Apabila Disney mengumumkan ia membuat versi live-action Mulan, kami teruja-dan agak ragu-ragu. Dalam budaya hari ini yang genting, kita perlu melihat lebih banyak filem yang berkuasa tentang wanita dan minoriti, tetapi ramai yang difahamkan takut bahawa Disney akan berkulit putih Mulan. Lagipun, Hollywood mempunyai sejarah pemutus pelakon putih untuk memainkan watak Asia atau separuh Asia. Jadi apabila seorang penulis anonim, yang pergi dengan nama Angry Asian Man, menerbitkan satu bahagian yang mendakwa skrip spec untuk Mulan memaparkan pendahulu lelaki putih, kami kecewa dan berharap ia tidak benar.

Malangnya, terdapat beberapa berita gembira mengenai projek itu: Disney mengumumkan minggu ini bahawa seorang pengarah perempuan akan menerajui Mulan buat semula. Hebat, kan? Menurut Wartawan Hollywood, Disney memilih Niki Caro untuk menerajui filem itu selepas mempertimbangkan beberapa orang lain, termasuk pengarah Asia Ang Lee dan Jiang Wen. Sudah tentu lebih baik jika Disney mengupah wanita Asia untuk mengarahkan projek itu, tetapi hakikat bahawa Bill Kong yang berpangkalan di Hong Kong adalah pengeluar eksekutif Mulan membantu memberi jaminan bahawa pemutus akan dilakukan dengan betul. (THR juga melaporkan bahawa Mulan pengeluar memfokuskan usaha pemutus mereka di China, satu lagi tanda besar.)

Kerja masa lalu Caro menunjukkan itu Mulan akan berada di tangan yang baik. Filem 2005 beliau, Negara utara, memperoleh dua pencalonan Oscar, dan Jessica Chastain, bintang filem terbaru Caro, Isteri Zookeeper, baru-baru ini memuji pengarah untuk mengekalkan peredarannya dalam menetapkan jenis jantina. Caro akan menjadi wanita kedua dalam sejarah untuk mengarahkan sebuah filem dengan anggaran lebih daripada $ 100 juta. (Yang pertama adalah Ava DuVernay, untuk yang akan datang Kedutan dalam Masa.) Sini sini!

Mulan dijadualkan untuk keluaran 2018, dan kami kini mempunyai harapan yang tinggi! Jangan biarkan kami ke Disney. Setiap kanak-kanak ’90an di dunia sedang menonton.