Dalam enam tahun sejak Akademi Muzik Negara menamakan Jake Owen Top Male Male of the Year, Florida asli telah mengeluarkan dua album pelarian (Barefoot Blue Jean Night, Hari Emasdan melawat Kenny Chesney, Brad Paisley, Little Big Town, Sugarland, Keith Urban, dan Jason Aldean. Tidak baik bagi seorang lelaki yang dewasa yang ingin bermain golf profesional sehingga kecelakaan menaiki pesawat tergendala pelan itu. Satu-satunya alternatif untuk suami dan bapa yang sangat tampan? “Ambil sebuah gitar dan mula bermain,” katanya dengan ketara. Nasib baik, dia juga mempunyai bakat, yang dibuktikan oleh gabungan 3 juta peminat yang mengikuti media berusia 33 tahun di media sosial. Semasa lawatan baru-baru ini ke Dallas untuk Anugerah ACM, kami duduk dengan penyanyi “Beachin ‘untuk berbual tentang permulaannya yang luar biasa, pelajaran hubungan yang paling penting yang dia pelajari, dan potongan rambut baru yang seksi.

jake owen glamour

Glamour: Anda pada asasnya ditemui di bank. Terangkan.

Jake: Saya pergi untuk memulakan akaun bank di Nashville di Music Row di SunTrust Bank pada masa itu. Saya berusia 23 tahun. Saya tidak mempunyai banyak wang, mungkin di bawah $ 1,000, tetapi cukup untuk membayar sewa bulan pertama saya. Saya mempunyai sedikit wang daripada bermain akustik yang saya mendapat tip berbayar. Lebih daripada sekadar mengeluarkan wang di sebuah bank, saya ingin memulakan hubungan dengan orang di bandar.

Glamour: Dengan juruwang bank, jelas. [Ketawa]

Jake: Nah, seperti yang pelik seperti ini, saya fikir perkataan itu memanipulasi boleh diambil dua cara yang berbeza. Kita semua boleh memanipulasi kehidupan kita dengan lebih baik, jadi itulah yang saya lakukan … Saya memanipulasi keadaan. Saya memulakan akaun bank dan mengira mengapa tidak pergi ke bank di Music Row yang berkaitan dengan pemuzik dan industri muzik yang lain, jadi apabila mereka bertanya kepada saya mengapa saya berada di bandar dan saya berkata, “Untuk mendapatkan sesuatu, “mungkin dia tahu seseorang yang boleh membantu saya, dan itulah yang berlaku. Dia bertanya kepada saya apa yang saya buat, dan saya memberitahu dia, dan dia berkata, “Saya suka mendengar muzik anda,” jadi saya berikan kepadanya. Perkara seterusnya yang saya tahu, saya mendapat panggilan daripada seseorang. Ia adalah pelik kerana saya benar-benar memainkan senario itu dalam fikiran saya. Tidak semestinya saya sombong atau sombong, tetapi anda perlu percaya kepada diri sendiri dan berikan dengan matlamat atau anda mungkin tidak pernah memenuhinya. Jadi dia membantu saya banyak, dan begitulah semua bermula.

Glamour: Pernahkah anda kembali untuk melihat juruwang bank ini??

Jake: Oh, dia masih bankir saya! Dia beralih ke bank, dan saya pergi bersamanya. Dia gadis pergi saya!

Glamour: Mari kita bercakap rambut. Rambut pendek kelihatan hebat pada awak. Apa yang memberi inspirasi kepada anda untuk memotongnya?

Jake: Saya tidak tahu, saya bosan. Saya ada di dalam rumah di dalam kotak ini. Ia banyak rambut, percaya atau tidak.

Glamour: Jual itu untuk amal! Apakah isteri anda berfikir tentang rambut anda?

Jake: Dia menyukainya. Dia memotong dia pendek juga-di atas bahunya. Kesepakatan itu seolah-olah … Saya maksudkan, ia pelik, orang datang kepada saya dan berkata, “Anda melihat cara yang lebih baik dengan rambut pendek,” dan saya seperti, “Sh-t, saya ingin seseorang memberitahu saya ini 10 tahun yang lalu! “

Glamor: Tetapi adakah anda bimbang sama sekali kerana ia adalah tanda tangan anda?

Jake: Tidak sama sekali. Saya lelaki yang sama, rambutnya sahaja. Tetapi saya rasa ia kelihatan bersih. Pandangan baru, muzik baru keluar.

jake owen beach ocean

Glamor: Bercakap tentang muzik baru, kapan album seterusnya anda keluar?

Jake: Ogos atau September.

Glamour: Bagaimana ia akan berbeza dengan album terakhir anda?

Jake: Ia akan menjadi pertumbuhan pada album terakhir, tetapi dengan cara yang lebih sejuk, lebih menyeronokkan. Lagu adalah mengenai kehidupan hidup, orang yang penyayang, dan hanya bahagia.

Glamour: Katakan bas pelancongan anda terputus di tepi jalan ini. Artis negara mana yang anda panggil untuk menjemput anda?

Jake: Saya mungkin memanggil Kenny Chesney untuk mendapatkan saya kerana dia mungkin akan menyerang jetnya dan membawa saya ke sana. Atau dia boleh berhenti di dalam bas pelancongannya kerana kami sedang berkunjung bersama dan datang mendapatkan saya. [Ketawa]

Glamour: Sejak “Beachin ‘” adalah satu hit yang besar, apa tiga perkara penting yang akan anda ambil dengan anda jika anda terdampar di sebuah pulau yang terpinggir?

Jake: CD Meryl Haggard, sejuk Budweiser, dan anjing saya.

Glamour: Anak perempuan anda, Zaitun, hampir dua. Apa yang dia ke hari ini?

Jake: Dia benar-benar menjadi cerita, dan segala-galanya dari Jack dan Beanstalk kepada Tiga babi kecil. Dia suka haiwan dan pergi ke zoo.

Glamor: Adakah dia mengenali muzik anda??

Jake: Dia tidak, dan ia bukan masalah besar kepadanya. Apabila kita mendengar radio dan salah satu daripada lagu saya datang, dia akan berada di belakang duduk bermain dengan iPad dan kemudian berkata, “Ada Daddy.” Dia tahu ia adalah saya, tetapi dia tidak suka mengenainya.

Glamor: Anda akan merayakan tiga tahun perkahwinan dengan isteri anda, Lacey, pada 7 Mei. Apa yang telah mengajar perkahwinan anda?

Jake: Ia telah mengajar saya bagaimana bersabar, memahami, adil, menjadi pendengar yang lebih baik, dan hanya memaafkan dan lupa. Ia berbeza daripada dating. Sebaik sahaja anda berkahwin, itu adalah komitmen dan di bawah Tuhan mengatakan “Saya lakukan,” dan berkahwin bukan sesuatu yang saya fikir datang secara semula jadi kepada orang ramai kerana ada begitu banyak perkara yang disertai dengannya. Ibu dan ayah saya telah berkahwin selama lebih dari 30 tahun, dan ibuku memberi saya satu nasihat yang hebat sekali bahawa berkahwin bukan perjanjian 50/50. Kadang-kadang ayah saya memberikan 10 peratus dan dia harus memberi 90 peratus dan sebaliknya. Dia berkata anda tidak akan pernah 50/50, ia sentiasa satu atau yang lain. Sekiranya seseorang mengalami hari yang buruk, tidak kira jika anda ingin atau tidak, orang lain memerlukan anda mengangkatnya, dan saya telah belajar bahawa.

Glamor: Anda hanya bercakap dengan Maddie dan Tae sebelum wawancara kami, dan mereka berkongsi beberapa cerita dengan anda. Jika anak perempuan anda mahu menjadi seorang pelaku, apa yang akan anda katakan?

Jake: Semoga berjaya. [Ketawa] Dan saya akan membantu dia dengan cara yang dia mahukan.

Glamor: Adakah anda fikir ia lebih sukar bagi wanita untuk memasuki muzik negara? Apabila ia datang kepada anugerah, ia masih nampaknya sangat tidak seimbang memihak kepada lelaki dalam banyak kategori.

Jake: Tidak. Saya tidak fikir ia lebih sukar, tetapi perbezaan yang mungkin memudahkan lelaki ialah lelaki menyanyikan lagu yang ingin didengar oleh wanita dan mengatakan perkara yang tidak boleh dikatakan oleh lelaki. Ia seperti ketika anda seorang kanak-kanak dan anda memberikan campuran kepada seorang gadis atau apa sahaja yang anda suka kepadanya, tetapi anda mengatakannya melalui lagu yang anda berikan kepadanya. Perkara itu, tidak banyak lagu dari gadis … kebanyakan lagu dari wanita bercakap melalui perspektif wanita kepada wanita. Mereka bukan lagu yang lelaki suka, “Saya benar-benar mendapatkan apa yang dia bicarakan!” Jadi, mereka tidak cenderung untuk menceritakan sejauh mana lagu-lagu lelaki itu. Saya rasa satu perkara mengenai Miranda Lambert yang menghubungkan dengan baik adalah bahawa dia menyanyikan lagu yang berkaitan dengan lelaki dan perempuan dan mempunyai kelebihan kepadanya. Tetapi saya tidak fikir lelaki atau perempuan mempunyai satu-satu sama ada. Saya fikir ia begitu hebat untuk mempunyai wanita dalam format ini, dan saya harap lebih ramai wanita boleh memecah masuk bahkan bermain padang sedikit.

Glamour: Apakah upacara pra-pertunjukan anda??

Jake: Mencium gadis kecil saya dan beritahu dia saya perlu pergi bekerja, dan dia suka pada saya dan pelukan pada saya, dan kemudian saya pergi mempunyai malam yang hebat.

Lihatlah pertama kali kami menemubual Jake di Nashville dan apa yang berlaku ketika kami membuatnya membuat lagu!

Dan lihat apa yang berlaku ketika kami baru-baru ini di Dallas untuk Anugerah ACM Tahunan ke-50!

[#iframe: https: //www.youtube.com/embed/Ooq5nUTZOvA] (560×315)

* Jake sedang dalam perjalanan dengan Kenny Chesney untuk Tour Big Revival, yang akan diteruskan malam esok di St Louis, Mei 6. Untuk lebih banyak tarikh lawatan, klik di sini. *