sigler

Hanya beberapa hari selepas mengatakan “Saya lakukan” kepada teman lelaki lama Cutter Dykstra, pelakon berusia 34 tahun * Sopranos * pelakon Jamie Lynn Sigler telah mendedahkan bahawa dia telah berjuang secara peribadi dengan pelbagai sklerosis (MS) selama 15 tahun yang lalu.

Diagnosis dengan penyakit ini (yang merosakkan sistem saraf pusat dan mengganggu aliran maklumat di dalam otak dan antara otak dan badan) pada usia 20, Sigler memberitahu Orang dia mula-mula pergi tanpa gejala selama beberapa waktu, tetapi ia telah “membina kepala hodoh” selama dekad yang lalu. “Saya tidak boleh berjalan untuk jangka masa yang panjang tanpa berehat,” katanya. “Saya tidak boleh berlari, tidak ada peranan superhero untuk saya, Tangga, saya boleh melakukannya, tetapi mereka bukanlah yang paling mudah. ​​Apabila saya berjalan, saya perlu memikirkan setiap langkah, yang menjengkelkan dan mengecewakan.”

Pada masa ini, MS tidak menyembuhkan. Kata Sigler Orang dia telah mencuba banyak rawatan, termasuk suntikan dan infusions-dan selama enam tahun yang lalu dia telah mengambil pil dua kali sehari Tecfidera, yang telah menstabilkan gejala-gejala.

Mengenai keputusannya untuk mendedahkan keadaannya, aktres itu berkata: “Saya dalam hidup saya dengan anak saya, dengan perkahwinan saya yang baru, ia baru saya. Saya tidak mahu menyimpan rahsia di mana ia merasakan saya Ada sesuatu yang akan menjadi malu atau mempunyai sesuatu untuk disembunyikan. Ia sebahagian daripada saya, tetapi bukan siapa saya. “

Untuk maklumat lanjut, pergi ke Persatuan Sklerosis Pelbagai Kebangsaan, yang menawarkan maklumat mengenai mendiagnosis dan merawat MS dan tempat untuk menyumbang wang ke arah mencari penawar.