Taylor Swift sepatutnya dikenali sebagai ular paling bijak dalam permainan.

Ya, nampaknya kita mempunyai Ratu Shade baru. Bukti ini: Para peminat telah memuji Swift kerana memeluk pembantunya dalam video muzik meta untuk “Lihat Apa Anda Membuat Saya Lakukan” yang dipenuhi dengan gambaran kematian yang terang, tetapi itu hanya lapisan pembusukan pertama bawang.

Penyanyi itu telah melangkah beberapa langkah melewati “Blank Space” cheeky, yang mengisi video barunya dengan rujukan yang halus (dan tidak begitu halus) terhadap semua kritikan yang ditariknya sepanjang kerjayanya. Dan tidak, kita bukan sahaja bercakap mengenai outro yang sempurna yang meletakkan kuku di keranda gambar “palsu” dan persengketaan yang tidak berkesudahan.

Untuk lagu yang sudah pun dipenuhi dengan budaya pop, Internet telah berjaya menemui beberapa telur easter yang bersembunyi di dalam video muzik terkini Swift (diarahkan oleh Joseph Kahn). Lihat semua butiran yang anda rindukan, di bawah.

 1. The Outro mempunyai 15 Taylors kerana sambungan ke album barunya “Reputation.”

 1. Kemalangan kereta, di mana Taylor memandu Maserati ke jalan yang mati, dimaksudkan untuk melambangkan Merahsengsara untuk Album of the Year di Grammys 2014. “Menyayangi dia seperti memandu Maserati baru ke jalan yang mati” adalah lirik dari album itu.

 1. Pilihan minuman Taylor bukanlah kebetulan. Lagipun, apa lagi yang kamu minum ketika ada drama yang menenggelamkan kamu?

 1. Dia menaik taraf baju-baju “You Belong With Me” dengan anggota skuadnya sekarang.

 1. “Daripada Woods” Taylor Swift mengebum Met Gala Taylor Swift dari tahun 2014-nampaknya dia tidak pernah keluar dari hutan itu.

 1. Lapan lelaki memakai “I <3 TS" shirts surround Taylor as she dances. While most fans immediately connected the shirts to the notorious tank Tom Hiddleston wore (and was mercilessly mocked for) during Fourth of July, the number of dancers also symbolizes her eight high-profile relationships: Hiddleston, Calvin Harris, Joe Jonas, Taylor Lautner, Harry Styles, Conor Kennedy, Jake Gyllenhaal, and John Mayer.

 1. Nama pada batu nisan adalah panggilan balik kepada nama samaran Swift yang digunakan ketika dia menulis “Ini Apa Yang Kau Datang Untuk,” satu yang membawa kepada perselisihan antara dia dan bekas, Calvin Harris.

 1. Adegan perompakan dalam video itu menunjukkan Taylor merompak “syarikat streaming” untuk memukul balik orang yang mengkritiknya untuk mengeluarkan muzik dari Spotify dan menuntut Apple Music membayar senimannya. (Dan jangan lupa, mereka memakai topeng kucing kerana Taylor adalah wanita kucing yang terkenal.)

 1. Taylor Swift memenangi $ 1 simbolik dalam kes serangan seksual terhadap DJ David Mueller beberapa minggu lalu. Dan $ 1 muncul di tempat yang ingin tahu.

 1. Dia menembak dengan kritikan bahawa “skuad” beliau dibentuk oleh wanita yang semuanya kelihatan seperti model genetik yang sempurna, bergurau bahawa dia menggunakan tentera robot.

 1. Taylor duduk di dalam tab mandi yang dipenuhi dengan permata, tidak seperti yang diandaikan, sebagai penggali di Kim Kardashian, tetapi kerana dia pernah bercakap dalam satu temu bual bahawa itulah cara media melukisnya.

 1. Tetapi Taylor mendapat jab pada Kim K di luar ketika dia menggunakan resit perkataan (apabila Kim mengeluarkan audio di mana Taylor seolah-olah memberikan kebenaran Kanye untuk memanggilnya “jalang” dalam “Terkenal”) dan mengambil selebriti yang tidak berkesudahan-kegemaran Kim bentuk fotografi.

 1. Pesawat dalam videonya berbunyi “TS6” yang bermaksud Taylor Swift 6, sejak Reputasi akan menjadi album studio keenamnya.

Berkaitan: Ia adalah Masa untuk Taylor Swift untuk Mengaku Dia Memperoleh Reputasi