Katakan anda makan tengahari pada waktu tengah hari – berapa lama anda menunggu untuk bersenam? Pakar mengatakan yang terbaik untuk bersenam kira-kira tiga jam selepas makan untuk mengelakkan kekejaman. Tetapi American College of Medicine telah mengeluarkan penyelidikan mengatakan bahawa berlatih sedikit lebih cepat selepas makan mungkin baik untuk anda juga.

selepas workout

Dalam kajian ini, orang yang menjalani senaman intensiti rendah – berjalan kaki, latihan rintangan ringan – kira-kira dua jam selepas makan makanan tinggi lemak mempunyai trigliserida kurang dalam darah mereka. (Trigliserida adalah sejenis lemak yang terdapat di dalam darah, ketika mereka berada pada paras yang tinggi, ia menyumbang kepada kolesterol tinggi.)

Manfaat yang bagus, bukan? Dan kunci mungkin adalah sedikit “intensiti rendah” apabila bekerja selepas makan – melompat terlalu banyak dalam latihan intensiti tinggi boleh menyebabkan kekejangan perut dan mungkin juga seperti cirit-birit. Yang jelas tidak satu mahu.

Apa masa kegemaran anda untuk bersenam selepas makan? Berapa lamakah anda menunggu??

Tapi adakah itu dan tidak lakukan atau tidak? Pasukan kami membincangkan Do’s dan Do not dalam episod “Evolusi Saran” podcast Glamour Isteri Kerja. Semak ia!