Presiden Donald Trump telah mengiktiraf secara rasmi hari Sabtu, 26 Ogos sebagai Hari Kesetaraan Wanita, hari yang diketepikan oleh Kongres pada tahun 1973 sebagai satu untuk meraikan hak pilih wanita dan menghormati perjuangan untuknya. Setiap presiden sejak 70-an telah mengisytiharkan cuti setiap tahun, jadi pada tahap tertentu pengumumannya dijangka. Tetapi berdasarkan sejarah Trump dengan wanita, dan hakikat bahawa dia baru-baru ini gagal mengenali Bulan Kebanggaan, ada yang peduli Trump akan menghilangkan komen. Gabenor New York Andrew Cuomo juga memulakan kempen media sosial Khamis malam dengan tujuan untuk mendapatkan Trump untuk mengeluarkan kenyataan yang jelas menghormati hari itu.

Kenyataan yang dibuat oleh Trump, yang dibebaskan pada hari Jumaat petang, adalah satu dimensi dari segi bagaimana dia menangani ketidaksamaan terhadap wanita. Dalam tiga perenggan yang menggariskan apa yang dilakukan oleh pentadbirannya untuk memajukan kesaksamaan bagi wanita di Amerika, setiap satu daripada mereka ada kaitan dengan ekonomi: inisiatif Bank Dunia, penjagaan kanak-kanak untuk ibu bekerja, dan mendapatkan wanita dalam bidang STEM.

Di permukaan, pengisytiharan itu mengandungi banyak kata-kata kesamaan, kerana bahagian ini ringkasnya: “Ketika kita melihat Hari Kesetaraan Wanita, memperingati Perubahan Ke-19, kita menghormati perintis perempuan Amerika. Perempuan-perempuan yang berdaya tahan ini telah mengilhami banyak orang lain untuk mencabar status quo untuk memajukan nilai Amerika yang muktamad: bahawa semua lelaki dan wanita dicipta sama-sama. Bersama-sama, kita mencipta Bangsa di mana setiap anak perempuan di Amerika boleh membesar dengan mempercayai dirinya, masa depannya, dan mengikuti hatinya terhadap Impian Amerika.

Tetapi sambil memperkuat wanita dalam perniagaan, sains, dan teknologi adalah penting, terdapat pengabaian yang keterlaluan dalam rancangan pentadbiran Trump untuk kemajuan wanita. Sebagai contoh, Marin itu bermusuhan dengan anggota perkhidmatan wanita. Serangan seksual tidak menjejaskan wanita, dengan sembilan dalam 10 orang yang selamat yang mengenal pasti wanita, menurut RAINN. Penjagaan kesihatan yang paling teruk untuk wanita ditemui di negeri-negeri dengan larangan pengguguran paling. Neraka, penghuni wanita hanya mendapat maruah mendapatkan tampon percuma di penjara persekutuan. Ada banyak yang perlu dilakukan.

Tetapi jika kita bercakap ekonomi, titik perbualan yang paling jelas telah ditinggalkan daripada kenyataannya. Jurang gaji jantina meletakkan wanita pada tahap kelemahan dari saat mereka duduk untuk wawancara kerja (untuk lagu 80 sen pada dolar), dan percanggahan semakin buruk bagi wanita warna-ke titik di mana ia akan mengambil hitam wanita 19 bulan untuk mendapat sebanyak lelaki putih bukan Hispanik dalam setahun.

Sekiranya Trump benar-benar mahu menjadikan negara ini sebagai wanita yang sama, tindakan dan dasarnya sebaliknya.

Baca kenyataan penuh Trump di sini.

Cerita Terkait:
-Foto Wanita di Miniskirts Membantu Convince Donald Trump untuk Menghantar Lebih Banyak Pasukan ke Afghanistan
-Pagi Joe Hosts: Trump ‘Serangan Wanita Kerana Dia Takut Wanita’
-Ini Apa Yang Wanita Yang Disokong Donald Trump Sungguh Memikirkan Presiden Baru Kini