Suatu petang, apabila saya sudah berusia lapan tahun, ibu saya memberitahu saya supaya berhenti menangis. Saya tidak ingat apa yang saya menangis, tetapi saya ingat bahawa saya menjawab: “Tetapi saya sudah berusaha keras untuk tidak!” Dengan usia muda, saya sudah belajar bahawa saya harus menahan air mata saya. Bahawa apabila saya kecewa, saya terpaksa terlebih dahulu menganggap orang di sekeliling saya supaya saya tidak membuatnya mereka kecewa.

Begitulah sejak itu. Secara peribadi? Saya suka menangis. Sama ada kebahagiaan atau kesedihan atau kesan kesedaran besar yang memukul saya atau sesuatu yang lain yang tidak dapat saya jelaskan, saya merasa lebih berhubung dengan apa yang saya rasa ketika saya menangis. Menangis membolehkan saya memproses emosi dan belajar dari itu. Sekiranya saya tidak, perasaan terperangkap dalam diri saya dan tidak akan hilang. Tetapi sesetengah orang tidak menghargai saya sering menangis, jadi saya sentiasa merasa tertekan untuk menjaga air mata saya untuk keselesaan mereka.

Saya mungkin dalam remaja saya apabila ia memukul saya bahawa saya menangis lebih daripada kebanyakan orang. Sebagai seorang anak berusia enam tahun, saya tetap menangis selama beberapa malam berturut-turut kerana bekas pengasuh saya telah mengambil pekerjaan lain. Pada sembilan, saya menangis kerana saya menyedari bahawa, suatu hari, haiwan boneka saya tidak akan bererti kepada saya. Saya mungkin menangis sekurang-kurangnya sekali seminggu sekarang. Bulan lalu saya menangis kerana saya membaca bahawa anjing Chloé Grace Moretz meninggal dunia, (haiwan kesayangannya yang kedua dalam sebulan!). Beberapa minggu sebelum itu, saya berhenti di tengah-tengah seks untuk menangis kerana “Jangan Lihat Ke Bawah” oleh Martin Garrix datang, dan ia hanya menarik perhatian saya.

Dalam kes ini, saya mahu untuk menangis. Saya tahu bagaimana untuk menahan air mata jika saya berada dalam keadaan profesional atau tidak boleh atas sebab lain, tetapi saya menikmati pelepasan. Kadangkala, apabila saya berada dalam suasana yang tidak baik, saya juga mencari artikel atau video yang menyentuh kerana saya tahu saya akan berasa lebih baik apabila saya menangis.

Tidak semua orang berasa demikian. Saya sentiasa mengharapkan teman lelaki saya, yang mengatakan bahawa dia tidak menangis kerana dia berada dalam angka tunggal, akan menangis di hadapan saya. Sementara itu, dia berharap saya tidak akan berbuat demikian. Sekali, apabila saya berkata saya hanya cuba untuk berhubung dengannya, dia berkata, “Kemudian anda tidak perlu menangis.” Di manakah kita mendapat idea bahawa menangis di hadapan orang menghalang mereka? Dalam pengalaman saya, ia membawa mereka lebih rapat.

Lebih ramai orang mengambil isu dengan menangis saya di hadapan mereka, yang kurang selesa dan sentuhan mereka seolah-olah dengan emosi mereka sendiri. Mungkin mereka takut terlibat dengan saya semasa saya menangis akan memaksa mereka untuk menghadapi perasaan yang mereka tidak mahu berhadapan dengannya. Dan itu baik-baik saja. Mereka tidak perlu.

Tetapi saya bosan dengan mereka yang menimbulkan rasa tidak selesa kepada saya. Orang yang memberitahu saya untuk berhenti menangis sebenarnya tidak cuba membuat saya berasa lebih baik. Mereka tahu perasaan akan ada sama ada saya menangis atau tidak. Mereka hanya mahu saya membantu mereka mengelakkan emosi kerana emosi membuat mereka tidak selesa. Tetapi bagi saya, tidak menangis adalah pengorbanan yang terlalu besar untuk membuat keselesaan orang lain.

Saya juga sakit hati menenangkan orang yang saya menangis daripada kebahagiaan, tidak sedih. Kerana banyak air mata saya tidak boleh benar-benar dikaitkan sama ada. Selalunya, saya baru berpindah. Kadang-kadang, saya mempunyai satu kejayaan. Dan apabila saya menangis dari kesedihan atau kemarahan, itu bukan perkara yang buruk. Merasakan perasaan ini tidak akan membawa kepada apa-apa yang menjijikkan! Malah, ia mungkin hanya akan membawa saya kepada penyembuhan yang lebih besar dan pemahaman diri. Tetapi tidak, jika saya berpura-pura berbahagia demi orang lain.