Mereka telah menjadi lelucon jenaka treehugger-dari-Vermont yang tidak berkesudahan selama beberapa dekad, tetapi nampaknya seperti Birkenstocks akhirnya boleh mendapat kesempatan untuk menggantung dengan anak-anak yang sejuk, jika musim bunga 2013 adalah sebarang petunjuk.

Harian Harian hari ini bertanya, “Adakah Birkenstocks Terlalu Lagi?”, Dan akhirnya menjawab soalannya sendiri dengan “ya”. Jadi bagaimana kita mendapat dari ini…

Arizona Birkenstock klasik, $ 79.95 di zappos.com

…untuk ini?

celine furkenstocks
PHOTO: Gianni Pucci / Gorunway

Céline baru “Furkenstock,” $ 895 di kirnazabete.com musim bunga ini

Memetik landasan musim bunga Céline 2013, The Daily Beast membuat kes itu: “Dari saat itu jelas: hubungi mereka dengan hodoh, kuno, atau betul-betul selesa, Birkenstocks sejuk sekali lagi. Pereka seperti Phoebe Philo dan Giambattista Valli telah meletakkan mereka sendiri berputar pada gaya klasik jenama untuk musim bunga, menghias kasut hippie dengan kasut yang besar dan bulu cerah. Musim panas lepas, Ashley Olsen dilihat dalam sepasang hitam sandal Gizeh jenama itu, manakala Anne Hathaway difoto dalam kasut yang sama sebulan kemudian. Untuk musim bunga 2013, Birkenstock memanfaatkan populariti semasa dengan melancarkan koleksi kecil dengan lelaki J.Crew-kali pertama mereka telah bekerjasama dengan jenama lain. ‘Ini menarik kerana kita tidak mengejar fesyen,’ Shelly Glasgow, pengarah Birkenstock daripada pembangunan produk dan barangan, memberitahu The Daily Beast. ‘Apabila ia datang cara anda hampir seperti, Oh tuhan saya, orang menganggap itu pinggang.’ “

Hip, sememangnya! The gals behind It butik Kirna Zabete membeli versi Cinkle’s mink-lined untuk kedai mereka (pada harga runcit $ 895, tidak kurang) dan dijuluki mereka “Furkenstocks.” Majalah W menunjuk kepada pasangan bejeweled Miu Miu sebagai satu lagi contoh trend kasut yang unik, dan blog lelaki memberitahu kami bahawa lelaki juga terlibat dalam tindakan itu, seperti yang dilihat di Gant oleh Michael Bastian untuk musim bunga 2013.

Kami telah mengemis untuk kasut lebih praktikal selama bertahun-tahun … adakah kita akhirnya mendapat apa yang kita layak? Adakah anda semua sejuk dengan trend pereka Birkenstocks, atau ini yang anda harapkan akan berakhir dengan segera? Adakah anda memakai Birkenstocks datang musim bunga? Bincangkan!