UPDATE, JULAI 19, 2017: Selepas ditangkap kerana memakai “pakaian yang tidak sopan,” seorang wanita Arab Saudi yang difilemkan memakai miniskirt dan tanaman utama di khalayak ramai dibebaskan tanpa pertuduhan, menurut satu laporan dari Associated Press. Pusat Komunikasi Antarabangsa mengeluarkan kenyataan yang mengatakan wanita itu memberitahu penyiasat video itu telah diposkan ke Snapchat tanpa pengetahuannya. Dia dibebaskan Selasa malam selepas beberapa jam mempersoalkan dan “kes itu telah ditutup oleh pendakwa.” Seperti yang disebutkan oleh AP, keputusan itu adalah “satu kemenangan yang jarang berlaku untuk penyokong hak-hak wanita di Arab Saudi,” sambil menambah bahawa pembebasannya tanpa tuduhan adalah “juga luar biasa” kerana tidak biasa bagi wanita yang melarikan diri dari keluarga yang dikatakan kasar atau melanggar larangan memandu yang akan diadakan di penjara tanpa bayaran.

Jawatan ini pada asalnya diterbitkan pada 18 Julai 2017:

Hujung minggu seorang wanita Arab Saudi melawat kampung bersejarah utara di ibu kota negara itu, Riyadh, dan menyiarkan video kepada Snapchatnya. Dalam klip itu, wanita yang bernama Model Khulood, dilihat berjalan melalui struktur sambil memakai top crop dan miniskirt.

BuzzFeed News melaporkan bahawa dalam tempoh 24 jam, Suruhanjaya bagi Promosi Kebajikan dan Pencegahan Naib di negara ini mengumumkan bahawa mereka sedang menyiasat wanita itu. Menurut satu terjemahan yang dikongsi di Twitter, waran tangkap telah difailkan mengatakan wanita itu “mengambil foto dalam pakaian yang tidak sopan, tidak menghormati dan melanggar ajaran Islam, dan melanggar adat dan adat [Arab Saudi].” Pada hari Selasa, Rangkaian televisyen negara Arab tweeted bahawa wanita itu telah ditangkap dan dihantar kepada pendakwa raya.

Sehingga 2016, Arab Saudi menduduki tempat ke-141 daripada 144 negara dalam Kajian Gender Global Gender Gap Forum Ekonomi Dunia. Sistem penjaga lama negara memerlukan wanita untuk mendapatkan kebenaran daripada ahli keluarga lelaki untuk keluar dari rumah mereka, dan walaupun ia agak santai beberapa tahun kebelakangan ini, wanita masih tidak dibenarkan memandu atau membuka akaun bank mereka sendiri. Apabila mereka berada di khalayak ramai, wanita dikehendaki kekal dilindungi dalam pakaian panjang seperti jubah yang dikenali sebagai abaya.

Walaupun banyak media sosial yang digunakan untuk mengkritik wanita itu, banyak yang lain membela diri, menonjolkan kepura-puraan penyiasatan ini apabila wanita asing tidak dipegang dengan piawaian yang sama. Dan sumber kekhawatiran terbaru mereka: Lawatan Keluarga Pertama ke Arab Saudi pada Mei lalu ini.

“Masyarakat Arab Saudi memaparkan percanggahan, tidak peduli bahawa anak perempuan Trump berjalan dalam gaun yang sama selama berjam-jam, tetapi mereka menghina gadis Saudi dan menuntut agar dia dicuba,” baca satu tweet, menurut terjemahan BuzzFeed.

“Saya tidak melihat perbezaan antara kedua-dua gambar tersebut: – Apabila anak perempuan Trump berada di skrin TV, kami menyokong hak wanita. – Tetapi tidak ada yang peduli terhadap wanita Saudi kerana dia tidak berada di TV, dan mereka memanggilnya penangkapan, “pengguna Twitter menulis, membuat perbandingan yang sama.

“Jika dia seorang gadis asing, mereka akan memikat kecantikannya dan mata cantiknya, tetapi kerana dia seorang Saudi, mereka menuntut dia dicuba,” kata seorang lagi.