Kami mendapatnya: sebaik sahaja anda mendapati item solek yang sempurna, sama ada warna sempurna gincu merah atau maskara no-flake yang membuatkan anda kelihatan seperti memakai falsies, ia menggoda untuk digantung sehingga ia habis. Lagipun, menggantikan solek lama atau tamat tempoh setiap beberapa bulan adalah mahal – jadi tidak menghairankan bahawa satu kajian mendapati bahawa 98 peratus wanita telah menggunakan solekan melewati tarikh tamat tempohnya.

Tetapi apabila anda memohon maskara lama atau gincu, anda juga memohon semua bakteria yang telah berkembang di atasnya semasa ia menggigil di bahagian bawah beg solek anda. Dan tidak kira apa jenama yang anda beli atau berapa banyak yang anda belanjakan pada produk anda, itu akan berlaku.

Redditor Semicolon_Expected menyimpan beberapa produk di sekelilingnya dalam simpanan kecantikan mereka yang lalu apabila mereka sepatutnya berhenti menggunakannya. Mengetahui bahawa mereka sudah pasti tamat tempoh, Semicolon_Expected memutuskan untuk memasukkannya ke dalam petri untuk melihat jenis bakteria yang akan muncul. Mereka mencatatkan hasil dalam subreddit Makeup Addiction, dan foto-foto itu cukup kasar.

“Jadi saya mengusap Revlon Colorstay lama saya pada hidangan petri, warna di satu sisi dan jelas di sisi lain dan meninggalkannya selama 3 hari,” Semicolon_Expected menulis.

PHOTO: Reddit Semicolon_Expected

Seperti yang anda dapat lihat dari gambar di atas, gincu cecair lama mula berkembang bakteria yang sangat jelas selepas hanya beberapa hari. “Ini yang semakin meningkat selepas 3 hari saya terkejut ia berkembang begitu banyak kerana budaya lain yang saya pakai mempunyai pertumbuhan yang lebih ketara dan bukannya koloni besar seperti dalam masa yang singkat tanpa pengeraman,” tulis Semicolon_Expected.

Mereka juga memaparkan foto maskara berumur 5 tahun, dengan berkata, “Daripada kelihatannya, terdapat lebih banyak koloni tetapi kurang berkembang.”

Semicolon_Expected juga mempunyai penjelasan mengenai apa yang sebenarnya kita lihat: “Bakteria tumbuh dalam persekitaran yang kaya dengan nutrien, dan plat agar adalah persekitaran yang kaya nutrisi. Setiap koloni mewakili sekurang-kurangnya satu bakteria yang dihasilkan untuk membentuk keluarga kecilnya sendiri, sehingga menunjukkan plat penghampiran populasi bakteria pada maskara lama. ” Sekali lagi, ini akan berlaku tidak kira apa warna solek yang anda beli.

PHOTO: REDDIT SEMICOLON_EXPECTED

Satu kaveat: mereka perhatikan bahawa teknik swabbing untuk ujian ini adalah cacat-dan bahawa mungkin sebenarnya ada lebih banyak bakteria daripada apa yang muncul dalam hidangan. Sama ada jalan, ew. Sesetengah pengulas menulis bahawa mereka menjangkakan pertumbuhan bakteria menjadi jauh lebih buruk, tetapi secara peribadi kami yakin kami telah melihat apa yang kami perlukan di sini.

Ahli mikrobiologi Jason Tetro memberitahu Glamour bahawa “apabila anda terus memasuki produk kecantikan, anda memperkenalkan bakteria.” Jadi setiap kali anda memohon produk, anda akan mengambil bakteria di wajah anda dan menambahnya ke dalam produk. Itulah alasan yang cukup untuk memberi perhatian kepada tarikh tamat tempoh tersebut.

Sekiranya anda tidak pasti bagaimana untuk memberitahu apabila produk kecantikan akan tamat, terdapat beberapa perkara yang perlu diingat. Sebagai peraturan ibu jari, maskara akan luput selepas tiga bulan. Dan apabila ragu-ragu, produk mempunyai sedikit petunjuk tentang pembungkusan mereka yang mungkin anda lupakan. Ia kelihatan seperti balang kecil dengan nombor di dalam, yang menandakan bilangan bulan yang anda miliki selepas membukanya sehingga ia menjadi buruk.

Pelajaran yang dipelajari: penting untuk diingati apabila anda membeli solek anda supaya anda boleh menjejaki berapa umurnya-kerana anda tidak pasti apa-apa seperti bakteria Semicolon_Expected tumbuh pada kulit anda.

Cerita Terkait:

  • The Super-Gross Things Hiding in Your Beauty Stash

  • Terdapat Cara Mudah untuk Memberitahu Jika Produk Kecantikan Anda Telah Tamat

  • 9 Kesilapan Mascara Anda Perlu Berhenti Membuat