Adakah anda menghidupkan gula-gula dan makanan berlemak apabila anda berasa lemah? Saya tahu, sedih-wanita-makan-semua-the-ais-krim adalah jenis klise yang anda lihat pada dasarnya setiap komedi romantis, pernah-tetapi banyak daripada kita benar-benar lakukan Dapatkan keselesaan dalam kalori tinggi, makanan manis apabila kita tertekan. Dan sekarang, satu kajian baru menunjukkan mengapa kita tidak dapat berhenti makan.

ais cream sad

Penyelidik dari University of Wurzburg di Jerman telah mendapati bahawa sementara, emosi yang kuat-seperti apa yang anda mungkin rasa selepas menonton filem yang sangat sedih-sebenarnya boleh menghalang keupayaan anda untuk merasakan lemak dalam makanan.

Dalam kajian itu, peserta yang sudah berasa sedih dan cemas mengikut tinjauan mengenai kemurungan menonton video yang mempunyai garis cerita yang garang dan yang lain yang mempunyai kebahagiaan. Selepas kedua-duanya, mereka meminum minuman berkrim yang mempunyai tahap lemak yang berbeza di dalamnya. Ternyata mereka mengalami sensitiviti yang lebih kuat untuk rasa pahit, manis, dan masam, tetapi kemampuan mereka membezakan lemak banyak lebih teruk.

Menurut penyelidik Paul Breslin, penemuan ini boleh dikaitkan dengan beberapa bukti yang menunjukkan bahawa orang yang agak tertekan dan mempunyai berat badan yang lebih tinggi mungkin sebenarnya mempunyai sensitiviti yang rendah terhadap lemak. Kata Breslin: Jika “mereka tidak tahu lemak itu ada dan memakannya, mereka mungkin secara tidak sengaja makan lebih banyak lemak …. Itulah kebimbangan di sini.”

Sangat menarik! Apa pendapat anda mengenai kajian ini? Adakah anda mendapati diri anda makan makanan tertentu apabila anda berasa biru? Apa yang anda pergi-untuk keselesaan makanan?

Lebih banyak berita psikologi:

  • Otak anda membakar 20 peratus kalori yang anda makan

  • Bolehkah emosi ini menjadi jawapan yang mengejutkan untuk menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat?

  • Satu helah baru untuk imej badan yang lebih baik

Foto: Thinkstock