Sebelum ada Gaga atau Taylor, sebelum topi pussy atau “gadis-gadis dalam pembentukan” Beyoncé, terdapat perayaan musik wanita yang epik yang dicipta oleh wanita yang muak dengan seksisme dalam industri muzik: Lilith Fair. Musim panas ini, sebagai penghormatan kepada ulang tahun ke-20 perayaan, kami sedang meneroka sejarah dan warisan perayaan, dan mengapa perjuangan untuk kesaksamaan dalam industri terus hari ini. (Baca sejarah lisan Lilith-seperti yang diberitahu oleh wanita yang hidup-dan lebih banyak lagi di sini.)

Tetapi, tentu saja, anda tidak boleh benar-benar mempunyai perbincangan mengenai warisan Lilith Fair tanpa lagu yang betul untuk menemani itu. Oleh itu, kami meminta penyanyi-penulis lagu ZZ Ward, album baru mereka Ribut kini tersedia untuk membuat senarai main yang memaparkan wanita dari barisan Lilith yang asal, serta artis semasa (termasuk ZZ Ward) yang mendorong industri muzik ke hadapan hari ini.

Keputusan? Senarai main yang sempurna untuk mengambil patriarki. “Saya suka mendengar artis wanita menjadi diri mereka yang paling yakin,” Ward menerangkan pilihannya. “Semua wanita di senarai main ini membuat muzik yang membuatkan saya berasa kuat dan kuat. Ia memberi inspirasi kepada saya supaya tidak berani.”

Dengar, di bawah:

Dan untuk rujukan, senarai main penuh ialah:

Tracy Chapman – “Kereta Cepat”

Fiona Apple – “Jenayah”

Sheryl Crow – “Kesilapan Kegemaran Saya”

Jewel – “Permainan Foolish”

Lisa Loeb – “Menginap”

ZZ Ward – “Help Me Mama”

Cat Clyde – “Mama Said”

Maren Morris – “Gereja Saya”

Alabama Shakes – “Do not Wanna Fight”

Grace Potter dan The Nocturnals – “Paris (Ooh La La)”

SZA – “The Weekend”

Qveen Herby – ‘Busta Rhymes’

Lebih Lilith Kandungan yang pantas:

  • 20 Tahun Selepas Lilith Fair, Berapa Banyak Main Adakah Artis Perempuan Dapatkan Perayaan Muzik?

  • Inilah Apa Perayaan Muzik Tampak Seperti dalam Era Pra-Instagram

  • Sejarah Lisan Lilith Fair, Seperti yang Diucapkan oleh Wanita Yang Hidup