Sejak bertukar 30, saya mula melihat semua kedutan yang saya dengar sepanjang hidup saya (garis senyuman, garis-garis kerutan, dan sebagainya). Saya bersedia menerima akibat tersenyum, tetapi garis-garis berkeringat? Mengapa mereka perlu? [Nota kepada diri sendiri: hentikan frowning. Sekarang.]

pelarian free skin

Dr Barry Weintraub, seorang pakar bedah kosmetik New York City, memberi saya kursus kemalangan dalam perbezaan penting antara lipatan (apa yang berlaku apabila kulit memerah dan membentuk celah yang lebih mendalam ketika kita menjadi lebih tua) dan kedut: “Kedutan adalah perkara pertama yang muncul di muka mereka adalah garis pengsan yang secara amnya menimbulkan pesakit di bawah umur 35 tahun. ” Berita baik: “Kedutan boleh diperbaiki.”

Salah satu cara untuk mengurangkan kedut adalah dengan laser. “Rawatan laser seperti Fraxel merangsang sel-sel dalam lapisan derma mendalam untuk meningkatkan pengeluaran kolagen dan elastin,” jelas Dr. Weintraub. Kolagen dan elastin adalah yang memelihara skip dan fleksibel, dan kita secara semula jadi kehilangan kedua-duanya seperti yang kita usia (itulah sebabnya kulit cenderung kerut di tempat-tempat dengan pergerakan berulang). Anda boleh mendapatkan rawatan Fraxel di pejabat doktor anda untuk membantu mengurangkan keriput, atau anda boleh cuba di versi rumah: Laser Age-Defying baru Tria:

tria

Jika anda boleh menahan rasa sakit yang sedikit, laser ini sangat menakjubkan. Saya mempunyai kulit yang sangat sensitif, dan saya telah menggunakannya setiap malam seperti yang dicadangkan arahan. Adakah ia sakit? Ya, sama seperti apa yang dirasai rambut laser. Tetapi ia tidak tertanggung. Anda akan tidur dengan kemerah-merahan sedikit, dan bangun untuk kulit yang saya bersumpah kelihatan lebih licin segera (janji jenama kelihatan hasil dalam masa 2 minggu, bergantung pada kulit anda).

Sebagai tambahan kepada BFF saya yang baru Tria, berikut adalah beberapa cara lain untuk merawat kedutan yang baru bermula, menurut Dr. Weintraub:

-Anda boleh menggunakan glycolic atau asid yang sama untuk mengelupas kedutan pada permukaan kulit.

-Sekiranya anda masuk ke dalamnya, anda boleh memilih Botox untuk membekukan garisan kerutan dan dahi, atau pengisi seperti Restylane atau Juvederm untuk garis hidung ke mulut.

-Dan akhirnya, ada laluan yang mudah: anda boleh menggunakan buku primer pengisian kedutan di bawah solek anda yang mengisi garis halus buat sementara waktu untuk mewujudkan rupa permukaan licin. Beberapa contoh:

Adakah orang lain mula memperhatikan garis halus dan kedut? Apa cara kegemaran anda untuk meminimumkannya? Dan jika anda juga mencuba laser Tria, beritahu saya! Saya tidak bergurau apabila saya mengatakan ia berfungsi dan saya terobsesi.