Bayangkan pergi ke sebuah kelab yang dipenuhi buih-buih mandi berbuih. Itulah idea di sebalik trend baru yang tersebar di seluruh Eropah dan menjadikannya cara untuk Amerika Syarikat, tetapi para ahli kesihatan mempunyai peringatan penting bagi sesiapa yang ingin mendapatkan gelembung sambil menjadi lantang…

0607 foam parties vg
PHOTO: 2003 Getty Images
0607 foam parties 2 vg
PHOTO: 2006 China Photos

Rupa-rupanya, saya tinggal di Marikh kerana hari ini, buat kali pertama, saya belajar tentang parti busa. Rupa-rupanya mereka telah menjadi masalah besar di Eropah dan Amerika Selatan selama bertahun-tahun, tetapi pakar kesihatan di A.S. telah melihat peningkatan dalam lawatan ER dalam beberapa bulan terakhir dari pihak pembawa buih, laporan MSNBC.

Bulan lalu, 40 orang pergi ke bilik kecemasan di Naples, Florida, selepas pesta busa, ramai yang sakit mata, terbakar, bahkan kebutaan sementara.

Daripada seorang parti yang cedera: “Saya rasa saya mempunyai kacamata di mata saya,” kata Lauren Martin yang berusia 22 tahun kepada Berita Harian Naples. “Saya tidak pernah merasakan kesakitan dalam hidup saya … Ibu saya terpaksa memberi makan kepada saya, saya tidak dapat membuka mata sehingga petang Isnin.”

“Saya mempersoalkan mana-mana pihak di mana anda dengan sengaja akan menyusun alkohol, permukaan licin dan orang yang membutakan kepada persekitaran visual mereka,” kata Dr. Howard Mell, jurucakap Kolej Perubatan Kecemasan Amerika. “Adakah mereka akan meletakkan orang yang berisiko cedera? Yeah.”

Adakah anda berminat untuk pergi ke pesta buih? Atau adakah idea untuk mendapatkan semua berkumpul dengan sekumpulan orang yang tidak dikenali seperti anda?

P.S. Berita kesihatan yang lebih pelik: temui ais krim burger. Dan, adakah anda pergi ke pesta detox??

Foto: Getty