Apabila dia berumur 19 tahun, Emma Stone terpaksa bercakap dengan ibunya, malangnya, terlalu banyak daripada kita telah mengalami dengan orang tersayang kita sendiri: ibu Emma, ​​Krista, telah didiagnosis dengan kanser payudara tiga triple, yang sangat agresif jenis kanser kerana ia estrogen reseptor-negatif, progesteron reseptor-negatif, dan HER2-negatif (rawatan kanser yang paling berjaya menargetkan reseptor-reseptor tersebut).

emma stone mom

Dan pada hari semalam, ketika menghadiri Sambutan Kejuaraan Tahunan Ke-6 Susu Kanker Payudara Negatif, Cinta dan Sambutan Cure, Emma bercakap tentang bagaimana dia menangani berita itu tidak ada yang ingin mendengar: “Saya aneh sekali, sebaliknya saya biasanya am tetapi ia menakutkan. “

Pelakon itu terbang dari Los Angeles pulang ke Arizona secepat mungkin untuk memberikan sokongan semasa rawatan keras ibunya, termasuk mastektomi ganda dan setahun setengah koko.

Ibunya menambah, “Saya yakin, secara peribadi, Em tinggal dalam ketakutan dan kecemasan, tetapi dia benar-benar beralih ke mod ini, ‘Kami akan menjaga ini, dan semuanya akan baik-baik saja.” Dan, berita gembira: Krista hanya merayakan lima tahun tanpa kanser!

Apabila ibu saya memanggil saya dari dua ribu batu jauhnya untuk memberitahu saya dia telah didiagnosis dengan kanser kolon, saya rasa reaksi saya hampir sama dengan Emma: positif dan menyokong di luar, ketakutan dan bingung di dalam. Sehingga ketika itu, terdapat sebahagian daripada saya yang menganggap ibu bapa saya akan hidup selama-lamanya.

Sangat mudah merasa tidak berdaya ketika datang ke kanser. Tetapi inilah cara mudah untuk berasa seperti anda melakukan sesuatu: Persatuan Kanser Amerika-yang merayakan ulang tahun ke-100nya hari ini-mempunyai tiga ikrar yang boleh anda buat secara dalam talian. Derma dana, sertai kajian ACS, atau buat pilihan yang sihat (bersenam 150 minit setiap minggu, makan dengan baik, mengelakkan tembakau, dan dapatkan pemeriksaan kanser yang disyorkan). Ia permulaan, betul?

__Adakah anda mempunyai perbualan “Saya mempunyai kanser” dengan rakan atau ahli keluarga? Bagaimana anda berurusan dengan diagnosis-dan rawatan berikutnya? __

Lebih lanjut mengenai kanser:

  • Angelina Jolie mendedahkan dia mempunyai mastektomi ganda

  • [Pemeriksaan kulit ini disimpan lebih dari 80 * Kehidupan pembaca Glamor

] (/ majalah / 2009/04 / dua-minit-ujian kanser) 7 senaman dan tip makan untuk memastikan sel-sel kanser bertahan kuat

Foto: Corbis