Seorang remaja membuat sejarah hujung minggu ini apabila dia menjadi pesaing pertama dalam pertandingan Miss Minnesota USA untuk memakai pakaian burkini yang menutupi dia dari kepala hingga pergelangan tangan ke pergelangan kaki semasa pusingan baju renang.

Halima Aden yang berusia 19 tahun itu tidak menyukainya hingga ke peringkat akhir selepas menyarung pakaian mandi berani Sabtu malam, tetapi Somali-Amerika masih mencapai matlamatnya: Untuk menunjukkan wanita mereka tidak perlu takut memakai apa yang mereka mahu.

“Pereka ini jauh lebih daripada kecantikan,” kata Aden kepada Minnesota Public Radio sebelum pertandingan. “Keseluruhan mesej mereka adalah tentang rasa percaya diri yang cantik, jadi saya tidak fikir saya harus membenarkan jilbab saya masuk ke dalam cara saya berpartisipasi.”

Mesej Aden amat bermakna selepas satu pilihan raya yang memecah-belahkan wanita Muslim ke media sosial untuk menyatakan rasa takut mereka mengenakan hijab mereka di depan umum. Remaja tetap penuh untuk pertandingan keseluruhan.

“Saya hanya mahu pergi seperti saya sendiri,” Aden memberitahu Star-Tribune. “Apabila anda mempunyai banyak wanita di negeri kita [yang] memakai tudung, kita sepatutnya dapat melihat di mana-mana sahaja.”

Aden adalah seorang pelajar baru di St Cloud State University. Dia dilahirkan di kem pelarian Kenya, di mana dia tinggal sehingga dia berumur tujuh tahun. Ibunya, Rukia, memindahkan keluarga mereka ke Minnesota.

Walaupun dia tidak menang, “apa yang saya mahu lakukan adalah untuk memberi orang perspektif yang berbeza,” kata Aden kepada stesen radio. “Kami hanya memerlukan satu lagi perkara untuk menyatukan kita Ini adalah perbuatan kecil, tetapi saya merasakan mempunyai gelaran Miss Minnesota USA ketika anda adalah orang Somalia-Amerika, ketika anda seorang wanita Islam, saya rasa itu akan membuka orang-orang mata. “

Meredith Gould, 22 tahun dari Minneapolis, memenangi 2017 Miss Minnesota USA. Dia akan bersaing di pertandingan Miss USA televised yang akan datang.

Di manakah itu meninggalkan Aden? Dengan mesej untuk kita yang lain. Semasa dia memberitahu sebuah stesen TV tempatan, “ramai orang akan melihat anda dan akan gagal untuk melihat kecantikan anda kerana anda dilindungi dan mereka tidak terbiasa dengannya. kemahiran dan memberi peluang kepada orang-orang untuk mengenali saya di samping pakaian. Jadi, siapa yang anda suka, mudah untuk merasa seperti anda perlu bersatu, tetapi memerlukan keberanian untuk menjalani hidup anda dengan keyakinan dan memeluk orang yang anda. “

Lebih Kisah Terkait:

  • Pengusaha ini berjanji untuk membayar denda untuk semua wanita yang terjejas oleh Burkini Ban

  • Ratu Kecantikan ini Menurun Daripada Penampakan untuk Menentang Terasa Badan

  • Kenapa New Miss USA Adalah Langkah Besar untuk Pagesants Kecantikan