Potret of American actress Marilyn Monroe (1926 - 1962) as she poses on the patio outside of her home, Hollywood, California, May 1953. (Photo by Alfred Eisenstaedt/The LIFE Picture Collection/Getty Images)
PHOTO: Getty Images

Kematian Marilyn Monroe kekal sebagai salah satu misteri terbesar dan paling membingungkan abad ke-20. Dalam novelnya, The Glass Empty, penulis J.I. Baker menyusun bersama fakta dan legenda untuk mencipta thriller yang akan mempersoalkan semua yang anda fikir anda tahu tentang lulus bintang. Sebagai penghormatan kepada Marilyn, kami meminta Baker untuk memberi kami beberapa fakta yang kurang diketahui tentangnya. Lihat jika anda pernah mendengar mana-mana ini…

1. Marilyn Monroe mungkin mempunyai hubungan dengan Albert Einstein.

Pada akhir 1940-an, pelakon Shelley Winters berkongsi sebuah apartmen dengan Marilyn Monroe-dan dalam autobiografinya, Winters mendakwa bahawa Monroe telah membayangkan tentang dermiance dengan genius.

2. Marilyn Monroe pernah menganggap bahawa pelakon Clark Gable adalah ayahnya.

Ibu Monroe mempunyai gambar seorang lelaki yang pernah bertarikh di dindingnya. “Dia mempunyai misai nipis seperti Clark Gable,” Monroe teringat. “Saya bertanya kepada ibu saya apa namanya, dia tidak akan menjawab.” Pada tahun 1935, Monroe pergi menonton filem yang dipanggil China Seas, yang dibintangi oleh Gable dan Jean Harlow – dan sejak itu Gable menjadi “lelaki yang saya fikir adalah ayah saya,” kata Monroe.

3. Marilyn Monroe harus dijahit dengan gaun manik “Happy Birthday, JFK” yang terkenal.

Apabila Monroe melangkah ke panggung di Madison Square Garden untuk menyanyi “Selamat Hari Jadi” kepada presiden pada 19 Mei 1962, dia melepaskan bulu dari bahunya-dan ada keriuhan dari orang ramai; orang berfikir bahawa dia adalah bogel. Dia juga mungkin: Selepas itu, Adlai Stevenson berkata, “Saya tidak fikir saya pernah melihat seseorang yang begitu cantik seperti Marilyn Monroe malam itu, dia memakai kulit dan manik-manik, saya tidak melihat manik!”

4. Ibu Marilyn Monroe diinstitusikan sebagai skizofrenia paranoid.

Penyakit mental berlaku dalam keluarga Monroe; Nenek moyangnya membunuh dirinya sendiri. Ibunya (Gladys Eley) telah dimasukkan ke hospital di Rockhaven, sebuah sanitarium kelas atas, ketika Marilyn meninggal dunia. Eley adalah seorang penyelidik, jika tidak obsesif, Saintis Kristian. Apabila ditanya mengenai anak perempuannya yang terkenal, dia berkata, “Saya tidak pernah mendengar tentang Marilyn Monroe.”

5. Marilyn Monroe berpura-pura menjadi seorang wanita bernama Zelda Zonk.

Untuk mengelakkan daripada diiktiraf, dia akan memakai wig gelap dan cermin mata hitam. Dia seolah-olah bertukar menjadi Marilyn Monroe, watak yang telah diciptanya, pada kehendaknya-tetapi ketika dia ingin menghindari ini, dia menjadi orang yang “normal” melalui Zelda.

Mana-mana kejutan anda? Adakah anda fikir dia benar-benar mempunyai hubungan dengan Albert Einstein ?! Beritahu kami momen Marilyn anda di bawah.

Dapatkan lebih banyak wawasan Marilyn di kosongglassnovel.com, dan beli salinan anda The Glass Empty di sini. Plus, ikuti J.I. Baker di Twitter @jirelandbaker.

Lebih banyak mengenai Marilyn Monroe:

  • Foto Terakhir Marilyn Monroe Rake In Big Bucks at Auction

  • Foto Yang Tidak Pernah Dilihat dari Tempat Duduk Terakhir Marilyn Monroe

  • Mahu Lihat Cincin Pernikahan Joe DiMaggio Memberi Marilyn Monroe?