Saya tidak pernah menganggap diri saya setia Malam ini tunjukkan pengamat, tetapi inilah perkara yang lucu: Jay Leno adalah setiap malam di rumah saya yang semakin membesar, sejak tahun-tahun pertama saya dapat menyerap TV pada tahun-tahun yang akan saya pulang dari permainan bola sepak sekolah dan malam kolej-musim panas. Jadi walaupun untuk peminat yang tidak disengajakan seperti saya, malam tadi ialah penghujung era.

Dan Malam ini memberikan Leno satu sentuhan yang benar-benar hebat-monolognya mempunyai kualiti yang menarik untuknya (“22 tahun yang lalu, marijuana adalah haram, dan anda boleh merokok setiap kali anda mahu!”). Billy Crystal, tetamu pertama dan terakhir Leno, mengingatkannya pada kemalangan Leno di Boston ketika mereka berdua memulakan komedi (dia juga mempunyai buku agenda 1974nya, dengan nombor telefon Leno menulis di dalamnya, untuk membuktikannya).

Namun, kemunculan episod itu adalah satu kejutan kepada semua orang, termasuk Leno: Crystal memimpin perpisahan muzik yang penuh dengan selebriti dan teman rapat. Tonton (klik pada tanda 2:10):

Semuanya luka-luka dengan kata-kata akhir Leno yang menjadi momen emosi dalam sejarah TV.

[#iframe: //www.youtube.com/embed/BM9T1oO_umM] (560×315)

Kami akan merindui awak, Jay! (Walaupun saya perlu mengakui saya lega langkah Jimmy Fallon ke 11:30 bertepatan dengan tepat dengan saya menjadi terlalu tua untuk kekal Larut malam.)