Salah satu bahagian terbaik mengenai persembahan kali kedua Super Bowl di 2017 Lady Gaga ialah menggunakan wayarnya secara literal terbang di sekitar pentas. Walau bagaimanapun, pencinta muzik pop telah cepat membandingkan stunt langit-tinggi Gaga ke diva yang lain yang terkenal kerana membuang-buang udara: Pink. Penggemar “Just Like Fire” sering menggunakan akrobat sutera udara dalam persembahan langsungnya, jadi beberapa berfikir Gaga menyalinnya dengan menentang graviti di Super Bowl.

Tentu sekali, tentu saja: Terdapat banyak ruang untuk lebih daripada satu diva terbang dalam muzik pop. Tambahan pula, jenis aksi ini telah menjadi ruji dalam sejarah pop untuk eon. Kedua-dua Madonna dan Britney Spears menggunakan kabel untuk terbang semasa lawatan dunia masing-masing tahun 2001. Beyoncé dibalikkan semasa penampilannya di Anugerah Muzik Video MTV 2003. Sebelum ini mana-mana daripada mereka, Cirque du Soleil mempunyai helah udara di kunci. Ia selamat untuk mengatakan orang yang mencipta “terbang” di atas pentas datang dengan baik sebelum Pink, Gaga, atau mana-mana bintang pop kontemporari lain, untuk perkara itu.

Pink bersetuju: Dia mengambil alih Instagram pada hari Isnin (7 Februari) untuk menutup troli cuba membandingkan gaya persembahannya dengan Gaga di Super Bowl.

“Mari kita meraikan seorang wanita yang mempunyai keberanian untuk melompat dari bumbung dan berdiri di sana di tempat pertama,” penyanyi itu menulis. “Siapa yang peduli jika saya terbang terlebih dahulu? Sebab saya tidak! Cirque dan Peter Pan berada di udara selama bertahun-tahun!” Beliau juga menyertakan hashtag #womensupportingwomen dalam kapsyennya, yang sempurna merangkum apa yang dilakukan oleh Internet lain. Lihat jawatan penuh, di bawah:

Memuatkan

Lihat di Instagram

Malangnya, perbandingan malas seperti ini adalah untuk kursus untuk bintang pop wanita. Ia berlaku kepada Spears dan Christina Aguilera pada awal tahun 2000 kerana mereka berdua berambut perang. Ia berlaku kepada Gaga dan Katy Perry pada tahun 2013, ketika mereka (menyengat!) Mengeluarkan lagu pada hari yang sama. Dan ia masih berlaku kepada Selena Gomez dan Demi Lovato. (Ingat ketika mereka menjatuhkan album satu minggu pada 2015 dan tamadun hampir runtuh?)

Ia mengecewakan bahawa sesetengah orang hanya melihat bintang-bintang pop wanita sebagai agen untuk persengketaan catty dan bukan artis sebenar dengan identiti individu. Satu komen yang agak negatif berubah menjadi “naungan”; satu pakaian yang sama berubah menjadi “Bitch mencuri pandangan saya.” Dan Lady Gaga terbang di atas pentas menjadi skandal plagiarisme kerana Pink “memiliki” akrobatik. (Namun Justin Timberlake, Justin Bieber, Chris Brown, dan Usher boleh hidup harmoni walaupun mereka semua berpakaian dan menari dengan gaya yang sama. tahu itu benar.)

Mari kita memberi bintang pop wanita kita sedikit lebih banyak kredit, sila. Mereka semua berbeza dan tidak semua memburu-membenci, menghina, dan menyalin satu sama lain. Malah, jawatan Instagram Pink membuktikan sebaliknya.