PHOTO: YouTube / Deepica Mutyala

Deepica Mutyala adalah seorang blogger kecantikan, tetapi hari ini dia menimba Internet pada sesuatu yang jauh lebih sukar daripada solek atau penjagaan kulit: apa yang harus dilakukan apabila anda salah. Minggu lepas, Mutyala telah dijemput pada Hari ini tunjukkan untuk melakukan satu segmen pada gaya rambut musim panas satu minit, di mana dia berlari ke dalam masalah semasa cuba gaya model rambut semula jadi Malyia McNaughton. Ringkasnya, Mutyala merosotnya.

Dia pastinya seolah-olah berusaha sebaik mungkin, tetapi dia hanya tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan rambut bertudung seorang gadis hitam, dan kebodohannya dibuat untuk segmen yang tidak selesa dan hasil yang buruk. Serangan balik itu pantas, dengan banyak mengambil bahagian komen video dan Mutyala’s Instagram untuk memanggilnya. Isu lain, sebagai Allure menegaskan, segmen itu membuktikan bahawa kepelbagaian seharusnya lebih daripada sekadar perwakilan. Mutyala mengeluarkan permintaan maaf Instagram (yang nampaknya telah dihapuskan), dan McNaughton datang ke pertahanannya (lagi, jawatan itu kelihatan telah dihapuskan). Kedua-dua wanita mencubanya sehingga kes tidak mencukupi masa dan produk tidak mencukupi, dan bukan percubaan untuk membuat orang kelihatan buruk.

Setakat ini, begitu tipikal: kesilapan, tindak balas, permintaan maaf. Dan Mutyala mungkin boleh meninggalkannya di sana dan meletakkan kejadian itu di belakangnya, tetapi sebaliknya dia menyiarkan video baru yang bukan hanya menunjukkan bahawa dia belajar dari kesilapannya, tetapi sebenarnya dia menggunakan kontroversi untuk membawa perhatian kepada pakar rambut semula jadi.

Mutyala mengundang model McNaughton kembali ke salurannya, ditambah dengan Akilah Hughes, Tiarra Monet, dan Kamie Crawford, yang bersama-sama memberikan Mutyala pelajaran dalam rambut semula jadi 101. Mutyala memiliki kesilapannya, membuat keseronokan dirinya, dan bahkan membolehkan wanita lain untuk beri dia gaya rambut yang buruk dia pada asalnya memberikan McNaughton. Dilancarkan di salun rambut Monet, video itu dipenuhi dengan cadangan produk dan hobi kecantikan, walaupun menyentuh cara rambut semulajadi boleh menjadi masalah di tempat kerja (hello, perkauman halus!). Mutyala membolehkan tetamunya mengambil peringkat tengah dan bercakap dari pengalaman mereka sendiri, menggunakan salurannya sebagai platform untuk meningkatkan suara mereka.

Lihat video di bawah:

Sejak diposting dua hari yang lalu, video itu telah dilihat lebih daripada 11,000 kali dan bahagian komennya dibanjiri dengan mesej sokongan dan kegembiraan. Malangnya, jarang sekali seseorang di mata awam akan melampaui permintaan maaf sepintas lalu untuk betul-betul membetulkan dan belajar dari kesilapan mereka, tetapi video ini menunjukkan bahawa terdapat cara yang berkelas dan bertanggungjawab untuk melakukannya. Mari kita harap ahli lain akan mengambil nota.