Daenerys (Emilia Clarke) dan Jon (Kit Harington) boleh dikatakan sauh Game of Thrones. (Mereka juga mungkin bersambung dalam episod seterusnya, tetapi itu cerita lain.) Kedua-dua watak menerima kira-kira jumlah masa skrin yang sama dan merupakan komponen penting untuk plot. Mereka sama.

Jadi hanya masuk akal mereka perlu dibayar jumlah yang sama setiap episod pada pameran, tetapi Hollywood cenderung untuk menjatuhkan bola di kawasan ini. Beberapa pelakon telah datang ke hadapan dalam beberapa tahun kebelakangan ini mengenai jurang gaji jantina Hollywood. Sejujurnya, ini berlaku di semua bidang-bukan hanya menunjukkan perniagaan-dan ia melampaui rasa marah. Nampaknya setiap hari seorang pelakon yang berbeza mendedahkan dia membuat sebahagian kecil daripada apa yang lelaki costarnya pulang ke rumah untuk melakukan tugas yang sama. Natalie Portman, Taraji P. Henson, dan Jennifer Lawrence semua membuka peluang ketidaksamaan. Dan malangnya, akan ada lebih banyak lagi.

Tetapi (bersyukur) Clarke tidak akan menjadi salah seorang daripada mereka-bukan untuk Game of Thrones, sekurang-kurangnya. Pelbagai baru-baru ini mendedahkan lima pelakon GoT meraung dalam satu episod, dan ternyata HBO melakukannya dengan betul oleh petunjuk wanita. Clarke dan Lena Headey masing-masing membuat $ 500,000 setiap episod, yang sepadan dengan Kit Harington, Peter Dinklage, dan gaji Nikolaj Coster-Waldau hingga ke tahap. Semua orang dalam persembahan itu mendapat bayaran yang sama-dan bagus, mungkin saya tambah.

Mereka bukan sahaja satu-satunya. Selepas rundingan yang dipublikasikan, Emmy Rossum dan William H. Macy kini mempunyai kadar per-episode yang sama Tidak malu: $ 350,000. Mandy Moore, Sterling K. Brown, dan Milo Ventimiglia semuanya membawa pulang gaji yang sama setiap minggu Inilah kita: $ 85,000. Secara perbandingan, Chrissy Metz dan Justin Hartley masing-masing membuat $ 40,000, yang masuk akal memandangkan mereka tidak begitu dikenali sebagai yang lain apabila pertunjukan bermula. Dan Kaley Cuoco membuat apa yang kosnya lelaki lakukan setiap episod Teori Big Bang: kekalahan $ 900,000.

Ini harus menjadi norma. Setiap orang berhak mendapat pampasan yang cukup untuk kerja mereka. Kami gembira Hollywood akhirnya menyedari bahawa-semoga dunia akan mengikutinya.

Hanya 17 Petikan Badass Dari Wanita Game of Thrones