Telur-walaupun kadang-kadang dituduh sebagai perkara buruk seperti arteri cartoid anda sebagai rokok-mempunyai banyak manfaat kesihatan yang baik juga. Sebagai contoh: Makan mereka di waktu pagi dapat membantu menurunkan berat badan, mereka dipenuhi dengan protein, dan mereka mempunyai lebih banyak vitamin D dan kurang kolesterol daripada yang dipercayai sebelumnya.

sihat poached eggs

Sudah tentu, seperti dengan banyak makanan lain, beberapa kaedah penyediaan lebih sihat daripada yang lain. Dan ternyata ada cara untuk memasak mereka yang sangat baik untuk anda: pemburuan! Telur rebus biasanya sedikit lebih rendah dalam kalori dan lemak daripada telur yang telah direbus, dibakar, atau digoreng (yang memerlukan mentega, krim, susu, atau minyak). Dan proses mendidih yang digunakan untuk memburu bermakna telur dimasak pada suhu yang lebih rendah; Memasak tempurung tinggi boleh menghasilkan toksin yang mematuhi tisu badan dan menyebabkan keradangan, yang boleh menggalakkan peluang untuk mengembangkan penyakit seperti penyakit jantung dan diabetes.

Rapi, betul? Tetapi bagaimana anda memakan telur? Inilah petua untuk harimau yang sempurna, menurut Taylor Boudreaux, koki eksekutif Westwood’s Napa Valley Grille:

1: Pastikan anda menggunakan telur segar. Boudreaux berkata untuk meletakkan telur anda dalam semangkuk air. Telur segar akan tenggelam dan berbaring mendatar; Telur yang lebih tua (kira-kira satu minggu lama) akan terletak di bahagian bawah tetapi bulat ke atas dan ke bawah sedikit; telur berusia tiga minggu akan mengimbangi air pada tip kecil mereka; telur yang terapung ke permukaan adalah buruk, dan tidak boleh dimakan.

2: Gunakan kuali yang luas dan cetek. Isikan kuali kira-kira 2/3 dengan air; ini membantu anda meletakkan telur ke dalam air dengan lembut, bukannya menjatuhkannya.

3: Rebus, jangan rebus. Mendidih akan memecahkan putih telur.

4: Tambah cuka. Letakkan kira-kira 1 atau 2 sendok teh cuka-epal cider, wain merah, dan balsamic menambah rasa tambahan dan sedikit warna-ke air, yang membantu set putih telur.

5: Tambah satu telur pada satu masa. Crack telur ke dalam cawan atau ramekin terlebih dahulu, kata Boudreaux, kemudian perlahan-lahan meluncur telur ke dalam air. Masak selama kira-kira 3 hingga 5 minit. Putih sepatutnya kelihatan “ditetapkan.”

6: Tambahkan sentuhan penamat. Gunakan sudu kecil atau spatula untuk mengangkat telur keluar dari air, dan ketatkan bahagian bawah sudu kering untuk mengeluarkan air sebelum meletakkan telur di atas pinggan. Gunakan pisau paring tajam di sekitar tepi telur untuk membuatnya bulat.

Dan … ta-da! (Saya biasa tidak suka telur, tapi saya sudah pasti memanaskan ’em!) Apa itu anda cara sihat kegemaran untuk makan telur?

Lihat Glamour’s Healthy Ideas Ideas notebook pada Springpad