Platform Donald Trump sebagai pusat politik sebagian besar di sekitar agenda “Amerika Pertama” yang tak tergoyahkan-ia terus-menerus menyalak ketika kampanye dan menandatangani perintah eksekutif “Beli Amerika dan Menyewa Amerika” sebagai presiden.

Inilah perkaranya, walaupun-dan jauh dari rahsia-portfolio perniagaan keluarga Trump yang luasnya tidak betul-betul mengamalkan idea ini, dan salah satu pesalah paling buruk ialah Ivanka Trump dan jenama pakaiannya.

Garis Pertama Putri telah dibakar dalam beberapa bulan kebelakangan ini untuk pelbagai isu, di antaranya berita bahawa aktivis yang menyelidiki kilang Ivanka Trump di China telah hilang, dan pembebasan audit oleh kumpulan pemantauan industri Persatuan Buruh yang mengungkapkan lebar pelbagai pelanggaran buruh di kilang-kilang yang menghasilkan pakaian Ivanka Trump.

The ding terbaru mengenai jenama itu baru-baru ini diterbitkan Post Washington menyelam jauh ke dalam bagaimana produk Ivanka dihasilkan.

Pembawa besar ini adalah: Jenama ini bergantung sepenuhnya kepada kilang-kilang asing di negara-negara seperti Bangladesh, Indonesia, Ethiopia, dan China untuk menghasilkan barangannya (sama sekali tidak bertentangan dengan platform Presiden Trump, tetapi sejajar dengan apa yang kebanyakan jenama pakaian Amerika lain lakukan , dianggarkan 97 peratus pakaian dan kasut yang dibeli di Amerika Syarikat dihasilkan di luar negara). Walau bagaimanapun, label itu tidak terjejas dalam ketelusan dan pemantauan kilang (sesuatu yang kebanyakan syarikat Amerika, termasuk Adidas dan Kenneth Cole, secara aktif melakukan).

Walaupun eksekutif jenama mengatakan bahawa mereka mempunyai kod tingkah laku yang melarang perkara seperti penyalahgunaan fizikal dan buruh kanak-kanak, syarikat itu bergantung kepada pembekal sendiri untuk menguatkuasakan itu, menurut The Washington Post.

Mari kita ikuti sepasang seluar jeans untuk melihat, betul, bagaimana ini bermasalah: Jenama Ivanka Trump menandatangani perjanjian dengan pembekal, maka pembekal kemudian akan mengontrak sebuah kilang (atau kilang) untuk mengeluarkan jeans itu. Itulah bagaimana jeans berjenama Trump akhirnya dibuat di Bangladesh, di mana pekerja pakaian biasanya memperoleh $ 70 sebulan untuk buruh mereka. Seluar jeans akhirnya berakhir di rak di kedai-kedai seperti Dillard, dijual seharga $ 89. Dan apa-apa masalah buruh di kilang yang membuat jeans itu? Jenama akan menunjuk kepada pembekal dan mengatakan kesalahannya kerana tidak memenuhi standard tertentu.

Setakat ini, garis rasmi dari jenama Ivanka Trump telah mempercayai pembekalnya untuk mematuhi kod etika yang ditulis untuk melarang penyalahgunaan fizikal dan buruh kanak-kanak di kilang-kilang yang mengeluarkan pakaian. Lupakan tentang membenarkan pelanggan menyelidiki keadaan di mana barang-barang dibuat-syarikat itu tidak mempunyai rancangan untuk menerbitkan nama dan lokasi kilang-kilang yang menghasilkan barang-barangnya mengikut Post Washington.

Sharon Waxman, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Buruh Fair memberitahu Glamour bahawa ini adalah langkah demi langkah dengan standard banyak syarikat-syarikat Amerika kini mematuhi, banyak yang kini menerbitkan senarai kilang mereka dalam talian. “Semua jenama akhirnya bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku dalam rantaian bekalan mereka,” katanya. “Produk tidak boleh datang dengan kos hak pekerja.”

Waxman mengatakan rantaian bekalan etika bermula di bahagian atas, dan menunjuk jari pada kontraktor dan pembekal bukan alasan. “Syarikat perlu mempunyai kepimpinan yang komited untuk memastikan produknya datang dari pekerja yang haknya disokong,” katanya. “Maruah bagi pekerja perlu disokong dari ibu pejabat syarikat, kerana di sinilah polisi dan prosedur syarikat dibuat.”

Beliau menunjuk kepada ahli Persatuan Buruh Adil yang membuat komitmen untuk melaporkan secara telus mengenai keadaan di kilang mereka dan usaha mereka untuk memperbaiki keadaan kerja apabila syarikat mengambil langkah yang betul.

Maklum, Trump, yang kini bekerja sepenuh masa di White House, tidak terlibat dalam operasi harian perniagaannya lagi, tetapi dia masih memiliki kepentingan pemilikan dalam jenama itu, dan wakilnya mengatakan dia masih mempunyai kuasa untuk nix tawaran baru.

Presiden jenama Ivanka Trump, Abigail Klem, memberitahu Post: “Misi jenama ini sentiasa memberi inspirasi dan memperkasakan wanita untuk mencipta kehidupan yang mereka mahu hidup dan memberi mereka alat untuk melakukan itu … Kami ingin memastikan bahawa kita dapat menyusun misi ini dari atas ke bawah dengan pemegang lesen kami, dengan rantaian bekalan kami. “Klem juga berkata syarikat itu meneroka cara untuk menghasilkan beberapa barang di Amerika Syarikat tetapi” untuk melakukannya secara besar-besaran tidak dapat dilakukan sekarang. “

Berangkat ke The Washington Post untuk membaca keseluruhan laporan.