Selamat datang ke lajur baru oleh wartawan Lynda Lopez, yang meletakkan perhatian pada Latinas yang berjaya, inspirasi. Pertama: extraordinaria Pelelong Sotheby’s Gabriela Palmieri.

Apabila karya seni yang hebat naik untuk dijual, tiada siapa yang lebih penting di atas lantai daripada pelelong (biasanya lelaki, biasanya lelaki). Oleh itu, apabila saya melihat Gabriela Palmieri, 40, melakukan perkara itu pada acara amal untuk Muzium Seni Bronx, di New York City, pada awal tahun ini, saya terpesona. Vibrant and funny yet ready and professional, Palmieri adalah Latina pertama yang mengetuai penjualan malam berprestij di Sotheby’s, meletakkan wajah baru untuk permainan ini. Seni dan prestasi berada dalam darahnya. Ayahnya adalah legenda jazz Latin Eddie Palmieri, pianis pemenang Grammy yang memenangi lapan kali dan penunggang keturunan Puerto Rico yang bangkit menjadi terkenal pada tahun 1970-an, ketika muzik adalah salah satu daripada beberapa kenderaan keluar dari El Barrio. Seperti ramai generasi Amerika yang kedua, Gabriela Palmieri sedar bahawa perjuangan ibu bapanya membentuk impiannya sendiri.

Saya melayannya di Sotheby untuk membincangkan tentang keluarga, inspirasi, dan lulus pelajaran untuk Latinas generasi akan datang.

lynda lopez

LYNDA LOPEZ: Saya telah melihat anda dalam tindakan di podium itu. Bagaimana anda mendapat begitu baik??

GABRIELA PALMIERI: Saya fikir saya akan mengalami serangan jantung pada lelongan pertama saya! Tetapi saya dari keluarga latin di mana percakapan mengenai survival pembesar suara yang paling kuat dan terpantas. Itulah zon selesa saya.

LL: Ayah anda adalah salah seorang pemuzik paling terkenal dalam komuniti kami. Apabila anda membesar, apakah rumah anda seperti?

__GP: __ Banyak bunyi, banyak muzik! Ayah saya sangat ghairah tentang apa yang dilakukannya. Dia selalu menulis dengan pensil No. 8-saya tidak pernah melupakan masa kerja ini selama komposisi. Mereka pandai, seperti lukisan. Saya fikir mereka membuat saya ghairah tentang kerja-kerja di atas kertas.

__LL: __ Adakah anda tahu pada awal bahawa anda ingin bekerja di dunia seni?

GP: Saya mahu menjadi Puerto Rican Geraldine Ferraro [calon kongres dan naib presiden]! Tetapi dalam masa dua minggu di Boston College, saya merasakan bahawa sains politik akan menjadi kematian saya. Ibu bapa saya tidak dapat memahami bahawa saya mahu bertukar ke sejarah seni. “Apa yang akan kamu lakukan dengan sejarah seni ?!” mereka telah bertanya.

__LL: __ Dan sekarang anda telah melancarkan jalan anda di mana beberapa Latinas telah pergi sebelum ini. Memahami perjuangan awal ibu bapa anda membuat anda lebih mudah melakukannya?

gabriela palmieri podium

GP: Disiplin ibu bapa saya memberi saya tekad untuk berjaya. Adakah album ayah saya baik atau tidak, ibu bapa saya masih dibayar untuk pendidikan saya. Ada saat ketika Jaguar diparkir di jalan masuk, dan ada saatnya ketika mereka sedang berjuang untuk membayar tagihan listrik dan tuisyen. Saya menyedari bahawa kejayaan adalah tentang mengukir laluan anda sendiri dan melakukan apa yang anda suka. Saya belajar bahawa dari bapa saya. Tetapi saya juga didorong dan tahu menggunakan semua alat yang diberikan kepada saya.

LL: Nasihat apa yang akan anda berikan kepada Latinas muda yang mungkin mahu kerjaya seni tetapi fikir bahawa dunia begitu jauh dari mereka?

GP: Saya akan berkata menyertai planet saya! Maksud saya, apabila ayah saya melawat Sotheby’s dan melihat patung Jantung Hanging Jeff Koons, dia berkata-tangan ke hati- “Itu bukan piñata?” [Ketawa.]

LL: Kami telah bercakap tentang faktor Latina “Ia” yang mempengaruhi kejayaan kerjaya anda. Bagaimana anda menerangkannya?

GP: Itulah tenaga itu, la onda, dan semangat yang berasal dari Latina. Ia juga pemahaman bahawa ibu bapa kita tidak berpeluang untuk melanjutkan pengajian tinggi namun menegaskan bahawa apa-apa pun boleh dilakukan. Adakah mudah setiap hari? Tidak. Tetapi saya rasa la vida es un sueño? Sudah tentu.

Keperluan Kecantikannya:

-E.l.f. Studio 3-in-1 Mascara di Sangat Hitam

-La Mer The Concealer Radiant SPF 25

-Maybelline New York Color Sensational Rebel Bloom di Rose Rush