It’s Sex Ed 101: Wanita mempunyai rahim, dua tiub fallopian, dan dua ovari.

Tetapi menurut pakar, sesetengah wanita mempunyai sistem pembiakan yang sebenarnya separuh daripadanya. Ia adalah satu keadaan yang dikenali sebagai “uterus tanpa rangsangan” atau “uterus unicorn.” Seorang wanita dengan uterus yang tidak bersuara pada dasarnya mempunyai hanya satu sisi rahimnya dan tiub fallopian dan ovari yang berkaitan, membentuk bentuk pisang atau unicorn.

Dan, inilah bahagian gila: Anda boleh memilikinya dan tidak tahu.

unicorn my little pony

“Seorang pesakit boleh menjalani ujian Pap sepenuhnya, ujian pelvik biasa, dan kehidupan seks yang sama sekali normal dan diam-diam akan ada masalah senyap yang dia tidak pernah tahu ada,” kata pakar pembiakan E. Scott Sills, MD, Ph.D., pengarah perubatan di Centre for Advanced Genetics.

Sebelum anda panik, ketahui ini: Rahim Unicorn agak jarang (pakar-pakar menganggarkan bahawa satu dari setiap 4,000 wanita memilikinya), tetapi ia cukup kerap berlaku bahawa setiap doktor yang kita bicarakan telah melihat beberapa kes itu.

Bagaimana ia berlaku di tempat pertama? Wanita dilahirkan dengan keadaan ini, dan ia berlaku semasa tempoh embrio ketika rahim dibentuk, kata Kecia Gaither, M.D., pakar perubatan janin ibu dan pengarah perinatal di Pusat Perubatan Montefiore New York City dan Kolej Perubatan Albert Einstein.

Rahim terbentuk dengan gabungan dua struktur yang dipanggil saluran Mullerian, dia menerangkan. Jika seseorang tidak berkembang, maka yang lain akan berkembang secara normal, menghasilkan rahim dengan satu ovari, tiub, serviks, dan vagina.

Rahim Unicorn adalah sangat tanpa gejala, dan itulah sebabnya kebanyakan wanita tidak tahu bahawa mereka memilikinya, kata Sills. Walau bagaimanapun, ramai wanita mengetahui bahawa mereka mempunyai masalah selepas mengalami masalah buah pinggang, yang sering dikaitkan dengan rahim unicorn, atau mengalami keguguran yang kerap, atau masalah mengandung. Satu sonogram panggul atau MRI biasanya akan menemui masalah ini.

Walaupun mungkin untuk hamil dan membawa bayi untuk istilah dengan rahim unicorn, Sills mengatakan ia boleh menjadi lebih rumit kerana rahim lebih kecil daripada normal. “Banyak pesakit dengan rahim unicorn akhirnya mempunyai C-seksyen atau penghantaran pra-jangka kerana hartanahnya penuh sesak,” katanya..

Walau bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa mungkin bagi wanita dengan keadaan ini untuk mengandung yang sihat-hanya penting bagi doktornya untuk mengetahui keadaannya terlebih dahulu supaya mereka dapat memantau kehamilannya dengan teliti bermula pada 28 minggu.

Sayangnya tiada ubat untuk rahim unicorn, tetapi Sills mengatakan itu bukan perkara yang buruk kerana “tidak semestinya perlu diperbaiki.”

Jika tidak ada yang lain, ia menjadikan perbualan parti koktail menarik.