Berita baik untuk kanak-kanak perempuan yang kurang tepat pada masanya (moi!): Malah latihan yang singkat boleh memberi manfaat kesihatan yang besar…

1009 workout vg

Pernahkah anda berfikir tentang melangkau senaman kerana anda tidak mempunyai banyak masa? Baiklah, walaupun anda tidak mempunyai jam penuh, atau setengah, pertimbangkan hanya sedikit kardio yang cepat tetapi sengit. Inilah sebabnya: Para penyelidik Denmark mendapati bahawa latihan yang kencang, tetapi intens, kardio (seperti berjalan pantas) dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang berkurang. Mereka yang berjalan dengan pantas untuk tempoh masa yang lebih lama, sebaliknya, tidak ada perlindungan penyakit jantung.

Kunci di sini adalah memastikan latihan pendek tegang. Jadi, jika anda mempunyai 15 minit, gunakan setiap saat dengan sepenuhnya!

Dan, dengan nota peribadi, saya suka berita ini, kerana saya cenderung merasa bersalah apabila saya hanya mempunyai masa untuk joging selama 20 minit yang cepat berbanding jangka 50 minit lebih lama yang saya lebih suka. Dan sebenarnya, panjang masa tidak begitu penting seperti usaha yang saya masukkan ke dalamnya.

Adakah anda bersenam dalam letupan yang kuat, pendek seperti ini?

P.S. Boleh memakai legging ini memberi anda latihan yang lebih baik? Dan, alat kecergasan yang membantu Jennifer Hudson tetap langsing.

Foto: Thinkstock