Pada kebelakangan ini, saya telah agak terobsesi dengan air elektrolit yang dipertingkatkan. Pada hari yang lain, terdapat jualan di kedai – 10 botol untuk $ 10 – dan mata saya melakukan perkara jackpot itu, gaya kartun watak. Apa yang berlaku di sini?

0723 electrolyte water vg

Air dengan elektrolit tidak betul-betul baru – ia mengalir (heh) ke dalam arus air minuman arus utama kira-kira lima tahun yang lalu, dan sekarang anda boleh menemuinya di rak di hampir setiap kedai runcit. Perairan elektrolit yang dipertingkatkan mempunyai perkara seperti kalium dan natrium yang ditambahkan kepada mereka, yang membantu badan anda menyerap air dengan lebih cepat. Elektrolit ini membantu menghalang dehidrasi, jadi mereka amat berguna semasa dan selepas latihan yang sengit. Tetapi air paip yang ditapis adalah A-OK untuk latihan yang lebih pendek dan penghidratan sehari-hari.

Jadi adakah perlu untuk melabur dalam botol barangan? Anda sebenarnya boleh DIY versi air elektrolit anda sendiri yang menggunakan bahan-bahan yang mungkin sudah ada di dapur anda. Laman Dr. Oz mempunyai resipi dari Bob Harper dengan empat bahan: air, nektar agave, garam laut, dan baking soda (WebMD mempunyai resipi yang sama). Mengisi botol air kira-kira separuh dengan jus sitrus – yang mengandungi kalium – dan air suling, ditambah dengan garam dan madu, boleh membuat minuman yang ditapis elektrolit, juga.

Sudah tentu, melakukannya sendiri tidak akan betul-betul seperti barangan di rak – jenama seperti SmartWater, sebagai contoh, juga “wap-sulingan”, dan kebanyakan jenama juga tidak hambar – tetapi sebagai seseorang yang dibuang lebih daripada mungkin dia perlu botol untuk minum pasca latihan , Saya suka mempunyai pilihan yang lebih murah pada siap.

Adakah anda minum air yang disempurnakan elektrolit – atau hanya pergi untuk barangan biasa? Adakah anda penggemar sukan?

Lebih banyak mengenai elektrolit:

  • Snek Petang: Meningkatkan Elektrolit dan Membuat Air Lebih Menarik Dengan Tablet Fizzy ini

  • Kontroversi Kesihatan: Sekiranya Anda Membuat Jus Cuci?

Pemulihan Hangover Bahawa Anda Boleh Merasakan Baik (Pagi-Selepas Makanan Bermasalah Tidak Memohon)

Foto: Thinkstock