erin merryn aw

Merryn oleh Sungai Scioto di Columbus, Ohio.

Merryn oleh Sungai Scioto di Columbus, Ohio.

“Saya sangat takut,” membaca sebahagian daripada buku harian Erin Merryn, yang ditulis ketika dia berusia 11 tahun. “Sesuatu yang berlaku malam tadi, tetapi saya tidak tahu siapa yang hendak diberitahu.” Rahsia yang tidak dapat dilupakan: Dia telah dicabul oleh sepupu yang lebih tua. Dia berkali-kali memakannya di perhimpunan keluarga-menguncinya di dalam almari, bilik mandi, ruang bawah tanah. Mengejutkan, bukan kali pertama Merryn telah mengalami kengerian sedemikian; dari umur enam hingga lapan, dia telah dicabul dan diperkosa oleh bapa saudara. Tetapi apabila adik perempuannya mendedahkan bahawa dia juga menjadi mangsa penyalahgunaan sepupu mereka, Merryn memutuskan sudah tiba masanya untuk memberitahu ibu bapa mereka. Kemudian, selepas bertahun-tahun kilat kilat dan percubaan bunuh diri, “ia hanya memukul saya bahawa saya tidak melakukan sebarang kesalahan,” katanya. “Saya tidak perlu malu.”

Dan Merryn tidak memutuskan lain anak perlu melalui apa yang dia ada. “Kami mengajar latihan bas kanak-kanak, latihan kebakaran, latihan tornado, tetapi tidak ada apa-apa tentang ini,” katanya. Jadi sebagai senior sekolah tinggi di Illinois, dia menerbitkan buku pertamanya, Tidak bersalah, dan mula bercakap di persidangan kepimpinan dan pusat advokasi kanak-kanak di seluruh negara. Pada tahun 2010 dia membantu draf Undang-undang Erin, yang menggalakkan sekolah mendidik kanak-kanak tentang pencegahan penderaan seksual. (Perangkaan yang mengerikan: Lebih daripada 300,000 laporan penderaan tersebut difailkan di Amerika Syarikat setiap tahun.) “Fikirkan berapa banyak anak-anak yang boleh diselamatkan dari raksasa seperti Jerry Sandusky jika mereka mempunyai alat untuk bercakap, ” dia berkata. “Saya mahu graduan kedua memberitahu ibunya apa yang berlaku di tidurnya, jangan tunggu sehingga dia berusia 30 tahun untuk mematahkan kesunyiannya.” Seorang mangsa yang berusia sembilan tahun melakukannya dengan tepat dan mahu “sama seperti Erin” ketika dia membesar. “Jika saya telah belajar tentang penderaan seksual ketika saya masih muda,” kata gadis itu, “Saya pasti akan memberitahu seseorang dengan lebih cepat.”

Hari ini Merryn berusia 27 tahun dan berkembang pesat-dia mempunyai anak saudara yang baru, seorang teman lelaki yang hebat, dan majalah pengantin pengantin (wink, wink). Dia tidak teragak-agak dalam misi untuk meluluskan Undang-undang Erin di semua 50 negeri dan telah memeriksa empat daripada senarainya: Illinois, Missouri, Indiana, dan Maine. “Kerana Erin,” kata Gabenor Illinois Pat Quinn, yang pertama menandatangani undang-undang itu, “sekolah kami memastikan pelajar dididik tentang penderaan seksual. Kerana Erin, kes-kes lanjut penderaan seksual kanak-kanak dicegah.”

Matlamat utama Merryn? Untuk melindungi mereka semua. Dia berkata: “Saya mahu meletakkan pesalah seks daripada perniagaan.”