PHOTO: Stocksy

Wanita yang cuba hamil akan melakukan pelbagai jenis, er, perkara-perkara menarik dalam nama “baik, apa itu mungkin kerja. “Tetapi ada satu langkah selepas seks yang sukar untuk mengetahui sama ada ia legit atau jenis B.S .: berbaring di sana selepas anda melakukan hubungan seks.

Konsep di baliknya masuk akal: Menjadi tetap selepas jabatan membolehkan masa spermanya untuk mencari jalan ke telur anda, meningkatkan kemungkinan anda hamil. Tetapi sekarang, penyelidikan baru memanggil teori itu sebagai persoalan.

Untuk kajian ini, penyelidik mempunyai hampir 500 wanita yang menjalani inseminasi intrauterin (di mana doktor menyuntik spermanya ke rahim anda untuk meningkatkan peluang anda hamil) sama ada pergi rehat yang pendek selama 15 minit sebaik selepas prosedur atau bangun dan bergerak terus selepas itu.

Para saintis mendapati bahawa terdapat banyak perbezaan dalam kemungkinan mengandung antara kumpulan yang bangun dan berpindah dan yang berjalan di tempat tidur pendek. Malah, wanita yang bangun dan bergerak segera mendapat 40 peratus masa mengandung, manakala kumpulan katil-tidur mengandung 32 peratus masa.

Sudah tentu, kajian itu melihat inseminasi intrauterin dan bukan pada pasangan yang mempunyai “biasa” seks. Jadi adakah hasil penemuan diterjemahkan? Mary Jane Minkin, M.D., seorang profesor ob-gyn dan klinikal di Universiti Yale, berkata ya.

“Dengan wanita yang melakukan persetubuhan secara teratur, ejakulasi bergerak ke arah serviks,” jelasnya. “Dan, pada masa subur anda, lendir itu agak mudah menerima sperma di sana.” Sperma yang paling cepat dan sihat masuk ke dalam lendir serviks anda “dengan serta-merta,” katanya, menjadikan perbezaan sifar sama ada anda berbaring di sana untuk seketika selepas seks atau bangun dan bergerak.

Jika anda benar-benar ingin hamil, Dr. Minkin mengesyorkan melakukan hubungan seks pada masa yang sesuai (anda boleh menggunakan kit peramal ovulasi yang lebih padat untuk mengetahui apabila anda adalah yang paling subur) dan, jika anda memerlukan pelet, menggunakan satu Itu sperma mesra, seperti Pre-Seed.

Tetapi, jika anda mahu berbaring di tempat tidur selepas hubungan seks, pergi ke sana-hanya tahu ia mungkin tidak akan melakukan apa-apa untuk meningkatkan kemungkinan anda tersingkir.