Akhirnya di sini, orang: album studio keenam Taylor Swift, Reputasi. Dan ia sepatutnya menunggu kerana rekod itu baik, ringkas dan ringkas-koleksi pita techno-heavy dengan lirik pedih, kecil, dan liar yang romantis. Seperti semua album Swift, walaupun, peminat kemungkinan besar lebih peduli terhadap kata-kata lagu ini daripada lagu sonik.

Jadi, di mana kita masuk: Kami pergi ke hadapan dan menjejalkan album baru Swift untuk semua Joe Alwyn, Calvin Harris, Tom Hiddleston, dan rujukan Kimye-dan ada satu tan ’em. Swift tidak bermain permainan kali ini, dan kami menyukainya untuknya. Menggali.

Joe Alwyn

“Halus”: Lagu ini adalah salah satu daripada banyak lagu untuk Alwyn pada album ini. Dia merujuk mata birunya (“Damn, tidak pernah melihat warna biru”), wanita di England (“Adakah gadis-gadis pulang ke rumah menyentuh kamu seperti saya?”), Dan keterlambatan hubungan mereka (” lakukan ini lagi? “).

“Pakaian”: “Flashback apabila anda bertemu saya / buzz anda dipotong / Dan rambut saya luntur,” Swift mendedahkan ke arah akhir lagu ini. Alwyn mempunyai buzzcut semasa penggambaran Jalan Halftime Billy Lynn, dan Swift mempunyai rambut berambut lebat untuk separuh pertama tahun 2016. Rujukan “tatu emas” juga boleh mengangguk kepada rambut pirang berambut emas Alwyn.

“Jangan salahkan saya”: Tiada rujukan khusus, tetapi keseluruhan lagu ini membincangkan bagaimana “ubat” Swift adalah “bayi”, jadi jelas siapa ini.

“Raja Jantung Saya”: “Raja” dalam lagu ini bukan Amerika, kerana Swift mengatakan dia adalah “ratu Amerika” nya. Dia juga mengatakan raja ini “menawan” dia, yang merupakan istilah Inggeris. Dan kami tidak perlu mengingatkan anda bahawa Alwyn adalah orang Inggeris.

“Cantik”: “Cantik” mungkin penghormatan yang paling jelas kepada Alwyn pada rekodnya. Ia termasuk garis-garis secara jelas merujuk kepada aksennya (“Saya mabuk dan bersenang-senang dengan cara kamu bercakap”) dan matanya (“mata biru laut”).

“… Siap untuk itu?”: Wang kami adalah lagu Alwyn yang lain. Lelaki di trek ini adalah “lebih muda dari kakaknya” (Alwyn adalah 26), dan dia merujuk kepada “pulau”. (The U.K., di mana Alwyn tinggal, adalah sebuah pulau.) Juga, konsep “permainan” muncul dalam lagu ini, yang mungkin menjadi wink untuk filem Alwyn Jalan Halftime Billy Lynn.

“Tahun Baru”: Tidak ada rujukan langsung di sini, tetapi ia adalah lagu cinta yang sangat lembap dan manis berfikir adalah subjek?

“Permainan tamat”: Sama seperti “Siap untuk Ini,” rujukan “permainan” di sini adalah topi mungkin Jalan Halftime Billy Lynn.

“Begitu seterusnya…”: Swift berkata, “Saya akan memakai anda seperti kalung” pada lagu ini, mungkin merujuk kepada “J” loket dia telah mengenakan memakai di Reputasi sesi rahsia (dan pada perkahwinan Abigail sahabat baiknya). Juga, dia bercakap tentang bagaimana dia dan lelaki ini telah melakukan “nombor” antara satu sama lain; Nombor Swift yang digunakan dalam “… Siap untuk Ini?” video untuk merujuk dirinya (1989) dan Alwyn (1991, tarikh kelahirannya).

“Panggil Ia Apa Yang Anda Mahu”: Rujukan Alwyn yang paling jelas pada lagu ini ialah, “Saya ingin memakai awal pada rantai di leher saya,” yang merujuk pada “J” yang disebut dalam “So It Goes …” Walau bagaimanapun, “Saya suka bayi satu daydream / Berjalan dengan kepalanya ke bawah “juga boleh menjadi jeritan Jalan Halftime Billy Lynn.

Calvin Harris

“Menari Dengan Tangan Kami Terikat”: Swift merujuk loket pada lagu ini, dan Harris secara mendadak memberi Swift sebuah loket ketika mereka berkencan. Dia juga menyebut dia berusia 25 tahun pada permulaan hubungan ini, iaitu berapa umurnya ketika dia mula berkencan dengan Harris.

“Saya Adakah Sesuatu Yang Buruk”“Jika dia menjatuhkan nama saya, saya tidak mempunyai apa-apa kepadanya,” Swift menyanyi lagu ini, yang mungkin menjadi rujukan kepada kerenah Twitter ‘Harris terhadapnya selepas drama “Ini Apa Yang Kau Datang” meletup. (Ingat: Swift adalah penyumbang rahsia kepada lagu itu, tetapi semua itu telah longgar apabila dia mengesahkan penyertaannya.) Harris juga telah mencatatkan beberapa kali mengenai Swift dan hubungan mereka. Lirik lain dari lagu ini yang menunjuk kepada Harris: “Jika seorang lelaki bercakap najis, maka saya tidak berhutang kepadanya” dan “Jika dia menghabiskan perubahan saya, maka ia akan datang.” (Kerana Harris disenaraikan sebagai artis dan pengeluar pada “Inilah Apa Yang Datang Untuk Anda,” dia akan menerima lebih banyak wang untuk lagu daripada Swift, walaupun dia menyumbang kepadanya.) Juga, judul lagu, “Saya Adakah Sesuatu yang Buruk, “adalah buruk, sejak Harris berkata pada bulan Julai 2016 ia menyakitkan pasukan Swift telah pergi dari cara mereka untuk membuat dia” kelihatan buruk. “

“Jangan salahkan saya”: Swift bercakap mengenai toying dengan “lelaki lebih tua” pada lagu ini. Harris adalah 33.

“Permainan tamat”: “Saya mempunyai beberapa musuh besar,” dia menyanyi. Itulah jenis penjelasan diri.

“Cantik”: “Saya mempunyai teman lelaki / Dia lebih tua daripada kita / Dia berada di kelab yang saya tidak tahu apa.” Harris, bekas teman lelaki Swift, adalah DJ (dan mungkin selalu di kelab) … dan dia lebih tua.

“Panggil Ia Apa Yang Anda Mahu”: “Semua pembohong memanggil saya satu,” Swift menyanyi di sini. Ia tidak jauh untuk difikirkan ini adalah satu lagi penyataan tentang “Ini Apa Yang Datang Untuk” terjatuh.

Tom Hiddleston

“Kereta Getaway”: “Hubungannya hitam / pembohongan berwarna putih,” kata Swift di bahagian atas lagu ini, yang boleh menjadi rujukan kepada Met Gala, acara bertemakan bintang, hitam-ikat di mana dia dan Hiddleston mula-mula bersama. “Kereta getah” di sini mungkin memaknakan hubungan Swift dengan Hiddleston, yang mana dia mungkin melompat ke dalam mengakhiri waktunya dengan Harris. “Terdapat siren dalam sentuhan hatimu,” Swift juga catatan-sebutan mengenai baju “I Heart T. Swift”, mungkin? Satu lagi jab yang jelas: “Dengan tiga daripada kami, madu, ia adalah sesuatu yang luar biasa” -an segitiga cinta Swift, Harris, dan Hiddleston adalah makanan tabloid yang popular pada musim panas 2016.

“Jangan salahkan saya”: Sama seperti Harris. Hiddleston adalah 36-lain “lelaki lebih tua” Swift “main” dengan.

Kanye West dan Kim Kardashian

“Saya Adakah Sesuatu Yang Buruk”: “Mereka membakar semua ahli sihir walaupun anda bukan orang / Mereka mendapat pitchforks dan bukti / Resit dan alasan mereka,” Swift merungut ke arah akhir lagu ini-mengangguk jelas ketika Kim Kardashian menyiarkan percakapan antara West dan Swift untuk Snapchat mengenai lagu “Famous.” Kardashian menegaskan perbualan terbukti Swift bersetuju dengan “jalang itu” pada “Terkenal,” tetapi Swift berkata ia tidak.

“Ini Adalah Mengapa Kita Tidak Boleh Memiliki Perkara yang Baik”: “Ia adalah kawan yang baik sekali lagi / Di sana saya memberi anda peluang kedua” mungkin boleh merujuk kepada fakta Swift dan West secara ringkas dibuat pada tahun 2015 (dia membentangkannya dengan Anugerah Video Vanguard Michael Jackson pada tahun MTV Video Anugerah Muzik). Dia juga mengangguk dengan panggilan telefon yang terkenal dia dan West telah di sini: “Rakan-rakan tidak cuba untuk menipu anda / Dapatkan anda di telefon dan mind-twist anda.” Dan liriknya, “Inilah roti bakar kepada kawan-kawan saya yang sebenar” cermin baris ini dalam lagu Barat, “Runaway”: “Mari kita bersulang untuk douchebags.” Ia juga masuk akal bahawa Swift merujuk kepada West dan Jay Z yang jatuh ketika dia menyanyi, “Saya bukan satu-satunya sahabat yang telah hilang akhir-akhir ini / Jika hanya anda tidak begitu teduh.”

“Permainan tamat”: Sama seperti Harris, “Saya mempunyai beberapa musuh besar” mungkin mengenai Barat dan Kardashian.

“Lihat Apa Anda Membuat Saya Lakukan”: “Jangan suka panggung yang condong,” kata Swift di sini, yang dianggap menggali di West Kehidupan Pablo Tour, di mana dia mempunyai tahap yang condong. Selain itu, dia menyanyi tentang bagaimana “lama Taylor” tidak dapat datang ke “telefon” -dan persengketaan Barat dan Swift yang terkenal adalah mengenai kandungan panggilan telefon.

“Panggil Ia Apa Yang Anda Mahu”: “Semua pembohong memanggil saya satu / Semua drama ratu mengambil buaian / Semua jokers berpakaian sebagai raja,” nota Swift di sini. Pertandingan Swift apa yang dikatakan Kimye tentang panggilan telefon yang bocor Snapchat tidak benar-lirik ini boleh menjadi rujukan kepada itu.