Tahun baru, baru awak, lakukan baru? Setelah berkhidmat dengan cepat di kolej sebagai seorang berambut perang, saya telah memainkan warna rambut si rambut coklat semula jadi saya selama lebih dari satu dekad. Tetapi saya selalu merenung apabila saya melihat gadis-gadis berani dan mengubahnya. Bagaimana mereka tahu mereka akan menyukainya? Warna rambut adalah keputusan separa (separa), bukan? Temui Marie Robinson, Pengarah Warna Clairol, yang saya tangkap di LA di Anugerah Pilihan Rakyat. Dengan senarai pelanggan yang termasuk Anne Hathaway, Rachel McAdams, Emma Stone, Natalie Portman, Kristen Stewart dan Naomi Watts, saya tahu saya terpaksa duduk dan memilih otak Marie untuk rahsia celeb yang boleh kita gunakan di rumah.

0115 naomi watts blond bd
PHOTO: WireImage

NEW YORK, NY – JANUARI 09: Pelakon Naomi Watts menghadiri pembukaan Stella McCartney Soho Store pada 9 Januari 2012 di New York City. (Gambar oleh Jim Spellman / WireImage)

Thumbnail image for 0112 marie robinson colorist bd

Glamour: Apakah peraturan ibu jari untuk mewarnai rambut anda di rumah berbanding di salon?

Marie: Masa apabila anda benar-benar boleh melakukan rambut di rumah adalah jika anda ingin pergi lebih gelap, redder, atau hanya sedikit lebih ringan atau golder, untuk perubahan yang lebih halus. Peraturan saya adalah bahawa jika anda tinggal dalam dua warna teduh warna semula jadi anda yang lebih ringan atau warna gelap atau redder-kekal adalah pilihan yang sangat baik dan anda akan mendapat hasil yang mereka menunjukkan kepada anda. Jika anda pergi lebih daripada dua warna lebih ringan atau lebih gelap, lihat seorang profesional. Dan kemudian apabila anda melihat seorang profesional, mereka boleh memberitahu anda apa yang harus digunakan di rumah untuk retouch.

Juga, jika anda menjadi lebih gelap atau redder di rumah, saya akan mengesyorkan untuk melakukannya secara berperingkat. Jangan mulakan dengan warna pada kotak yang anda fikir anda mahu pergi. Pilih salah satu yang berada di titik tengah, kerana itu mungkin cukup untuk anda dan tidak mengejutkan. Dan kemudian anda boleh membinanya tanpa mengacaukan.

Glamour: Bagaimana anda memilih warna yang betul di kedai ubat?

Marie: Suatu trik yang sangat bagus yang saya suka memberitahu orang lain adalah berdasarkan perhiasan yang anda pakai .__ Jika anda seorang yang boleh memakai perhiasan emas, anda mungkin boleh memakai merah dan emas dan karam. Jika anda seorang yang kelihatan lebih baik dalam perhiasan perak atau solek yang lebih sejuk, maka pada amnya warna rambut yang sejuk akan kelihatan baik pada anda juga. Jadi cari nada yang mengatakan “abu,” “sejuk,” atau “krim.” Sekiranya anda boleh memakai banyak emas mawar, maka kulit anda mungkin lebih neutral, jadi anda boleh memakai banyak warna yang berbeza.

Dengan semua warna rambut kekal, biasanya warna pada kotak bukanlah satu-satunya perwakilan warna rambut apa itu. Di sebelah atau belakang kotak, terdapat beberapa warna yang berbeza yang akan mereka tunjukkan dari mana warna permulaan anda adalah bagaimana warna akan bertindak balas terhadapnya. Ini sangat penting, kerana warna rambut akan bertindak balas berbeza berdasarkan warna semula jadi anda.

Glamour: Bolehkah anda bercakap dengan kami melalui pilihan pewarna rambut di luar sana? Apakah perbezaan antara separuh perm, kekal, demi-perm?

Marie: Tetap adalah untuk sesiapa yang mempunyai lebih daripada 25% kelabu. Jadi, jika anda mempunyai lebih banyak grays daripada yang anda boleh bersembunyi, anda sudah bersedia untuk warna rambut kekal. Foam Blend Warna Mudah Nice kami adalah sangat baik untuk seseorang yang mewarna rambut mereka buat kali pertama. Saya memberitahu orang untuk meletakkan buih di tangan mereka, sapukan ke dalam tangan mereka, dan kemudian urut ke kulit kepala anda dan kemudian tarik keluar melalui tip. Apabila ia menyentuh minyak semulajadi rambut, ia runtuh menjadi cecair, jadi ia menyebarkan secara merata dan bukti yang sangat bodoh.

Dan sebaik sahaja anda menggunakannya sekali sahaja, melainkan jika anda terdedah kepada unsur-unsur kasar seperti matahari atau klorin, anda secara umum boleh mengesan akar dari sana. Kemudian selepas aplikasi retak anda, anda mengalir ke hujung untuk beberapa minit terakhir untuk menyegarkan dan memberikannya bersinar.

Terdapat demi-permanen, seperti Naluri Alam, yang dimaksudkan untuk seseorang yang 25% kelabu atau kurang. Ia tidak menutupnya secara kekal, ia hanya menggabungkannya dan meningkatkan sorotan semulajadi anda sendiri. The reds ada yang cantik, nuansa emas bagus. Jadi mereka baik untuk pengguna pertama kali yang tidak mahu terlalu ekstrem. Dan jika kelabu bukan isu anda, demi adalah cara yang bagus untuk pergi.

Glamour: Bagi seseorang yang menyalut rambut mereka terlalu gelap, atau menghilangkan rambut mereka dan bertukar oren, mereka boleh memperbaikinya?

Marie: Tidak, jika seseorang memuntahkan rambut mereka atau keluar terlalu terang, jangan membetulkannya di rumah. Saya fikir itu adalah sesuatu yang profesional perlu dijaga. Jika anda bercakap tentang warna rambut kekal, ia mengambil masa yang lebih lama untuk memudar daripada separuh kekal. Itulah sebabnya orang harus sentiasa mempunyai peringkat, dan kemudian sekali anda menyukainya, tetap bersamanya. Lebih baik daripada pergi melampau-itu cara paling mudah untuk seseorang tidak takut untuk melakukannya di rumah.

Glamour: Mari kita bercakap tentang ginger! Bolehkah semua orang pergi merah? Adakah sesiapa yang sepatutnya betul-betul adil tidak cuba merah?

Marie: Lebih banyak orang boleh menjadi merah daripada yang mereka sedar, itu hanya jumlah cahaya merah. Terdapat dua peraturan: jika anda terlalu merah jambu di kulit, anda mendapat Rosacea atau semulajadi rosy, anda ingin berhati-hati dengan warna yang terlalu biru dan merah untuk anda. Jadi saya dapati bahawa mereka harus menggunakan merah yang lebih banyak strawberi, oren, coklat-merah dan tembaga. Sekiranya seseorang adalah zaitun atau mempunyai kulit kuning, berhati-hati dengan orang-orang yang menggunakannya. Anda boleh pergi ke coklat tembaga yang gelap atau chestnut, tetapi jika anda pergi ke julat tengah, kulit dan rambut anda akan mula melihat sama.

Glamour: Apa yang berlaku dalam gaya salon rambut di salon yang perlu dilakukan oleh wanita di rumah?

Marie: Saya rasa ini adalah tempat yang hebat. Bagi seseorang yang mempunyai potongan rambut berlapis panjang yang bagus, anda boleh mengambil busa dan melakukan warna ombre. Anda boleh pergi lebih daripada dua warna lebih drastik kerana ia hanya hujung. Inilah yang anda lakukan: merebut produk, merebut bahagian rambut anda bermula pada pertengahan umur anda, dan tariknya melalui tip. Dan biarkan ia memproses sepanjang masa.

Adakah anda bermain dengan selamat dengan rambut atau percubaan? Adakah anda (atau adakah anda?) Cuba di rumah? Beritahu kami tips terbaik pewarna di rumah dan berikan cerita anda!

PLUS:

· Rachel McAdams Top 10 Carpet Red Looks

· Oh, saya fikir saya mendapat warna rambut baru yang panas untuk 2012 (Anda selamat datang!)

· Beberapa cara yang baik untuk menghindari warna rambut yang samar

Kredit foto: Getty Images