Kemas kini 3/6: Sekumpulan kebanyakan pelabur wanita minggu lalu mencapai perjanjian untuk membeli The Weinstein Company untuk sekitar $ 500 juta, tetapi pada hari Selasa 6 Mac, perjanjian itu dimatikan. Tidak jelas mengapa penjualan itu ditamatkan, tetapi laporan awal menunjukkan kebimbangan mengenai daya maju filem dan studio TV.

Maria Contreras-Sweet, seorang bekas pegawai Obama yang sedang mengarahkan pembelian Weinstein, mengeluarkan kenyataan kepada Tarikh Akhir:

“Kami semua telah bekerja keras dalam urus niaga untuk membeli syarikat-syarikat The Weinstein Company. Walau bagaimanapun, selepas menandatangani dan memasuki fasa ketegasan pengesahan, kami telah menerima maklumat yang mengecewakan mengenai daya maju menyelesaikan transaksi ini.

Akibatnya, kami telah memutuskan untuk menamatkan transaksi ini.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pekerja dan lembaga The WeinsteinCompany kerana mengejar peluang ini dengan kami dan Peguam NegaraEric Schneiderman kerana memainkan peranan penting pada masa yang kritikal. Khususnya ingin mengucapkan terima kasih kepada nasihat Ron Burkle dan The Yucaipa Companies, menunjukkan kepercayaan dalam perjanjian ini, dan mengambil langkah luar biasa yang menundukkan banyak hak lembaga pelabur khas kepada perempuan yang telah memimpin perusahaan ini. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Lantern AssetManagement untuk komitmen modal awal mereka dan Len Blavatnik untuk bersedia untuk melihat pilihan kreatif di sisi hutang. Terakhir, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Tarak Ben Ammar.

Saya percaya bahawa visi kami untuk mencipta studio filem yang dipimpin oleh wanita masih merupakan tindakan yang betul. Untuk tujuan itu, kami akan mempertimbangkan untuk memperolehi keuntungan yang boleh didapati sekiranya terdapat kemuflisan bank, dan juga peluang lain yang mungkin tersedia dalam industri hiburan.

Saya tetap komited untuk berusaha untuk memajukan pemilikan perniagaan wanita dalam sektor dan untuk memberi inspirasi kepada gadis untuk membayangkan masa depan mereka sebagai pemimpin syarikat penting. “


Kisah asal, 3/2: Pada hari Khamis sekumpulan kebanyakan pelabur wanita mencapai persetujuan untuk membeli Syarikat Weinstein sekitar $ 500 juta. Studio filem, tentu saja, telah mengalami kekacauan kewangan sejak pendedahan salah laku seksual yang merajalela oleh salah seorang pengasasnya, Harvey Weinstein. Menurut Deadline, kelompok ini dipimpin oleh Maria Contreras-Sweet, yang bekerja di pemerintahan Obama sebagai ketua Administrasi Usaha Kecil A.S.. Dia dijangka mengendalikan lembaga pengarah baru, yang akan terdiri daripada kebanyakan wanita.

Contreras-Sweet berkata dalam satu kenyataan bahawa mereka akan “melancarkan sebuah syarikat baru, dengan lembaga baru dan visi baru yang merangkumi prinsip-prinsip yang telah kita jaga sejak kita memulakan proses ini pada musim gugur lalu.” Dia menerangkan, sebahagiannya, bagaimana syarikat baru ini (dengan nama baru yang belum diketahui) akan berbeza dengan The Weinstein Company, yang dituduh menutup pelanggaran Harvey Weinstein. “Prinsip-prinsip itu tidak pernah goyah dan selalu membina sebuah studio filem yang dipimpin oleh dewan pengarah yang terdiri daripada majoriti wanita bebas, menjimatkan sekitar 150 pekerjaan, melindungi perniagaan kecil yang berhutang dan membuat dana kompensasi mangsa yang akan menambah liputan insurans sedia ada bagi mereka yang telah dirugikan.Aplikasi utama kami adalah untuk melancarkan sebuah syarikat baru yang mewakili amalan terbaik dalam tadbir urus korporat dan ketelusan …. Saya mempunyai komitmen yang panjang untuk memupuk pemilikan wanita dalam perniagaan. Kesepakatan potensial ini merupakan langkah penting untuk mencapai tujuan itu. “

Dana pampasan mangsa adalah bahagian penting dari perjanjian itu-dan bukan hanya kerana ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan. Peguam tuntutan sivil New York, Eric Schneiderman bermaksud bahawa dia boleh berdiri di jalan perjanjian yang dia tidak rasa ditangani masalah ini. Dalam satu kenyataan kepada Tarikh Akhir, beliau berkata: “Seperti yang saya jelaskan dari awal, pejabat kami akan menyokong perjanjian yang memastikan mangsa akan diberi kompensasi secukupnya, pekerja akan dilindungi bergerak ke depan, dan mereka yang bertanggungjawab atas salah laku di TWC tidak akan Sebagai sebahagian daripada rundingan ini, kami dengan sukacitanya telah menerima komitmen tegas dari pihak-pihak bahawa syarikat baru itu akan mewujudkan dana pampasan korban yang benar-benar dibiayai dengan baik, melaksanakan dasar-dasar HR yang akan melindungi semua pekerja, dan tidak akan secara tidak adil Kami akan bekerjasama dengan pihak-pihak dalam minggu-minggu akan datang untuk memastikan pihak-pihak berkenaan menghormati dan memorialkan komitmen-komitmen tersebut sebelum ditutup. Tuntutan kami masih aktif dan siasatan masih berterusan pada masa ini. “

Sekarang kita sudah bersedia untuk melihat jenis filem mana syarikat baru ini memulakan pencahayaan hijau.