Di sekolah menengah, anda mungkin telah mendapat atau sekurang-kurangnya mendengar tugasan-tugasan yang memerlukan pelajar membawa boneka untuk tempoh masa yang ditetapkan untuk mengamalkan keibubapaan. Matlamatnya adalah untuk memberi remaja pemahaman mengenai apa yang diperlukan oleh ibu bapa-dan memberi amaran kepada mereka untuk melompat ke dalamnya sebelum ini. Walaupun juri masih menunaikan sama ada latihan itu mencapai tujuan pertama, satu kajian baru dalam The Lancet menunjukkan ia tidak berjaya dalam mencapai matlamat kedua. Sebenarnya, entah bagaimana, ia boleh mempunyai kesan sebaliknya.

Para penyelidik mengkaji 2,834 kanak-kanak perempuan berumur 13 hingga 15 tahun di Perth, Australia Barat, ada yang menerima anak patung robot dan ada yang tidak mengesan sama ada mereka akan hamil pada masa mereka berusia 20 tahun. Anehnya, lebih ramai gadis yang mendapat anak patung itu mendapat melahirkan dan lebih berkemungkinan mendapat pengguguran pada tahun-tahun remaja mereka. Malah, lapan peratus gadis yang menjalani latihan mengasuh mempunyai sekurang-kurangnya seorang kanak-kanak sebanyak 20 kali ganda sebanyak empat peratus dalam kumpulan yang lain. Apa yang ada di dunia?

Penulis utama Sally Brinkman memberitahu The Sydney Morning Herald yang bukannya bertindak sebagai taktik yang menakutkan, ujian keibubapaan sebenarnya boleh menjadikan ibu kelihatan seperti keseronokan.

“Secara kebiasaannya, banyak pelajar benar-benar menikmati program ini,” katanya. “Terdapat banyak positif di sekitar program ini, jadi ia tidak berfungsi dengan baik dalam meletakkan anak-anak itu.”

Sekolah-sekolah dengan program-program ini mungkin ingin mempertimbangkan untuk menumbuk mereka, katanya: “Campurtangan ini kemungkinan akan menjadi sumber yang tidak berkesan untuk pencegahan kehamilan.” Atau jika mereka tetap bersamanya, mereka mungkin sekurang-kurangnya ingin menjelaskan bahawa mengasuh anak patung tidak seperti orang keibubapaan seseorang.