Seperti mana-mana projek yang dilampirkan kepadanya, perdana video muzik “Sedia Untuk Ia” perdana Taylor Swift didahului oleh jangkaan yang hangat, undur teruja, dan teori kipas yang banyak. Pertunjukan cyborg yang digambarkan dalam klip tiga dan setengah minit hanya mengeluarkan spekulasi lebih lanjut mengenai “makna tersembunyi” yang dia mungkin atau mungkin tidak akan melipat ke dalam karya yang dikeluarkan semasa ini Reputasi era. (Mengapa “8919” ditulis di dinding? Siapa semua robot itu? Berapa banyak rujukan Joe Alwyn ada di sana, betul-betul?) Semua pemikiran ini sebahagian besarnya kembali kepada bagaimana Swift membentangkan dirinya kerana, di atas bunyi baru, dia mendapat estetika baru untuk pergi bersamanya.

Di tengah semua tindakan dalam video “Bersedia Untuk Ini”, implikasinya Blade Runner-Kostum esque boleh diabaikan-selepas semua, dia seolah-olah kelihatan bogel dalam semua penggoda untuk klip, yang jelas dialihkan perbualan sedikit. Tetapi lihatlah, jalan cerita yang futuristik itu memberikan beberapa saat-saat fesyen utama yang menandakan perubahan yang lebih besar dalam bagaimana Swift menggunakan pakaian (atau kekurangannya) untuk menyampaikan dalam bab terbaru kerjayanya-dan, sudah tentu, bagaimana ini semua membentuk reputasinya.

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift memakai Jessica Jones Design dalam video muzik “Sedia Untuk Ia”.

Dari permulaan, pakaian memainkan peranan penting dalam menetapkan suasana hati dan menubuhkan premis untuk “Sedia Untuk Ini.” Kami melihat Taylor Swift yang berkerudung, yang mana beberapa peminat memanggil Evil Taylor dalam teori mereka, melangkah melalui lorong gelap di punggung hitam, kaki hitam, dan baju leher hitam, dihiasi dengan tali dan tali pinggang. Dia kemudian berhadapan dengan Naked Taylor (atau, semi-bogel Taylor), versi robot sendiri yang tidak memakai pakaian apa pun – sehingga kedua-duanya melepaskan sangkarnya. Kedua-duanya memakai keping adat oleh Jessica Jones Design.

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Kedua-dua Taylors berhadapan dengan video muzik “Ready For It”.

Peminat telah menafsirkan pertunjukan ini sebagai pertempuran antara dua versi berbeza dari persona Taylor, sebuah metafora Swift telah digunakan dalam video muzik masa lalu dan menggunakan fesyen untuk benar-benar memandu pulang. Dia akan memakai penjahatnya hitam, wira-wira dia putih-dan dengan pengecualian yang ketara dari cameo Selena Gomez dalam “Darah Buruk,” Swift memainkan kedua-dua peranannya. (Lihat: nerdy, pakaian putih Taylor berbanding popular Taylor yang berwarna ungu di “You Belong With Me,” dan evolusi dari teman wanita yang mengutuk dalam gaun Dolce & Gabbana untuk menjadi ketawa dengan pakaian La Perla dalam “Blank Space . “)

Jadi jika premis almari pakaian itu agak malar, apa yang berbeza kali ini? Ringkasnya: kreatif di belakang pakaian Swift memilih untuk dipakai.

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift memakai Philipp Plein dalam video muzik “Lihat Apa Anda Membuat Saya”.

Dalam kesedaran antara perdana, peminat menjejaki gambar paparazzi penyanyi itu kerana dia merekodkan video muzik ini, sering mengenal pasti kepingan-kepingan yang tepat yang dia pakai di set jauh sebelum kita melihatnya dengan baik. Dan New Taylor mempunyai perkara untuk pereka paling zeitgeist-y dalam industri-yang, jika anda bertanya pada tahun 2014, kita tidak akan pernah berfikir untuk digantung di dalam almari beliau. Dia memakai hoodies grafis sequined dan buta ular oleh Gucci, gaun bola merah darah oleh Balmain, tudung oleh Balenciaga, dan kasut dan jaket kaki paha yang tinggi oleh Vetements. Sekiranya membaca barang-barang dalam video terbaru Swift terasa seperti kemunduran kepada paduan suara Kreayshawn’s 2011 “Gucci Gucci,” anda tidak salah: Swift menghidupkan pereka yang mempunyai reputasi mereka sendiri untuk edgy, batas-menolak, dan agak pakaian atas.

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift memakai Balmain dalam video muzik “Lihat Apa Anda Membuat Saya”.

Pada tahun yang lalu dan setengah, Swift sememangnya berundur dari mata awam (dan skuadnya yang terkenal.) Ini bermakna bahawa Taylor Swift yang kita lihat dalam video muziknya (atau dalam klip berkaitan yang dipaparkan pada halaman Youtube yang disahkannya) adalah satu-satunya Taylor Swift kita dapat melalui imejan. Ini juga bermakna bahawa setiap kali dia menyiarkan foto atau video baru, ia membuka pintu gerbang untuk spekulasi, teori peminat, dan tafsiran lebih lanjut mengenai setiap detail yang terakhir. Apa yang dia pakai dalam momen-momen yang jarang ini dia membuka dirinya kepada orang ramai membawa lebih banyak makna, sama seperti pereka yang dia pilih. Mungkin pantas mengetahui ini, jadi label yang dipilihnya sangat disengajakan untuk mendapatkan #brand barunya.

Fikirkan label yang dia pakai dalam semua Reputasi-media berkaitan. Ia merupakan campuran jenama mewah yang membawa bersama streetwear, punk, dan sikap IDGAF-seperti apa-apa yang direka oleh Demna Gvasalia, Alessandro Michele, dan Donatella Versace, orang-orang dengan sejarah yang mulia untuk menolak sampul surat itu. (Begitu juga dengan kamera luarnya, di mana dia memakai Faith Connexion, Valentino, dan Unravel.) Dengan kepingan-kepingan ini, Swift menghantar mesej: Dia dilakukan dengan reputasi yang tidak bersalah, er, yang dibina dan digantikan dengan sesuatu yang lebih sukar dan lebih terjamin. Keluar dari hiasan tiga tahun dari muzik, dia memerlukan pereka yang paling terkenal di sudutnya-atau, sekurang-kurangnya, dia perlu menunjukkan dia tahu apa yang ada di zeitgeist.

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift memakai Gucci dalam video muzik “Lihat Apa Anda Membuat Saya”.

Kami sudah melihat penjenamaan semula Swift yang tegas di tempat kerja pada dua pertama Reputasi video muzik, walaupun ia amat jelas dalam “Lihat Apa Anda Membuat Saya Lakukan.” Dia merampas sebuah bank, merujuk kepada banyak tuntutan dan penangguhannya terhadap industri titans muzik seperti Apple dan Spotify, sambil memakai baju besi Gucci sequined. Duduk di atas takhta yang dikelilingi oleh ular, dia secara harfiah menyeru teh dalam gaun Balmain yang licin – sebuah jenama yang disukai oleh klan Kardashian-Jenner. Geng Bikernya (skuad kedua?) Dipasang di jaket kulit Burberry yang disemat. Urutan tariannya dilakukan dengan sepasang kasut Fendi yang tinggi. Taylor lama tidak boleh pergi ke telefon sekarang … tapi mungkin kerana dia mencari pakaian putihnya.

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift memakai Fendi dalam video muzik “Lihat Apa Anda Membuat Saya”.

Sudah tentu, penciptaan semula tidak hanya berlaku dalam dua video muzik-tidak apabila terdapat enam album selama sebelas tahun untuk kontras dengan estetika semasa. Lebih kurang sedekad yang lalu, pendengar mengenali penyanyi melalui video untuk “Our Song,” yang dikeluarkan pada tahun 2006; di dalamnya, dia memakai gaun prom merah jambu yang licin untuk keseluruhannya.

Swift kebanyakannya tinggal di sepanjang gaya yang lurus-dan-sempit selama 11 tahun sejak: warna cahaya, rok mata, banyak berkilau, dan tidak ada apa-apa risque. Beliau adalah sebahagian daripada kerja-kerja KaufmanFranco dan J.Mendel, kedua-dua hadiah persembahan anugerah. Dia menjadikannya satu titik untuk tidak memakai pereka mewah di dalam video muzik awalnya, supaya penontonnya dapat dikaitkan. Akhirnya, apabila muziknya matang, begitu juga almari pakaiannya, dan dia mula memanggil Valentino dan Dior. Walaupun, dalam a Glamour Cerita penutup dari 2014, dia mengatakan bahawa dia masih tidak cenderung untuk memakai bulu, cetakan haiwan, pakaian berduri, atau bahu boxy.

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift memakai pakaian prom ungu di video muzik “Lagu Kita”.

Gaya semua orang berkembang apabila mereka semakin tua. Swift tidak terkecuali. (Dan dia bercakap mengenainya.) Perbezaannya ialah bahawa keseluruhan kerjaya muziknya telah dibina di atas memakai hatinya pada lengannya dan, baik, peduli. Keterangkapannya mencapai audiens melalui lirik dan lengannya yang mudah dijangkiti bahawa, walaupun sudah tentu mahal, bukan eksklusif couture. (Syarikat perniagaan sampingannya termasuk, antara lain, barisan sundress yang berpatutan dengan Walmart.) Selama bertahun-tahun, pendekatan ini telah menarik kritikan untuk muncul juga “dikira”, perkataan yang dia benci menurut dia GQ Cerita penutup dari tahun 2015. Tetapi dia mengakui untuk menggunakan pakaiannya sebagai cara untuk mengekalkan imej yang bersih dan bersih itu melalui muziknya: Dia pernah memberitahu Guardian yang dilihat sebagai seksi adalah “tidak benar-benar pada radar [dia].”

Dalam video muziknya, kostumnya diperkuat tema dalam muziknya, seperti dalam masa klimaks dalam “You Belong With Me,” ketika protagonis neraka Swift muncul pada prom dengan pakaian putih yang indah untuk memenangi subjek kasih sayangnya; atau dalam “Teardrops On My Guitar,” ketika dia beristirahat di rumah dengan gaun petang biru sambil merenung tentang patah hati yang tidak adil; atau dalam “Kisah Cinta,” ketika ia secara harfiah memakai gaun bola abad pertengahan ketika bermain Juliet menjadi Romeo seorang pelaku. Di sebalik spektrum situasi yang sangat luas penyanyi itu mendapati dirinya digambarkan dalam video ini, Swift menggambarkan konsep muziknya (dan menggambarkan dirinya sendiri) dalam pakaian demure tetapi impian apabila bintangnya mula bangkit.

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift memakai pakaian prom lagi dalam video muzik “You Belong With Me”.

Walaupun bunyi beliau menyimpang dari akar umbi negara dan ke dalam bidang pop, apa yang dia pakai dalam video muzik tidak sepenuhnya meninggalkan asas ini: Bercakap Sekarang dan Merah hari didefinisikan oleh retro memisahkan dan poket berangin. Pada masa “Kami Tidak Pernah Mendapatkan Kembali Bersama” dan “22” datang, dia memakai seluar pendek tinggi dan tudung grafis, melangkah ke arah yang lebih moden tanpa menjalani pemberontakan fesyen penuh-hampir tidak berputar kami lihat dalam “Lihat Apa Anda Membuat Saya Lakukan” dan “Sedia Untuk Ini.”

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift memakai pakaian putih dalam video muzik “Mean”.

1989 menandakan peralihan gaya terbaik beliau sebelum ini-Reputasi: Tiba-tiba, Swift tinggal di New York dan semua mengenakan bodysuits yang bercahaya dan mendedahkan pemotongan. Walaupun dengan arsenal barunya “bintang pop” yang menakjubkan, Taylor Swift masih Taylor Swift – bagaimanapun, dia berada di puncak kerjayanya, dan dia mempunyai almari superstar untuk mencocokkannya. Lihat “Blank Space,” “Wildest Dreams,” dan “Out of the Woods” untuk bukti: Ketiga video ini menggabungkan gowns oleh Elie Saab, Valentino, dan Oscar de la Renta. Mewah-sama ada di salah satu daripada gaun ini atau kumpulan kawan-kawan bertopeng bintang yang hadir di konsertnya-menjadi bahagian penting imejnya di samping ciri khas yang mendedahkan lirik lagu-lagunya.

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift memakai Valentino dalam video muzik “Blank Space”.

Terdapat satu penjelasan, tentu saja- “Darah Buruk Billboard, Swift bertukar menjadi kedai seks harfiah, Ruang Simpanan, untuk membekalkan peralatan paten bernilai $ 13,000 dan topi bra kepada model tenteranya. Tetapi tidak seperti tanjakan Balenciaga yang dia pakai dalam “Lihatlah Apa yang Anda Membuat Saya Lakukan,” pakaian-pakaian ini tidak membuat satu titik tentang personanya pada umumnya. Ini adalah satu kali dalam koleksi momen utama Swift-ian, dengan gaun cemerlang dan lelaki terkemuka kacak. Dia telah menegaskan dalam tempoh ini bahawa kelihatan seksi atau berbahaya bukan sebahagian daripada M.O., yang mendorong kita semua untuk percaya bahawa pakaian ini adalah siapa yang akan dipilih oleh skuad superhero. Swift tetap menjadi wira yang telah dimainkan dalam video masa lalu-hanya dalam lateks.

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift dan tentera modelnya dalam video muzik “Bad Blood”.

Sekiranya dia meninggalkan kasut Fendi dan paha Burberry yang bertabur di “Lihat Apa yang Anda Membuat Saya Lakukan,” ia akan menjadi satu lagi pelayaran di lorong ingatan, satu lagi peranti untuk memajukan plot di bawah empat minit. Tetapi ada juga Cyborg Taylor Swift dari “Sedia Untuk Ini,” dan kasut tempur Gucci dan jaket Vetements dia difoto memakai pada set untuk belum dikeluarkan Reputasi video. Unsur-unsur gaya ini membina ke arah yang lebih besar: Taylor Swift serius bersandar ke fesyen untuk mencipta dirinya di mata awam.

“Melangkah melalui fasa yang berbeza adalah salah satu perkara kegemaran saya mengenai fesyen,” kata Swift Vogue pada tahun 2016. “Saya suka bagaimana ia dapat menandakan peredaran masa. Ia serupa dengan lagu saya dengan cara itu-semuanya membantu mengenal pasti di mana saya berada di tempat yang berbeza dalam hidup saya.”

PHOTO: Rekod Mesin Besar

Taylor Swift memakai Burberry, Vetements, Alexander McQueen, dan L.A. Roxx dalam video muzik “Lihat Apa Anda Membuat Saya”.

Letakkan mereka bersama-sama, dan fesyen “Lihat Apa Anda Membuat Saya Lakukan” dan “Sedia Untuk Ini” menunjukkan kepada kami bahawa Taylor lama benar-benar mati-sebaliknya bercakap, sekurang-kurangnya. Sekiranya kita melihat gaun pesta puteri atau kepingan leotard yang mengasyikkan dari arkib, ia lebih cenderung menggali dirinya sendiri daripada petunjuk bahawa dia terpulang kepada gaya pengganti lama. Selagi kita hanya melihat Taylor Swift melalui video muziknya, dia sepenuhnya mengawalnya Reputasi imej-dan itu akan menjadi gelap, tegang, estetika IDFWU dari sini di luar. Satu-satunya kesalahan di dalam imejnya yang baru dirumuskan? Kita tidak boleh lupa tentang masa lalu beliau.

Cara Berpakaian Seperti Taylor Swift Baru, Menurut Taylor Swift

Satu lagi Taylor Swift Doppelgänger Adakah Freaking Out Internet