Terdapat banyak kegilaan tentang dunia sekarang ini. (Fikirkan: Trump, Kongres, Harvey Weinstein, jurang upah … anda mendapat idea.) Yang mungkin mengapa video baru ini benar-benar bergema dengan kami.

Beyoncé meminjamkan lagu “Kebebasan” kepada kempen #FreedomForGirls tepat pada masanya untuk Hari Antarabangsa Girl pada hari Rabu. Ia mempunyai gadis kecil yang sengit, berusia 5 hingga 11 tahun, menyanyikan bersama dengan lagu kebangsaan. Dan mereka. Adakah. Marah.

Kempen #FreedomForGirls mempromosikan Matlamat Global U.N., satu set tujuan untuk apa yang dunia kelihatan seperti pada tahun 2030. Ini adalah perkongsian antara Projek Setiap Orang, UNICEF, dan Yayasan Bill & Melinda Gates. Video itu diarahkan oleh MJ Delaney .__

Inilah kali kedua Delaney telah bekerjasama dengan Projek Setiap orang untuk membuat video mempromosikan Matlamat Global. Tahun lepas dia menggunakan lagu Spice Girls klasik “Wannabe” untuk bertanya kepada gadis apa yang mereka benar-benar inginkan. (Jawapan: persamaan.) Tetapi pada tahun ini Delaney memutuskan untuk menyerang nada yang sangat berbeza. “Selamat, senyuman kegembiraan tidak benar-benar memotong mustard sekarang,” katanya. “Banyak yang berlaku di seluruh dunia, dan saya mahu melakukan sesuatu yang menentang dan marah dan menuntut.”

Juga, Delaney berkata, “Saya rasa satu-satunya tempat yang anda boleh pergi selepas Spice Girls adalah Beyoncé.”

Jadi apa pula gadis-gadis gila? Keganasan terhadap kanak-kanak perempuan (yang membunuh seorang gadis setiap lima minit), perkahwinan kanak-kanak (satu daripada empat perempuan terjejas), penyeludupan (71 peratus mangsa adalah perempuan), penculikan alat kelamin perempuan (63 juta perempuan telah menjalaninya) 130 juta kanak-kanak perempuan tidak bersekolah), dan HIV / AIDS (kanak-kanak perempuan dua kali lebih mungkin dijangkiti). Untuk permulaan.

Matlamat Global dapat menciptakan satu dunia yang bebas daripada semua ketidakadilan itu pada 2030. Tetapi satu-satunya cara untuk sampai ke sana adalah dengan menekan pemimpin dunia menjadi tindakan, dan memberi inspirasi kepada individu untuk membuat perubahan dalam masyarakat mereka sendiri. “Mudah-mudahan, kita boleh menggunakan Matlamat Global untuk menentukan semangat penolakan dan keyakinan ini dan menuntut kita semua merasa,” kata Delaney. “Setiap orang di dunia mempunyai keupayaan untuk mengubah sesuatu.”

Untuk mengambil tindakan, kongsi filem itu dengan cara #FreedomForGirls bermakna kepada anda. Anda juga boleh melawati laman web Matlamat Global untuk maklumat lanjut tentang kumpulan yang bekerja menuju kesetaraan gender di seluruh dunia.