PHOTO: Leibowitz Pictures Team

Di sana anda, seorang wanita dewasa, lama dari jerawat jerawat tahun anda, pergi tentang perniagaan anda, apabila pecah-pecah. Mungkin banyak daripada mereka! Mungkin pun pada masa yang sama seperti kedut! Ya, ia tidak adil-tetapi ia berlaku. Banyak. Ketika anda mendekati usia tiga puluhan, “hormon mulai berubah, dan tiba-tiba anda melihat jerawat sebagai hasilnya,” kata ahli kulit dermatologi Elizabeth Tanzi, MD, Washington, DC. Tetapi sebelum anda mengambil tindakan lutut (seperti, menghidap jerawat), tahu bahawa merawat zits pada 25, 35, atau 45 adalah sama sekali berbeza daripada berurusan dengan mereka pada 15. Pori permukaan tersumbat yang biasa jerawat remaja telah memberi laluan kepada jerawat, keradangan, kerapian seringkali menyakitkan sepanjang dagu, garisan rahang, dan leher atas (bintik-bintik utama untuk kesakitan yang disebabkan oleh hormon). Bagaimana hendak berurusan? Kami peminat mengambil pandangan lama: “Hormon berubah, mereka datang, mereka turun,” jelas Dr. Tanzi. “Biasanya kita melihat jerawat selama beberapa bulan, setahun, maka mereka menghilang.” Tetapi ada faktor lain, dari kawalan kelahiran hingga stres, yang boleh menyebabkan kulit anda aneh-aneh, dan orang-orang yang anda boleh mengawal-jika anda dapat menentukannya. “Saya memberitahu pelanggan saya bahawa mereka perlu menjadi pengesan yang baik,” kata Los Angeles holistic facialist Terri Lawton. Ketahui dengan sebab yang mungkin di sini, dan pelajari penyelesaiannya.

Adakah Ia Kawalan Kelahiran Anda?

Beberapa zit yang tumbuh di sekitar masa anda-kita semua telah berada di sana. Tetapi jika anda beralih dari pil kawalan kelahiran atau patch, anda mungkin mengalami jerawat yang lebih penting. “Ia tidak sampai saya berusia dua puluhan, selepas melantun dan melepaskan pil terlalu banyak, bahawa hormon saya pasti akan menjadi lebih teruk,” kata Ariana King, 34, eksekutif sumber manusia dari Dobbs Ferry, New York . “Saya mengembangkan jerawat cyst yang mengerikan di dagu saya.” Untuk menjadi jelas, biasanya Pil tidak menyebabkan jerawat; lebih kerap ia membendung jerawat semasa anda berada di atasnya, menjadikan anda lebih mudah terdedah kepada jerawat ketika anda melepaskannya, jelas pakar dermatologi Chicago, Bethanee Schlosser, M.D. Itu tidak bermakna anda tersangkut bermunculan kontraseptif untuk hidup. Setiap pakar yang ditemubual untuk kisah ini bersetuju bahawa jika anda ingin keluar dari pil dan terdedah kepada suar-up, anda harus mempertimbangkan dos yang rendah dari med oral yang dipanggil spironolactone. “Di luar kawalan kelahiran dan spironolactone,” kata ahli dermatologi Rosemarie Ingleton, M.D., dari New York City, “tidak ada cara untuk [menstabilkan] hormon anda.” Ubat ini biasanya mengambil masa beberapa bulan untuk membersihkan kulit anda, kata Dr. Tanzi, dan ia boleh menyebabkan ketidaksuburan haid dan kelembutan payudara. Dan perhatikan bahawa anda tidak boleh mengambil ini, atau ubat preskripsi ubat jerawat Accutane, semasa mengandung atau cuba hamil. (“Accutane sering merupakan usaha terakhir kerana banyak risiko,” kata Dr Tanzi, “tetapi ia boleh menjadi penyelamat bagi orang yang mempunyai jerawat yang degil.”) Wanita yang mengharapkan juga harus mengelakkan topikal dengan asid salicylic dan retinoid, nota Dr Ingleton, tetapi rawatan dalam pejabat seperti terapi cahaya biru (untuk bakteria zap; sekitar $ 100 setiap lawatan) adalah pilihan semasa kehamilan, sementara hormon berada dalam fluks.

Adakah Ia Stres anda?

Sambungan jerawat kecemasan adalah jelas: Cortisol, yang dikenali sebagai hormon stres, meningkatkan keradangan dan menyebabkan jerawat dari dalam. “Apabila hidup anda tidak terkawal, wajah anda mempunyai cara untuk memberitahu anda,” jelas Dr Ingleton. “Saya bercakap dengan pesakit tentang pengurangan tekanan, yang biasanya berlaku pada telinga pekak, kerana kita semua dalam perlumbaan gila ini.” Tetapi jika kulit yang jelas adalah matlamat akhir, menjadikannya menjadi keutamaan untuk mendapatkan disyorkan tujuh hingga lapan jam tidur malam, kemudian tekankan pada saat-saat tertekan pada hari anda. “Sekiranya saya tidak tidur dengan baik, ketika saya keluar, dan 90 peratus masa itu di dagu saya,” kata Feran Morgret, 30, pengurus pemasaran di Los Angeles. “Apabila saya bersenam secara tetap-Pilates, berlari-saya tidur dengan lebih baik, dan kulit saya tenang.” Dr. Tanzi juga penyokong latihan untuk menghilangkan jerawat: “Kerja keras adalah hebat kerana ia meningkatkan aliran darah ke kulit, dan juga mengurangkan tahap kortisol dan membantu tidur.”

Adakah Ia Diet Anda?

“Banyak karbohidrat, gula yang diproses-makanan ini dikaitkan dengan jerawat,” kata Dr. Schlosser. Susu juga keradangan di kalangan orang tertentu, katanya. Walaupun kepekaan makanan tertentu bergantung kepada individu, “kemerahan pada kulit bermaksud keradangan di dalam tubuh,” jelas Lawton. Jadi lihat apa yang anda makan, dan memerhatikan jerawat anda. “Saya cuba segala-galanya untuk mengawal kulit saya, walaupun Accutane,” kata Liza Murphy, 30, eksekutif penyelidikan di New York City. “Akhirnya, perubahan diet saya adalah yang paling berkesan, sekarang saya menjauhkan diri daripada gula, tenusu, dan roti. Selepas sebulan, zam yang meradang dan mengelupas kulit akan hilang.” Sekiranya jerawat anda berkaitan dengan makanan, perubahan diet anda perlu bekerja dalam beberapa minggu, kata Dr. Tanzi.

Atau Adakah Produk Anda?

Faktor jerawat dewasa terakhir: apa yang anda letakkan pada wajah anda. Pelembap kaya boleh menyumbat liang-liang, memburukkan lagi jerawat. Oleh itu, sebagai garis panduan asas, kami mencadangkan mencari barang-barang yang tidak bersamaan, bermakna mereka telah diuji pada kulit yang rawan jerawat dan tidak mengandungi bahan-bahan yang menyebabkan kerosakan seperti mentega koko, mentega shea, atau petrolatum.

Jadi apa pelajaran besar di sini? “Jerawat bukan hukuman hidup,” kata Dr Tanzi. Dan dengan pelan permainan baru anda, ia sebenarnya boleh diurus dengan baik. Senang kami membersihkannya. Sekarang anda boleh meneruskan masalah dengan masalah dewasa anda.

6 K-Kecantikan Setiap Wanita Perlu Dalam Kehidupannya: