Kurang daripada 100 tahun selepas Pindaan ke-19 telah disahkan, memberi hak kepada wanita untuk memilih, penyokong Donald Trump memanggil untuk memansuhkannya untuk membantu calon GOP memastikan kemenangan terhadap Hillary Clinton dalam pilihan raya presiden.

The hashtag Twitter mula menyusun selepas editor editor Nate Silver, FiveThirtyEight, menulis tweet pada Selasa malam menunjukkan bagaimana blognya meramalkan pengundian akan memecah masuk pada Nov. 8. Tidak mengejutkan, jika hanya lelaki yang mengundi, nombor Trump dan peluang untuk menang akan jauh lebih tinggi daripada jika wanita juga memukul undi-350 hingga 188 undi pilihan raya.

Walaupun statistik yang mengejutkan pada mereka sendiri-lelaki nampaknya tidak berdiri untuk hak wanita sebanyak yang sepatutnya mereka-sesetengah penyokong Trump menafsirkan data itu bermakna wanita tidak lagi diberi hak untuk mengundi, tweeting dengan hashtag # RepealThe19th pada hari Rabu.

Tuan-tuan dan puan-puan, kita telah memasuki tahun 1920 sekali lagi.

Lihat beberapa tweet yang menyinggung, mengejutkan dan mendedahkan (beberapa yang dihantar oleh wanita), di bawah:

Hashtag itu datang hanya beberapa hari selepas rakaman audio dari Donald Trump membuat kenyataan yang lucah dan tercela mengenai wanita telah bocor serta New York Times melaporkan bahawa Trump pernah mencederakan dua wanita secara seksual.

Tetapi, seperti mana-mana konsep yang menyebalkan, hashtag dengan cepat dirampas dan digunakan untuk menghantar mesej sokongan mengenai feminisme dan menunjukkan kemarahan terhadap penyokong Trump dan cadangan mereka.