahu ini untuk memulakan perbualan yang menyakitkan tentang penyalahgunaan yang berlaku di dalam komuniti kita. Dalam banyak kes, kami lalai kepada idea ini bahawa lelaki hitam mesti dilindungi pada semua kos, kerana seringkali mereka diserang. Tetapi kita, dalam komuniti kita, perlu mendapatkan rumah kita dengan teratur. Itulah pergerakan itu. Kami tidak melakukannya kerana kami malu. Kami melakukannya kerana kami bangga. Saya mahu kita menjadi lebih baik.

Kepada wanita yang datang ke hadapan, kami melihat anda. Kepada semua wanita yang telah mengalami ini, anda lebih penting daripada lagu hit. Awak penting. Anda penting sama seperti R. Kelly. Dan kita akan berjuang untuk kamu.

Wawancara ini telah diedit dan dipelbagaikan.