Semakin ramai selebriti bercakap tentang kemandulan pada kebelakangan ini, menarik kembali tirai pada isu yang banyak pengalaman pasangan. Kes pada titik: Apabila Mark Zuckerberg mengumumkan pada bulan Julai bahawa dia dan isterinya, Priscilla Chan, menjangkakan bayi pertama mereka, dia juga mendedahkan bahawa pasangan itu telah menanggung tiga keguguran sebelum itu. Sekarang, Tyra Banks dan Chrissy Teigen bercakap dengan perjuangan mereka sendiri yang cuba hamil.

Betapa lazimnya kemandulan? Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, 6.7 juta wanita berusia antara 15 hingga 44 tahun mempunyai masalah kesuburan. Lelaki juga boleh mengalami masalah kesuburan: Sekurang-kurangnya 40 peratus daripada pasangan yang tidak subur, itu adalah pasangan lelaki yang sama ada satu-satunya penyebab ketidaksuburan, atau sebahagian daripada penyebabnya, melaporkan Persatuan Perubatan Reproduktif Amerika. Dengan kata lain, ini adalah isu untuk lelaki dan wanita, dan ya, ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Sebab itulah sangat penting bahawa orang yang mempunyai platform bercakap mengenai ketidaksuburan. Pada episod baru mereka, * FABLife, * Bank dan Teigen melakukannya, berkongsi perjuangan mereka dengan mengandung buat kali pertama.

“Apabila anda akan mempunyai bayi? Soalan hanya datang dari segalanya dan ia hanya-ia agak gila kerana … siapa tahu apa yang seseorang akan melalui, siapa tahu jika seseorang bergelut untuk mempunyai anak?” kata Teigen, yang berusia 29 tahun. “Saya akan mengatakan, jujur, John [Legenda] dan saya menghadapi masalah.

Dia juga bercakap tentang bagaimana kemandulan yang biasa adalah: “Apabila anda mula membuka perkara ini kepada orang lain, anda mula belajar bahawa banyak orang lain dalam hidup anda melihat [doktor kesuburan] dan mereka memalukan ini.”

“Saya sudah lama ingin mengatakan ini, dan tidak bercadang untuk mengatakannya hari ini,” kata Bank, 41. “Ketika saya berumur 23 tahun, saya pernah berkata kepada diri sendiri ‘Dalam tiga tahun saya akan mempunyai kanak-kanak. ‘ Kemudian saya berpaling 24: ‘Dalam tiga tahun, saya akan mempunyai anak-anak.’ Dan kemudian setiap tahun saya terus mengatakannya. Dan kemudian, selepas beberapa saat ia seperti, OK, sekarang saya mahu dan ia tidak begitu mudah. ​​”

Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk hamil, atau mempunyai persoalan mengenai ketidaksuburan, pertaruhan terbaik anda adalah untuk bercakap dengan doktor anda. Anda juga boleh menyemak statistik terkini, rawatan, dan maklumat mengenai laman web Persatuan Infertilitas Kebangsaan, [resol.org] (http://www.resolve.org/about/fast-facts-about-fertility.html).

__Lebih dari * Glamour *: __

[#cneembed: script / video / 55a18a7e776f726adf016bc1.js? autoplay = 1]